Annons
Växjös satsning på tränarstipendier betalar sig: "Otroligt positivt utfall"
11 NOVEMBER 2024 | 08:05
Genom ledarstipendier har den framstående friidrottsmiljön i Växjö lyckats attrahera ett flertal framgångsrika ledare: ”Det är det som ger sista pushen att våga ta steget mot det man vill”, säger Rafael Askros, en av stipendiaterna.
Annons
Den friidrottsliga elitidrottsmiljön i Växjö har varit aktiv sedan 2013 och har på den tiden utvecklats till ett av landets mest framgångsrika. Framgången bygger på ett samarbete mellan friidrottsgymnasiet (RIG), Linneuniversitetet (den postgymnasiala satsningen ADC), Växjö kommun och Svenska friidrottsförbundet genom prestationscentrum kast och ett aktivt samarbete med prestationscentrum mångkamp som har sin bas i Sollentuna. Elitidrottsmiljön i Växjö är den miljön Svensk Friidrott haft längst formellt samarbete med i form av avtal mellan inblandade parter. Det har också gjort att den över tid utvecklats till att vara en av de bästa miljöerna att vistas i som friidrottare på en internationell nivå.
– Växjö kommun och Arenastaden betyder jättemycket för friidrotten. Här har en rad legendariska friidrottare fostrats och utvecklats genom åren och här finns grogrund för fler internationella medaljer, säger Tomas Ekelius, förvaltningschef i Växjö kommun.
"Gav mig chansen att kompetensutvecklas"
Det som utmärkt elitidrottsmiljön i Växjö är deras unika satsning på tränarstipendiater. Här har miljön i Växjö arbetat strategiskt och proaktivt de senaste åren genom att identifiera behovet av tränar- och ledarförsörjning både på kort och lång sikt. När man identifierat ett behov så har Växjömiljön tillsatt ett tränarstipendium med målsättningen att stipendiaten ska flytta till Växjö och bidra till den friidrottsliga elitidrottsmiljön även efter tiden som stipendiat.
– Det har varit ett otroligt positivt utfall på de tre tränarstipendierna vi haft i Växjö, säger Dejan Mirkovic, sportchef på svenska friidrottsförbundet.
Alla tre stipendiater jobbar idag professionellt med friidrott i Växjömiljön. Johanna Vikström är lärare och tränare på friidrottsgymnasiet och del av prestationscentrum kast, Erik Svensson är lärare och tränare på friidrottsgymnasiet och Rafael Askros jobbar idag som sportchef på IFK Växjö.
– Stipendiet var en oväntad, välkommen och givande möjlighet som c inom tränarskapet utan att behöva dra ner varken på inkomst eller familjetid. Eftersom jag var nybliven pappa så skulle det inte ha funkat på något sätt annars. Tänker man ett steg längre kanske jag inte heller hade varit verksam som sportchef på IFK Växjö som jag är idag, säger Rafael Askros och fortsätter:
– Jag tror, eller jag vet, att detta stipendium är avgörande för att stärka framtiden på Växjös elitmiljö. Det är det som ger sista pushen att våga ta steget mot det man vill, men kanske inte vågar av trygghetsskäl eller ekonomiska skäl.
– Växjö är ett oerhört viktigt nav i Svensk Friidrott. Kommunen är central för vår utveckling av både talanger, elitaktiva och ledare och vi hoppas på ett fortsatt gott och långvarigt samarbete, säger Svensk Friidrotts sportchef Dejan Mirkovic.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Den 25 mars genomförde Svensk Friidrott ett webbinarium om elitidrott och högskolestudier. Där presenterade våra representanter för friidrottens sju elitidrottsmiljöer sitt koncept.
LÄS MER