Annons

VVM: Ett succéarrangemang med många blågula medaljer

K35 Halvmaraton Trippel Jenny Sundkvistjpg Trippelseger i K35 halvmaraton får symbolisera det blågula medaljrekordet i Göteborg. Fr v Anna Bjurman, IFK Umeå (silver), Liduina van Sitteren, Örebro AIK (guld) och Linda Gistedt, Uddevalla SK (brons).

Veteran-VM i Göteborg 13-25 augusti blev en succé såväl organisatoriskt som idrottsligt med hela 175 svenska medaljer varav 60 guld. Veteranfriidrotten har uppmärksammats i media där även gemenskap i kombination med fysisk aktivitet lyfts fram som något man kan hålla på med hela livet.

Annons

– Göteborg visar återigen att man är en riktig friidrottsstad, precis som VM 1995 och EM 2006, och det har verkligen varit en härlig stämning i staden hela mästerskapet, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Det var två härliga veckor på huvudarenan Slottsskogsvallen som kompletterades med Björlandavallen på Hisingen och tre tävlingsdagar på Ullevi. 8000 anmälda från 111 nationer gjorde närmare 15000 starter vilket uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Den svenska truppen bestod av 1900 aktiva som är den i särklass största under de 49 år som veteran-VM arrangerats. Det blågula laget innehöll såväl erfarna friidrottare som glada debutanter där många uttryckt uppskattning och inspiration att fortsätta.

Härlig stämning med rörelse i fokus

Veteran-VM är ett utmärkt exempel på folkhälsa och hur fysisk aktivitet kan sammanföra människor från hela världen och tävla tillsammans under avslappnade former. När det inte tävlades bildade aktiva en färgglad, landslagsklädd och månghövdad publik som hejade fram och applåderade alla deltagare oavsett ålder och gren vilket bidrog till en härlig stämning.
Gemenskapen, vänligheten och glädjen att umgås var något som verkligen märktes under de två veckorna.

Fyra i medaljligan

Normalt är det omkring 200 svenskar på ett VVM så att det skulle bli fler medaljer nu var väntat, men att facit skulle bli så många som 175 – 60 guld, 47 silver och 68 brons – är inget annat än en succé. Och det blev medalj i alla åldersklasser från 35 till 90 år för både män och kvinnor.
USA blev bästa nation med 246 medaljer varav 110 guld följt av Tyskland, Storbritannien och Sverige på fjärde plats med 175. Totalt sattes 32 svenska rekord varav åtta i stafett medan våra internationella gäster satte 24 världsrekord – 11 för män och 13 för kvinnor.

100-åringen som tog tre guld

Men det som kommer finnas kvar längst i minnet är ändå gemenskapen, vänligheten och glädjen att umgås. Applåder och hejarop till medtävlarna och fotografering tillsammans efteråt. När 100-årige indiern Sriramulu Vallabhajosyulas namn lästes upp inför kulfinalen så applåderade alla oavsett gren på Björlandavallen. Han föddes 1924, samma år som OS gick i Paris, och är fortfarande med när den franska huvudstaden åter var OS-värd. Vallabhajosyulas tog tre guld men missade ett fjärde (bröt 5000 m gång) men konkurrensen var å andra sidan inte så hård.

Mustafa Mohamed vann tre guld i M45. Bl a halvmaraton där David Nilsson var tvåa i mål och tog guld i M35. Foto: Deca Text&Bild

Mustafa Mohamed nådde målet
Hård konkurrens var däremot för Mustafa Mohamed, som bor i Göteborg, och gjorde sitt första veteranmästerskap men sitt tredje mästerskap på Ullevi. Efter att ha slutat femma på 10 000 m i U23-EM 1999 var han EM-fyra på 3000 m hinder 2006 och vann nu 5000 m i M45. När VVM var slut hade han fullbordat en trippel efter att även ha vunnit 10 km väg och halvmaratonloppet i Slottsskogen.

