Annons
Höstmöte och friidrottsgala i Vadstena
08 OKTOBER 2024 | 07:53
Lördag lunch till söndag lunch genomfördes Östsvenskas årliga Höstmöte, denna gång i Vadstena med drygt 30 deltagare och med en minigala på lördagskvällen med prisutdelning! Här kommer en summering.
Annons
Inledning
Östsvenskas ordförande Ulrika Pizzeghello inledde med att berätta lite om Höstmötet som de senaste åren flyttat runt från Värnamo, Jönköping, Karlskrona och nu Vadstena, och kommer fortsätta rotera runt i vårat stora distrikt. Vår verksamhetsansvarige Nadja Casadei har precis fått barn och är inte på plats. Ett gäng ungdomar som närvarar kommer delvis köra ett separat spår under helgen. Vi körde ingen fullständig presentationsrunda, men mötesdeltagarna fick ställa sig upp länsvis plus Östsvenskas styrelse.
Det separata ungdomsspåret
... innehöll diskussioner kring aktiviteter/tävlingar i distriktet och hur de kan utvecklas. Ungdomarna fick även veta mer om vad ungdomskommittén gör och hur den fungerar, samt samverkar med andra kommittéer och styrelsen. De tog även upp olika möjligheter att utveckla sitt ledarskap på, t.ex genom YALA.
När de diskuterade tävlingar så kom de fram till att tävlingar där hela distriktet samlas är bra och därmed är DM viktigt. Tävlingen hade kunnat utvecklas med stafetter, alternativt att det skapas en annan tävling för föreningarna i Östsvenska som fokuserar på lagtävlingar och stafetter.
Nedslag i Östsvenskas verksamhet
DM-helgen i Habo lyftes som ett bra arrangemang även om vädret försvårade omständigheterna, antalet starter var fler än tidigare år. I vår verksamhetsplan 2023-2024 finns bl.a. två punkter om löpning och där lyftes Löpklassikern - som ännu är en idé och fem av nio distrikt ser ut att vilja vara med - samt projektet Woodland Trail som pågått i ett år nu och är slut i projektform, men förhoppningsvis kan konceptet leva vidare, uppstart med pass har nyligen skett i Växjö.
Aktuellt från Svenska Friidrottsförbundet
Freja Avebäck från förbundsstyrelsen var på plats och gav en lägesrapport kring Friidrottens strategi 2025 som nu alltså lider mot sitt slut, pandemin har tyvärr sänkt siffror för bl.a. LOK och antal starter i motionslopp, men i övrigt bedöms strategin ha varit bra, dock ej implementerad fullt ut. Framgångsfaktorer som pekas ut är att friidrotten har breddat sin verksamhet och inkluderat para, gång, OCR och lyft fram +65 år.
Vi fick diskutera gruppvis kring det faktum att Östsvenska tappat hela -47% i LOK 2014 till 2023. Att Friskis&Svettis tappat och i viss mån kanske slutat registrera lyfts fram, liksom ökade kostnader i föreningars verksamhet och att alla aktiva/föräldrar kanske inte kan betala, också ökad konkurrens från lagidrotter.
Nästa nationella strategi inom friidrotten planeras att starta efter beslut på Förbundsårsmötet (FÅM) 2026 och löpa 4-6 år, i linje med budgetperioder. SFIF har utsett en arbetsgrupp där distrikt och föreningar inkluderas, enskilda personer för också gärna lämna input till den kommande strategin här.
Annat aktuellt inom Svensk Friidrott som nämndes var stöd, att Finnkampen firar 100 år nästa år och att Addidas från 2028 tar över som materialsponsor (nu Craft).
Pararesan
Ulrika berättade att para har varit inkluderat i friidrotten sen 2022 (dvs att SFIF är ansvarig för Parafriidrott istället för Parasportförbundet) och visade upp exempel på hur vi jobbat för att få fler föreningar att starta upp parafriidrott. Vi fick även titta på en film och sen grupparbeta.
Tävling
Den DM-utredning som genomförts i somras och kommande års DM-program fick mest fokus. Markus Andersson visade lite kort på de enkätsvar som inkommit och som tävlingskommittén gått igenom, men la sen fokus på tävlingskommitténs slutsatser och förslag på DM-tävlingar utomhus 2025. Kort kan sägas att Östsvenska kommer fortsätta satsa på en DM-helg, även om SFIF inte avsätter någon i den nationella kalendern i framtiden, 2025 tar Linköpings GIF på sig arrangemanget fre-sön 6-8 juni och de längre sträckorna 5.000m & 10.000m liksom paragrenar är inkluderat.
För långlopp har alltså två längre löpsträckor lyfts in i DM-helgen och av kvarstående sex planerar vi inte att sätta DM-status på så många för lite mer fokus när det väl körs ett DM. Nu har fyra lopp fått DM-status: 10 km landsväg = ATEA Kalmarmilen, Marathon = Jönköpings Marathon 30 aug, Gång = Kalmar Gångtrofé 13 april (datumet behöver bytas) och OCR = Växjö Deep forest OCR.
