Annons

VVM: Tuffa förhållanden när idrottsministern VM-debuterade

Jakob Gruppbild 999 Jakob Gruppbild 999 Social- och idrottsminister Jakob Forssmed, t h, som i regnet på Björlandavallen tävlade mot och med bland annat fr v Rickard Pell och Erik Roos. Social- och idrottsminister Jakob Forssmed, t h, som i regnet på Björlandavallen tävlade mot och med bland annat fr v Joar Palm, Mikael Nyman, Rickard Pell och Erik Roos.

FOTO: JONAS HEDMAN

FOTO: JONAS HEDMAN

På fredagsförmiddagen sprang social- och idrottsminister Jakob Forssmed 1500 m-försök i M45-klassen på veteran-VM i Göteborg där han efter ett väl genomfört lopp i regn och rusk nådde målet på 5:05.80.

Annons

– Det är många som tävlar här på veteran-VM vilket är väldigt kul. Jag följde Ingemar Stenmark när han hoppade stav inför storpublik i måndags och jag följer mina klubbkamrater i Tureberg. Bland annat Stellan Back som också är äldst i M45 och vann spjut, säger Jakob.
1500 m-försöken i M45 gick på Björlandavallen på Hisingen och bestod av tre heat med totalt 45 löpare från Frankrike, Iran, Italien, Spanien, Storbritannien, Norge och Sverige. I första heatet fanns förutom Jakob också förre landslagslöparen Rickard Pell som bidrog till att det blev bra fart. Jakob gjorde sitt eget lopp i andra änden på fältet och tryckte till vid klockringningen, passerade en löpare och nådde målet på 5:05.80 i vad som var hans debut på distansen.
– Det var rätt tuffa förhållanden med stenhård motvind på upploppet så jag försökte ta lite rygg de första varven. Jag hade lite krafter kvar på slutet men nådde inte riktigt min måltid, säger Jakob som siktade på fem minuter.

Bekant med landslagslöparen Pell
En av svenskarna i Jakobs heat var förre landslagslöparen Rickard Pell som Jakob känner sedan tidigare.
– Vi råkar båda ha sommarställe i Älmsta i Norrtälje-trakten där vi sprungit Kanallöpet. Jag vet ju att han är gammal landslagslöpare och man kan verkligen säga att takterna sitter i. Jättekul att träffa honom här och även britterna som sprang i samma heat.
– Jag vill också säga till friidrott.se:s läsare att jag har lite otur eftersom det är olika regler för internationell och nationell veteranfriidrott. Hade vi använt de svenska reglerna så hade jag sprungit i M50, men de är ju nästan lika bra konkurrens där så det hade kanske inte varit en så stor fördel.

Många värden i idrott
Jakob är mycket friidrottsintresserad, har barn som håller på med friidrott i Turebergs FK som han också tävlar för och tidigare gjort tävlingsstarter på 800 och 10 000 m. Som så många andra friidrottare har han en biografi på friidrottsstatistik.se.
Men idrott och veteranfriidrott är då mycket mer än tävling. Det är gemenskap, fysisk aktivitet och även som tävlingsform något som alla kan vara med i. Som en 80-årig dam uttryckte det tidigare i veckan: ”Det är inte så noga vem som blir etta och tvåa”.
– Det är därför jag gärna vill vara med i det här för organiserad idrott i den här gemenskapsformen är något alldeles extra. Det är något som fler borde upptäcka och det är något man kan hålla på med hela livet, säger Jakob.
– Det är 80-, 90- och 100-åringar med här från hela världen och presterar men framför allt upplever vi den här sköna gemenskapen.

"Bra träningshjälp av Malin"
Det är resan som är målet heter det och resan är i idrott i mångt och mycket träningen.
– Jag har fått bra träningshjälp av Malin Sundström som tränar flera elitlöpare och har kört lite 100-, 200- och 300 m-intervaller, rörlighet och styrka. Men jag var sjuk i somras och efter det har pulsen slagit av på de tuffare passen, men hyggliga förberedelser har det varit, säger Jakob.
– Detta gav mersmak och kanske blir det någon fler veteranstart i framtiden, det ska inte uteslutas.

Pell vidare till final
Vinnare i Jakobs 1500 m-heat blev britten Ian Williamson som så sent som 2023 gjorde 3:54.00 och nu hade 4:12.73. De två bästa plus tio tider från de tre försöksheaten avancerade till final och för Rickard Pell, som var trea, blev det en spännande väntan. Men hans 4:15.02 räckte och på lördag springer han sin andra final i detta VVM. Förra veckan var han tia på 800 m.
I början av 2000-talet tillhörde Rickard landslaget på medeldistans och har flera finnkampssegrar på meritlistan. Han är också en av få svenskar som vunnit 800 och 1500 m i samma SM.
– Kul att gå till final även på 1500 m, men det blev en spännande väntan där mitt heat till slut visade sig var det snabbaste, säger Rickard som känt Jakob i fem år.

Springer till och från jobbet
Rickard avslutade elitsatsningen 2010 men har fortsatt springa distans till och från jobbet som lärare i norra Stockholm.
– Det blir en mil till jobbet fem dagar i veckan och lika långt tillbaka så konditionen är bra. Det senaste året har jag även kört lite banpass för att försöka få upp farten men det är svårt eftersom återhämtningen inte är vad den varit, säger Rickard som också tränar med sin 15-årige son Karl som för några veckor sedan tog USM-silver på 1500 m hinder.
– Jag är tränare i Hässelby för ett tjugotal ungdomar födda 2011 tillsammans med Albin Johansson. Så jag är med på deras tävlingar och passar då ibland på att tävla själv, avslutar Rickard.

/Jonas Hedman

Resultat finns på
Roster Athletics och friidrottsstatistik.se

Alla svenska VVM-resultat

På friidrottsstatistik.se uppdateras också de svenska medaljerna

Läs mer:
VVM: En 47 år lång resa från Göteborg till Göteborg
VVM: Fantastiskt medaljregn för Sverige
VVM: Tuff resa för Mattias Borrman
Världen har kommit till Göteborg
Flera guld till Sverige under veteran-VM:s första dag
VVM: Tredje gången gillt för Mustafa Mohamed

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Trio 999
VVM: En 47 år lång resa från Göteborg till Göteborg

Veteran-VM arrangeras i Göteborg och det är faktiskt andra gången mästerskapet genomförs på Slottsskogsvallen. Och det finns tre som var med då 1977 och framgångsrikt tävlar även nu 47 år senare – Ingrid Miller, Järvsö IF, Östen Edlund, Ragunda IF, o…

LÄS MER
Barbro Boba Ck Guld K85 200 M 999
VVM: Fantastiskt medaljregn för Sverige

Veteran-VM i Göteborg rullar på och antalet svenska medaljer passerade under tisdagen hundra. Bland de över trettio gulden finns 1964 års finnkampsdeltagare Barbro Bobäck som mot alla odds blev världsmästare på 200 m.

LÄS MER