Lena och Ulrika – bäst när det gäller
Många överträffade sig själva och bland dem fanns SFIF:s förre styrelseledamot Lena Björk. Hon tävlade i diskus i K45 och låg fyra inför sista omgången. Då fick hon på en härlig träff och avancerade med 44.02 till andra plats med vad som var hennes bästa resultat på åtta år. Till det 21 år gamla personliga rekordet fattades inte mer än fyra meter.
I längdfinalen i K50 åstadkom Ulrika Evjen en närmast osannolikt jämn serie där de fem första hoppen var samlade inom två centimeter kring 4.80. Inför sista omgången låg hon fyra då hon fick på en riktigt träff och ökade med hela 33 centimeter till 5.13 – svenskt rekord. Det räckte hela vägen till guld – hennes allra första.
Fyra medaljer på fyra individuella starter för Mattias Sunneborn. Här efter bronset på 400 m. Foto: Jonas Hedman

Annons

Sunneborn äldst men bäst

1996 års OS-finalist i längd, Mattias Sunneborn, är en riktig ambassadör för veteranfriidrotten men hade oturen att vara äldst i M50-klassen. Det hindrade honom inte från att under två hektiska veckor ta medalj i samtliga fyra individuella grenar han ställde upp i – brons på 400 m, silver på 400 m häck och längd samt guld i tresteg.
– Konkurrensen har aldrig varit så här hög på ett mästerskap och det gäller både män och kvinnor i alla klasser och grenar. För egen del har det gått helt enligt plan och jag har egentligen överträffat mina egna förväntningar, säger Mattias som också ingick i silverlaget på 4x400 m och var fyra på 4x100 m.

Veterankommitténs ordförande Karin Schön tävlade själv och slappnade efter sjundeplatsen i K60 5000 m av med barnbarnet Olle. Foto: Privat

Ordförande Karin tävlade på hemmaplan

En som lagt ner mycket arbete inför och under mästerskapet är Karin Schön som är ordförande i Svenska Friidrottsförbundets veterankommitté. Hon bor i Göteborg och har sedan tidigare flera internationella mästerskapsmedaljer och tävlade nu i VVM på hemmaplan med sjundeplatser på 5000 m och 10 km väg samt en fjärdeplats på 4x400 m.
– Jag hade medaljchans på 10 km men förberedelserna har väl inte varit optimala. Det har varit mycket jobb men väldigt roligt. Det var lite skakigt i mars då det inte kommit in så många anmälningar men sedan exploderade det i maj, säger Karin.
– Sista två veckorna i maj innan anmälningstiden gick ut var det mycket jobb med att verifiera anmälningar. Några veckor senare blev det intensivt igen när landslagslinnena tog slut och vi fick göra fler. Annars minns jag när Ingemar Stenmark hoppade stav. Det var så mycket publik, bra stämning och en på alla sätt lyckad dag.

”Många nya vill börja träna friidrott”

– Jag har fått glada meddelanden från många som skriver att VVM är det roligaste de varit med om och det är också flera som redan nu vill anmäla sig till veteran-EM på Madeira i oktober nästa år. Min förening IF Kville har också fått flera förfrågningar från äldre som vill börja träna veteranfriidrott vilket är väldigt kul.
– Jag må som långdistanslöpare vara part i målet men långloppen i Slottsskogen var väldigt roliga. Välarrangerade, en bra bana och många svenska medaljer.

Ingemar Stenmark mästerskapsdebuterade i friidrott och drog till sig storpublik på Slottsskogsvallen. Foto: Deca Text&Bild

Annons

Stenmark och idrottsministern tävlade

Dubble OS-guldmedaljören och femfaldige världsmästaren i slalom, Ingemar Stenmark, 68, började träna stav hösten 2023 och gjorde i Göteborg mästerskapsdebut. När han hoppade final i M65 på måndagseftermiddagen den 19 augusti var det fullt på Slottsskogsvallens huvudläktare – 4000 åskådare. Ingemar imponerade genom att klara 3.00 i andra försöket vilket räckte till tionde plats bara 15 centimeter från brons. En fantastisk prestation av en fantastisk idrottsman.
En som lever som han lär är vår social- och idrottsminister Jakob Forssmed som höll löftet och sprang 1500 m i M45 på Björlandavallen. Detta i regn och rusk i samma försöksheat som förre landslagslöparen Rickard Pell.
Både Ingemar och Jakob gjorde fin reklam för veteranfriidrotten vilket uppmärksammades i media. De satte folkhälsan i centrum och visade verkligen glädjen i att tävla.

