Annons
Vésteinn Hafsteinsson fick Friidrottsgalans hederspris
24 JANUARI 2023 | 13:12
Under kvällen för Atea Friidrottsgalan är det många priser som ska delas. Under den första delen av galan, som ägde rum innan sändningen på Expressen.se drog igång, delades ett flertal priser ut, bland annat hederspriset och Årets tränare.
Annons
Inför ett Cirkus fullsatt av friidrottens allra största i Sverige fick elittränare, vardagshjältar och ungdomstränare och ledare från föreningar ute i landet ta emot priser för sina insatser. Störst var Friidrottsgalans hederspris som bara delats ut två gånger tidigare.
Följ galan direkt på Expressen.se.
Vésteinn Hafsteinsson tilldelades hederspris
Under galans tidiga timme delades Friidrottsgalans hederspris ut till kasttränaren Vésteinn Hafsteinsson med följande motivering:
Den här personen har varit involverad i svensk friidrott under decennier. Som tränare i kula och diskus har han fostrat och utvecklat otaliga aktiva från lovande ungdomar till framtida landslagsmän och kvinnor med deltagande vid internationella mästerskap.
Den 31 juli 2021 fick han och vi andra uppleva ett magiskt och nästan osannolikt ögonblick. Ett guld och ett silver i diskus vid de Olympiska Spelen i Tokyo är för alltid inskrivet i den Svenska Friidrottshistorien. År av hårt arbete, förberedelser och en minutiös planering låg bakom framgången. De två medaljörerna hyllade sin tränare som tagen och känslosam försökte ta in vad som hänt.
Ett knappt halvår tidigare hade ytterligare en av hans aktiva tagit Sveriges första medalj i kula för kvinnor i ett internationellt mästerskap någonsin när hon blev tvåa på inomhus-EM i Torun.
Nämnda historiska prestationer bygger på ett ledarskap präglat av tydlighet, långsiktighet och en stor portion passion kombinerat med lång erfarenhet, personligt engagemang och karisma.
Priset blir en punkt på en lång och mycket framgångstid karriär och ovationerna ville inte ta slut när han hämtade sitt pris.
Släggtränare blev Årets tränare
Tidigare under kvällen har även följande priser delats ut:
Årets genombrott i landslaget
Nominerade: Ragnar Carlsson, Jesper Arbinge, Joel Bengtsson, Grete Ahlberg, Julia Henriksson, Axelina Johansson
Vinnare:
Ragnar Carlsson: Ragnars landslagsuppdrag före 2022 utgjordes av fem Finnkamper med placeringar i intervallet 3 till 6. I mästerskapsdebuten nu på VM var han blott 1.32 m från final vilket följdes av en niondeplats på EM och en eftertrycklig seger i Finnkampen. Därmed blev Ragnar vår förste mästerskapsfinalist i grenen sedan 2012 och vår förste Finnkampsetta sedan 2013!
Grete Ahlberg: Inför 2022 bestod Gretes landslagsbakgrund av sex landskamper. Ursprungligen inte kvalificerad för VM fick Grete efter sent återbud den trettioandra och sista startplatsen av World Athletics. Mästerskapsdebuten resulterade sedan i en sensationell niondeplacering efter att hon överträffat gamla personbästat i både kval och final. Grete bekräftade sedan på EM och Finnkampen med en niondeplats respektive den första landskampssegern.
***
Årets tränare
Mattias Jons
Motivering: Mattias Jons toppade sin egen aktiva karriär för tiotalet år sedan med en 6:e plats på EM och en seger i Finnkampen. Han klev därefter ganska direkt in i tränarrollen och har sedan dess utvecklat Falun till något av ett svenskt slägg-Mecka.
2022 var det dags för hans två främsta adepter Grete Ahlberg och Ragnar Carlsson att matcha sin coachs prestationer genom att för första gången såväl nå internationella mästerskapsfinaler som ta hem grensegern i Finnkampen.
***
Årets ungdomsledare
Helena Hellgren, Vallentuna FK
Motivering: I den lilla föreningen krävs ofta förmågan att kunna axla breda och varierande uppgifter, något som vår pristagare gör med bravur. Som ledare beskrivs hon som sympatisk och strategisk och hon ger alla sina aktiva meningsfull träning oavsett ambitionsnivå.
