CHECKLISTA FÖR STYRELSEN
Annons
Annons
Är du ny som styrelseledamot i en friidrottsförening? Välkommen till Svensk Friidrott! Är du redan styrelseledamot inom friidrotten? Tack för den insats du gör! Ditt engagemang är avgörande för att din friidrottsförening ska kunna bedriva sin verksamhet.
Som föreningsstyrelse är det vissa saker ni behöver ha koll på. En del är idrottsgenerella och en del friidrottsspecifika. Med detta dokument vill vi ge er en bild av det större sammanhang ni verkar inom, det ansvar ni har som styrelse, områden som ni bör ha på plats för att kunna bedriva en bra verksamhet och tips vart ni kan vända er för att få mer stöd och information.
Ni kan använda checklistan individuellt eller i grupp och ni kan använda den i en uppstart, i en nystart eller just som checklista att arbeta utifrån.
Vi hoppas att innehållet underlättar för er att driva er förening!
Här kan du ladda ner hela checklistan som pdf. Den innehåller också en bild över hur din förening hänger ihop med resten av idrottsrörelsen, inom och utanför friidrotten.
Checklista för friidrottsstyrelsen
Alla föreningar måste ha stadgar. Stadgarna kan beskrivas som föreningens regler eller styrdokument, med allt från föreningens namn, ändamål och hemvist men också vilka regler som gäller för föreningen, hur årsmötet ska genomföras, medlemmarnas skyldigheter och rättigheter. För att ändra stadgarna behövs ett beslut på föreningens årsmöte.
Här hittar ni Riksidrottsförbundets stadgemall för idrottsföreningar.
I en verksamhetsidé bör stå vad ni som förening erbjuder, till vilken målgrupp ni vänder er och vad ni vill åstadkomma med er förening.
En värdegrund säger vad ni som förening står för. Det kan beskrivas som spelregler eller förhållningssätt.
Ta stöd i Svensk Friidrotts arbete med trygg friidrott.
IdrottOnline är idrottsrörelsens gemensamma verksamhetsstöd och utgör basen för all kommunikation och administration mellan medlem, förening och förbund. Systemet är kostnadsfritt och är byggt utifrån att föreningen ska hitta allt på ett och samma ställe: medlemsregister, organisation, utbildning, LOK-stöd och projektansökningar. Genom IdrottOnline får ni som förening också information från Svenska Friidrottsförbundet, så det är viktigt att era kontaktuppgifter är uppdaterade i systemet.
LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns).
Som medlemsförening i Svensk Friidrott har ni kostnadsfritt tre försäkringar hos Folksam för era medlemmar:
- RF Föreningsförsäkring Bas
- Olycksfallsförsäkring för föreningsmed- lemmar upp till 16 år
- Försäkringsskydd för barn under 12 år som inte är medlem i er förening
Har ni koll på vad försäkringarna täcker? Behöver ni komplettera försäkringarna? Läs mer här.
Som medlemsförening i Svensk Friidrott har ni rösträtt på Svenska Friidrottsförbundets årsmöte. Vilka som företräder ert distrikt beslutas om på distriktens årsmöten. Antal röster baseras på LOK-stödsnivå och SM-poäng. Ni har också rösträtt på ert distrikts årsmöte. Där baseras antalet röster på SM-poäng.
Det finns ett flertal datum som ni som styrelse bör ha koll på.
Här hittar ni ett årshjul med viktiga datum för när ni ska skicka in LOK-stödsansökan, svara på förbundets årliga föreningsrapport, skicka in motioner och nomineringar till förbundsårsmötet, betala er årsavgift till förbundet, söka sanktion för tävlingar ni vill arrangera, med mera.
Inom Svensk Friidrott vill vi ha en hög kvalité på vår verksamhet och att våra ledare är utbildade i sina olika roller. I vårt utbildningsprogram finns trappor för tränare, domare och funktionärer som vi vill att våra föreningar följer. Då säkerställer vi en likvärdig, trygg, säker och kunskapsbaserad verksamhet över hela landet.
Små tävlingar inom föreningen kan arrangeras på varierande sätt men om ni som förening ska arrangera en tävling för fler finns det regler att följa. Och som förening önskar vi att ni ska eftersträva att erbjuda inbjudande, korrekta, rättvisa och väl genomförda tävlingar.
Sanktion: För att arrangera en friidrottstävling behöver ni som förening söka central- eller distriktssanktion. Om ni ska arrangera en tävling för barn upp till 12 år ska ni fylla i ett särskilt formulär.
Paraklasser: Om ni erbjuder tävlingsklass i parafriidrott behöver de aktiva vara klassificerade.
Domare och funktionärer: För att arrangera en tävling behövs domare och funktionärer. En del funktionärsroller kräver inga förkunskaper medan andra kräver utbildning och erfarenhet.
Tävlingsregler för friidrott: Källan till hur svenska friidrottstävlingar ska genomföras. Finns att beställa som bok och digitalt som pdf.
Arrangerar ni tävlingar? Vet ni när ni behöver söka sanktion? Är ni uppdaterade på de senaste tävlingsreglerna? Har ni ett system för hur ni engagerar funktionärer?
Läs mer om regelverken och ta del av nödvändigt material här:
I styrelsen ska ni fördela vissa roller: ordförande, vice ordförande, kassör och sekreterare. Ni ska också ha en valberedning.
I en ideell förening är det lätt att det blir få personer som gör allt. Hur ser det ut hos er? Gör styrelsen allt eller finns det fler i föreningen som hjälper till? Har ni resurser till att ha anställd personal som kan avlasta styrelsen? Om inte, hur arbetar ni med att engagera fler medlemmar? Har ni utskott eller kommittéer som medlemmar kan delta i? En del kanske inte är beredda att sitta i en styrelse men kan tänka sig att engagera sig i något specifikt område. Alla har olika kompetenser och olika mycket tid – hur skapar ni möjlighet för era medlemmar att bidra till verksamheten?
Är ni i behov av hjälp eller redo att ta nästa steg med er förening? Det finns flera vägar att gå.
Föreningssmart är ett verktyg från Svenska Friidrottsförbundet som hjälper till att få igång utvecklingsarbete inom er förening där era
Projektstöd IF är ett stödsystem för idrottsföreningar som kommer från Riksidrottsförbundet (RF) och syftar till att hjälpa idrotten att utvecklas inom områden där idrotten totalt sett inte når hela vägen. För 2024 och 2025 är de aktuella områdena man kan söka inom Inkludering, Trygga miljöer, Parafriidrott och Idrott 65+.