Delad seger är dubbel glädje. Christel Donley från USA och Sonja Nilsson från IFK Lund delade segern i K85 höjd. Foto: Jonas Hedman

Sköna prisutdelningar
Alla medaljer delades ut vid Slottsskogsvallen och det var inte bara segraren i M95 10 km väg, italienaren Angelo Squadrone, som sjöng sin nationalsång med mikrofon från prispallen. Det gjorde även flera andra, och ville inte segraren så var det då och då någon i publiken som fick micken och tog ton.
Det var många prisutdelningar och det hände att det inte blev helt rätt vilket dock snabbt rättades till. När tre kvinnor i mogen ålder vid ett tillfälle ställde upp bakom prispallen så envisades två med att vilja stå bakom den högsta avsatsen i mitten. Det handlade om K85 höjd där det visade sig ha blivit delat guld eftersom ingen av dem orkade med skiljehopp i regnet.
Till slut stod de båda där högst upp – Christel Donley, 89, och Sonja Nilsson, 85, från IFK Lund – för vilka det i tur och ordning spelades The Star-Spangled Banner följt av Du gamla, du fria. Det var en fin stund av samhörighet.

500 funktionärer och 50 000 timmar
Anders Mattsson på arrangerande Göteborgs Friidrottsförbund gjorde ett fantastiskt jobb som projektledare för hela det gigantiska arrangemanget där logistiken verkligen var omfattande. 

– Hela arrangemanget har under hela förberedelsetiden, och även under evenemangsperioden, varit ett nära samarbete mellan WMA, SFIF och GFIF, som fungerat utmärkt. Ifrån GFIF:s sida är vi mycket nöjda med vår gemensamma insats och vi känner att vi har skapat ett avtryck hos de som varit delaktiga i evenemanget, säger Eva-Lena Frick från Göteborgs Friidrottsförbund som även hon jobbade med arrangemanget.

– Många rekord har satts och många kontakter har knutits mellan människor över hela världen, detta har resulterat i härlig glädje, gemenskap och en insikt om att friidrotten är en idrott för alla och som förenar.

”Betyder mycket för fysisk och mental hälsa”
Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers var på plats i Göteborg nästan en hel vecka och konstaterade att mästerskapet var en succé.
– Veteran-VM blev en stor framgång och det finns all anledning att rikta ett djupt tack till World Masters Athletics, Göteborgs Friidrottsförbund, Göteborgs stad och inte minst alla volontärer. Från Svenska Friidrottsförbundets sida är vi mycket imponerade av det strävsamma arbete som många personer bedrivit inför och under VM-tävlingarna, säger Johan.
– Det är uppenbart vad veteranverksamheten betyder för fysisk och mental hälsa och det är logiskt att Göteborgs stads politiker framöver tar hänsyn till den samhällsnytta som friidrotten levererar för människor under hela livet när de beslutar om framtida drifts- och investeringsbudgetar.

”Det bästa som arrangerats”
Svenska rekordhållaren på 3000 m hinder, Mustafa Mohamed, bar fanan under invigningen måndagen den 12 augusti och när två veckors tävlande var över söndagen den 25 augusti var internationella veteranfriidrottsförbundets president Margit Jungmann tydlig:
– Det har varit fantastiska veckor i Göteborg där alla känt sig välkomna och väl mottagna. WMAC 2024 blev en succé och är det bästa som arrangerats.

/Jonas Hedman

Sverige fyra i medaljtabellen
Alla svenska medaljer
De 24 världsrekorden
Hela resultatlistan på friidrottsstatistik.se
 
Läs mer:
VVM: Tuffa förhållanden när idrottsministern VM-debuterade
VVM: En 47 år lång resa från Göteborg till Göteborg
VVM: Fantastiskt medaljregn för Sverige
VVM: Tuff resa för Mattias Borrman
Världen har kommit till Göteborg
Flera guld till Sverige under veteran-VM:s första dag
VVM: Tredje gången gillt för Mustafa Mohamed

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Mathilda Eriksson 999
Nytt inför årets Castorama-säsong

På lördag startar traditionsenligt säsongen för kastfyrkampen Castorama och håller sedan på i nio veckor. Nytt är att all resultatrapportering sker via tävlingsadministrationsprogram.

LÄS MER