För sin klubb är hon mer än en tränare. Hon är ledaren som oavsett träning, tävling eller värdefullt samtal ställer upp för sina aktiva. Föräldrar beskriver henne som en trygg stöttepelare och viktig förebild när det kommer till långsiktigt och hållbart friidrottande
Michael Nordh, Tväråselets AIF friidrott
Motivering: Med 30 år i friidrottens tecken är vår pristagare en nyckelperson för friidrotten i Norrland. Med en bred tränarkompetens håller han i träningar för barn till äldre elit och verkar för att skapa en varm ’vi-känsla’. Där friidrotten tidigare haft få utövare har han arbetat hårt för att verksamhet ska födas och i sin egen förening håller han i gång barn- och ungdomsverksamhet som under hans ledning ökat kraftigt med åren.
Han har gjort stora insatser för att hålla igång friidrotten i norr och för det är han otroligt viktig för svensk friidrott.
***
Friidrottens vardagshjälte
Christina Wänseth Nyman, Östersunds GIF Friidrott
Motivering: Kicki är tränaransvarig för ÖGIF’s tränarteam och tränar själv de äldre åldersgrupperna i ÖGIF tillsammans med Fredrik Lindberg. Hon har även en mängd andra uppgifter i klubben och engagerar sig i allt och alla men kan även effektivt delegera uppgifter och ansvar. Hon är en positiv urkraft som påverkar alla hon kommer i kontakt med. Kicki är utan tvekan en starkt lysande stjärna på friidrottshimlen som det är ett privilegium att få lära känna. Hur orkar hon lägga så mycket tid på friidrott? Jo, för att alla barn, juniorer, seniorer och föräldrar ger så mycket energi tillbaka och att detta är en stor passion för henne.
Kort sagt: Kicki är en starkt lysande stjärna på friidrottshimlen. Bara att bocka och buga och lyfta på hatten.
Fredrik Lindberg, Östersunds GIF Friidrott
Motivering: Fredrik är huvudtränare för de äldre åldersgrupperna i ÖGIF tillsammans med Kristina Wänseth Nyman. Som gammal sprinter och häcklöpare med flera uppdrag i landslaget, mångårig erfarenhet som ungdoms och elittränare inom häck och sprint besitter Fredrik all kompetens som kan tänkas önskas av en friidrottstränare oavsett nivå. Fredrik lägger även mycket tid på att koordinera träningstider, praktiska och administrativa uppgifter rörande klubbens arenor och att hålla i utbildningar lokalt, regionalt och nationellt på olika nivåer under friidrottens paraply.
Dessutom är Fredrik fortfarande en tränare som kan visa praktiskt hur man effektivt klipper en häck eller går ned i ett par startblock och utför en korrekt start.
Han har även stor kunskap om hur man tacklar problem med skador, rehabilitering, vikten av att skynda långsamt och att psykiskt välmående hos de aktiva alltid måste stå i centrum.
Fredrik har varit en friidrottsstjärna på löparbanan och nu är han det även i rollen som tränare. Helt klart någon att se upp till och som skall belönas.
***
Svenska löpares pris
Jari Forsman, Eskilstuna FI
Motivering: 2019 gjorde Obstacle Course Racing (OCR) eller hinderbanelöpning intåg i Svensk Friidrott. Men på flera håll har löparformen tidigt varit en självklar del inom friidrottsverksamheten. I vår pristagares klubb, Eskilstuna FI, inleddes OCR-verksamheten redan 2016, och i juli 2021 hölls Sveriges första riksmästerskap i hinderbanelöpning (OCR) på Kursgårdsparkens hinderbana i Torshälla.
Han engagerade sig tidigt i implementeringen av OCR i SFIF där han var med i styrgruppen. Med sin långa erfarenhet av traditionell friidrott och kunskap inom OCR-sporten har han varit och är ett ovärderligt stöd i arbetet.
***
SM-pokalen (till den förening som samlat flest SM-poäng under 2022)
Hässelby SK
Foto: Deca Text&Bild
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Armand Duplantis är fortsatt med i matchen om att utses till världens främste manlige friidrottare 2024.
LÄS MEREfter ett suveränt år vann Turebergs FK för första gången SM-pokalen efter ledning från start till mål. Detta tack vare bland annat 102 medaljer.
LÄS MER