Annons
Virtus-EM i Uppsala är igång: ”Det kliar i fingrarna att få börja tävla”
13 JUNI 2024 | 20:59
FOTO: MAGNUS MALMSBORG
En stor svensk trupp ska försvara de blågula färgerna och kämpa om medaljerna på Virtus-EM i Uppsala i helgen: ” Tar vi tre medaljer är det fantastiskt”, säger landslagsledare Magnus Olsson.
Annons
Klockan 15.00 på torsdagseftermiddagen den 13 juni gick startskottet för 10 000 meter för män och för hela Virtus-EM i Uppsala, europeiska mästerskapen för friidrottare med intellektuell funktionsnedsättning.
De svenskar som kom till start på 10 000 meter var Yavar Biranvand, Victor Häggh och Sebastian Pollack. Svenskarna kom iväg bra och la sig på plats 7, 8 och 9.
Drygt 37 minuter minuter senare var den första svensken, Victor Häggh, i mål som sjua.
– Det var jättetufft. Det var första gången jag sprang 10 000 meter på bana. Men det gick bra. Jag är van att springa på bana, men inte så långt, säger han.
Idén att arrangera Virtus-EM i Sverige kom från landslagsledaren för parafriidrott, Magnus Olsson, som la fram idén till arrangöransvarige vid förbundet, Magnus Malmsborg. Men ett positivt beslut var långt ifrån självklart.
– Vi frågade oss är det verkligen något för oss? Vi hade just tagit över para och vi hade få aktiva, men samtidigt ingår para i förbundets arrangemangstrategi, säger Magnus Malmsborg.
Det första de fick fundera på var ”varför”. Varför skulle Svenska friidrottsförbundet vilja arrangera Virtus-EM och när det visade sig att det fanns massor av svar på det blev beslutet lättare att fatta. För svensk del är det en möjlighet att få flera aktiva och fler klassificerade aktiva. Dessutom har Sverige en hög nivå på paramästerskap redan och det här blev en möjlighet att höja nivån även för internationella mästerskap.
– Vi vill sänka trösklarna för tävlingsgenomförande inom para, många tror att det är svårt, men det är väldigt likt vilket mästerskap som helst, och ganska enkelt, fortsätter Magnus Malmsborg.
– Vi arrangerar inte det här mästerskapet bara för de 17 svenskarna i truppen, eller för de 200 deltagarna, utan även för andra. Vi gör det för svensk parafriidrott och för paraidrott i stort.
Magnus Olsson ser fram emot hemmamästerskapet som han tror blir det bästa någonsin:
– Redan under fredagen har några nationer redan varit framme och tackat för ett väl genomfört arrangemang, och då hade inte tävlingarna ens börjat. Det säger en del, säger han.
"En ära att få representera sitt hemland"
Uppsala friidrottsarena surrar av förväntan och överallt är det aktiva i landslagskläder som värmer upp, peppar igång sig själva och sina lagkamrater inför mästerskapsstarten. Det är stort att ha fått ett internationellt Virtus-mästerskap till Sverige. Det ger de aktiva möjlighet att få tävla framför hemmapublik och familj.
– Det känns jättefantastiskt. Min farsa har kommit hit hela vägen från Gotland. Och det är en sådan ära att få representera sitt hemland, säger Sebastian Pollack som står och återhämtar sig efter målgång på 10 000 meter.
– Jag fick inte ett så bra resultat. Jag är inte van att springa så långa distanser så jag var inte riktigt förberedd på det här, fortsätter han.
Flera av de svenska aktiva dubblar eller till och med tripplar grenar under virtus-EM och inte alltid enligt gängse dubbleringsmönster. Alexander Lilliesköld tripplar till exempel spjut, höjd och gång. Dessa dubbleringar har gjort det extra utmanande att få ihop ett vettigt tidsschema för mästerskapet och gör att vissa aktiva inte får så mycket vila mellan sina grenar. Sebastian Pollack som pustar ut efter att ha sprungit 10 000 meter ska nu ladda om för att bara några timmar senare springa 1500 meter.
En av de aktiva som redan har erfarenhet från internationella mästerskap är Emma Eriksson. Hon har nyligen bytt från hopp till kast och ska under Virtus-EM tävla i kula, diskus, slägga och spjut.
– Jag bytte gren nyss så jag hoppas att jag ska känna att jag har hamnat rätt och att kastgrenar är det jag ska utvecklas inom och kanske ta mig till paralympics någon gång i framtiden. Man måste våga för att vinna, säger hon.
Även Emma är väldigt positiv till att mästerskapet är på hemmaplan:
– Det blir mer jävlaranamma när man tävlar på hemmaplan. Det blir liksom större när familj och vänner kommer, då vill man mer som aktiv.
"En fjäder i hatten"
På plats i Uppsala finns 200 aktiva från 15 europeiska länder, däribland en rekordstor trupp med 17 aktiva, ännu en fördel att ha mästerskapet på hemmaplan, då ekonomin inte hindrar att skicka många aktiva.
Virtus-EM ger även ringar på vattnet och under samma helg arrangeras ett parafriidrottsläger för barn och ungdomar och det första ungdoms-SM i parafriidrott sedan 90-talet, vilket också ger möjlighet för aktiva och vårdnadshavare att nätverka på plats.
För att ett mästerskap ska bli möjligt krävs en arrangör och Upsala IF som står värd för Virtus-EM ser det här som en möjlighet att öka antalet aktiva parafriidrottare i klubben, men inte bara det:
– Det är otroligt häftigt att få arrangera ett europamästerskap. Vi har ju arrangerat tävlingar på nationell nivå och landskamper så det här blir vår fjäder i hatten, säger Henrik Wennberg, sportchef i Upsala IF.
Hög nivå på mästerskapet
Det blev spansk seger i den första grenen, 10 000 meter för män genom Ibai Magdaleno Palacios som vann på tiden 32:53.16. Men Magnus Olsson har höga förväntningar på den svenska truppen, även om det kan bli tufft:
– Vi har ju en stor trupp, allt från nybörjare som ska vara här och se och lära och så har jag dammat av en gammal världsmästare i höjdhopp, skrattar Magnus och fortsätter:
– Vi kan ju inte vara sämre än Kajsa och gänget i Rom. Tar vi tre medaljer är det fantastiskt. Många nationer skickar sina absolut bästa för att de vill kvala till paralympics, så det är jättehög nivå på mästerskapet. Mitt mål är att vi ska ha aktiva med till paralympics 2028.
En av de aktiva som siktar högt och vill ta medalj är Martin Jansson som ställer upp i 3000 meter hinder, 5000 meter och 5000 meter gång. Han tycker att det är lite nervöst, men också kul att tävla på hemmaplan, men målet har han klart:
– Jag vill knipa en medalj och det vore inte fel med personbästa eller svenskt rekord. Det kliar lite i fingrarna att få börja tävla, men jag måste hålla mig till i morgon.
***
Följ resultaten från Virtus-EM här.
Se hela den svenska truppen här.
Läs mer om mästerskapet på hemsidan.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
I helgen avgjordes para-SM över 10 kilometer i Linköping och Tjalves Adam Hellgren knep guldet i den största klassen, herrar I-20.
LÄS MERUnder helgen som gick avgjordes para-NM i Bollnäs och svenska laget samlade ihop rekordmånga medaljer och fick se flera fenomenala prestationer på arenan.
LÄS MER