För Lag-UDM, Friidrottscupen, Mångkamp och Castorama kör vi vidare som tidigare år utan särskilda förändringar. DM i Mångkamp enbart när det finns bra mångkampstävlingar att lägga in DM i, annars inget DM. 2025 arrangerar Tranås AIF norra gruppens match 1 söndag 25 maj, arrangör sökes till södra gruppen (Kalmar, Karlskrona, Växjö?). Finalen Ljungby prel 6 sep (kan flyttas till 13 sep om GM hamnar 6-7 sep, det meddelar Göteborg efter 21 okt). Friidrottscupen liksom tidigare två matcher på hemmaplan, första i maj/juni och andra i aug/sep. Castorama samma period som SFIF aug-okt. Mångkamp = Växjömångkampen inomhus 12-14 år och Ljungby Mångkamp utomhus 17-18 maj.
Veteran-DM har varit svårt att få till på något bra sätt. Tävlingskommittén har landat i att vi kör en Veteran-DM-helg eller inget. Ännu ingen sökande för 2025 så ser inte ut att bli något.
Kommunikation. Hemsidor/tävlingsprogram, mailutskick, sociala medier. Alla kanaler är bra. 2025 kommer DM-tävlingarna att läggas in direkt i Östsvenskas tävlingsprogram snarare än att ligga bredvid, så bara ett program på distriktsnivå (SM ligger dock fortsatt kvar i ett annat nationellt program).
Nu fick vi diskutera gruppvis utifrån egna anteckningar vad man är intresserad av att lyfta kring tävlingsverksamheten. En ledamot från tävlingskommittén närvarade i varje grupp. Anteckningarna kommer här senare. Därefter lyfte varje grupp några punkter man pratat om.
Tävlingspunkten avslutades med info om två kommande digitala möten: GM-utvärdering & plan framåt, samt tävlingsprogrammet 2025 sett till sanktionshantering. Anton Östebo från tävlingskommittén presenterade också kort tre dokument: DM-bestämmelser (där 19 års-klassen nu är struken från DM), Antal funktionärer per gren och Utgångspunkt för tidsprogram, som kan vara till hjälp för arrangörer.
Lördag kväll - tipspromenad, middag, friidrottsgala, prisutdelningar och musikquiz
- - - SÖNDAG - - -
Ungdom
Carl Hedin berättade om SFIFs ungdomskommittés verksamhet och Olivia Hansén och Anna Bergdén berättade om Östsvenskas ungdomskommittés verksamhet. Linnéa Agefjäll berättade om YALA. En Unga ledarträff planeras 9 november i Linköping (ihop med en utbildning som går där). Vi fick diskutera gruppvis hur distriktet, föreningar och unga personer själva kan bidra till ökat ungdomsinflytande. Bl.a. viktigt att berätta för ungdomar vilka roller och uppdrag som finns (fler uppdrag än tränare) och även ge dem chans att pröva på på olika sätt.
Nedslag i Östsvenskas verksamhetsplan
Aktuellt i närtid är våra kommande läger: GM-läger 19-20 okt i Växjö och Höstläger 23-24 nov i Norrköping.
Även viktigt att alla föreningar svarar på Årsrapporten (februari).
Veteran
Fredrik Schöllin, ordförande i vår veterankommitté berättade att det ännu inte blivit av någon Veteranträff som stått på distriktets agenda i flera år. Veteran-VM i Göteborg har höjt intresset, men många arenaföreningar har inte vana/rutin på att ta emot "nybörjarvuxna".
Östsvenskas verksamhetsplan 2025-2026
Nu fick vi grupparbeta igen. Anteckningar från grupparbetena kommer upp här senare.
Utbildning
Erik Svensson utbildningssamordnare inledde med att vi kör en Kastträff 19 okt i samband med GM-lägret. Utbildningstrappan visades upp, från "Friidrottsförälder" via 7-10 år, osv ända upp till Certifierad coach. Detta då för ledare/tränare, SFIF och distrikt är på gång att även få till funktionärsutbildningar, t.ex. distriktsdomare och starter/eltid, men ännu är det brist på utbildare och utbildningsmaterial är också under framtagning. Erik visade upp en del positiva omdömen från personer som gått våra utbildningar, som alltså håller hög kvalité. Statistik på antal deltagare visades också upp, bra i våras, ännu oklart kring hösten. Förutom våra egna utbildningar visade Erik några som SFIF och andra distrikt arrangerar i höst som kan vara av intresse.
Utbildningsplattformen Lernifyer ihop med "kunskapsarenan" är nu igång och ska börja användas av oss efter årsskiftet. Synpunkter från mötesdeltagarna kring Freja+ och att materialet bara är tillgängligt 1 år antecknades av Erik och tas vidare gentemot SFIF.
Avslut
Bland annat lyftes Förbundsårsmötet som nästa år kommer gå 29-30 mars i Karlstad, Östsvenska brukar ha 9-11 st ombud och redan nu börjar vi fånga upp intresseanmälningar att vara ombud.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Lördagen 11 januari hade Östsvenska en planeringsträff i Växjö för styrelse och personal där vi arbetade fram förslag till Verksamhetsplan 2025-2026. Vi passade också på att genomföra ett träningspass i Telekonsult arena!
LÄS MERHelgen 29–30 mars 2025 kommer nästa förbundsårsmöte att äga rum. Men redan den 15 januari måste ni ha skickat in era motioner och den 31 januari ska nomineringarna vara inne.
LÄS MER