Annons
U23-EM står för dörren: Nio medaljchanser
07 JULI 2021 | 11:00
FOTO: DECA TEXT&BILD
På torsdagen inleds U23-EM i estländska Tallinn. Sverige skickar en 44 namn stor trupp. Vi har listat nio möjliga medaljkandidater.
Annons
I måndags presenterade Rafael Askros den svenska truppen som i morgon, torsdag, ska inleda tävlandet i Tallinn.
- Det blir en stor och stark trupp. Denna trupp kan vara en av de bästa vi skickat till ett JEM någonsin med flertal tidigare medaljörer i ungdom- och juniorsammanhang och nu hoppas vi på att alla kan förbereda och ladda upp inför festen som väntar på bästa sätt! Sa Askros då.
Senast gick U23-EM i Gävle. Då tog Sverige tre medaljer, varav ett var guld. I år finns en stor chans att det blir fler än så. Nedan listar vi nio möjliga medaljkandidater:
Henrik Larsson, 100m:
Regerande guldmedaljör, kliver in med 3:e bästa årsbästat, 2/100 bakom Riku Illukka, FIN som varit snabbast i år. Se upp för Joshua Hartmann, som gjort 10.14 (10.30 i år). En djungel av löpare runt 10.30, så lär bli spännande dueller.
Emil Millán de la Oliva, 5000m:
Inte haft någon strålande säsong hittills, men i sin toppnivå är han en av Europas främsta U23-löpare. Kliver in med tredje bästa personbästat på 13:29.59 – men har ”bara” gjort 13:54.58 i år. Får ändå betecknas som en medaljkandidat.
Emil Millán de la Oliva, 10 000m:
Samma sak som på 5000m. Har ett personbästa som skrämmer slag på alla konkurrenter. 28:23.21 från 2020 är det bästa i fältet. Fransmannen Bordeau har det näst bästa – 13 sekunder ifrån. Men inga resultat i år än att tala om för Emil, som har det 10:e bästa årsbästat. Lär höja sig om formen sitter.
Carl Bengtström, 400m häck:
Regerande U20-mästare i grenen. Behöver toppa formen rejält om han ska ta medalj men chansen finns. Sjätte bästa årsbästat – men verkar ha skaffat sig mästerskapspsyke trots sin ringa ålder och kommer säkert vara med i finalen och slåss.
Ragnar Carlsson, slägga:
Ragnar har haft en kanonsäsong och höjt sitt personbästa med flera meter. Nu är han plötsligt en medaljkandidat till U23-EM. Får svårt att rå på de två ukrainarna som gjort runt 78 meter. Men där bakom är det helt öppet – och Ragnar har det starkaste årsbästat ukrainarna borträknade. Och med tanke på hans progression i år är allt möjligt.
Maja Nilsson, höjd:
Maja är absolut en medaljkandidat. Hon har höjt sig rejält i år efter skadebekymmer en tid. OS-kvalet från lag-SM-finalen för en vecka sedan, 1.96, imponerade. Kan hon ladda om till Tallinn redan? Delar det näst bästa årsbästat bakom ukrainskan Jaroslava Mahutjich.
Lisa Gunnarsson, stav:
Det unga svenska stavhoppsesset som liksom Mondo Duplantis tränat och tävlat i USA de senaste åren har en stor guldchans om hon får det att stämma. Missade tyvärr juniormästerskapet när det gick i Sverige senast men nu får hon chansen. Har radat upp resultat runt 4.50 vilket endast ett par i fältet kan matcha. Vi vet att hon har kapacitet upp mot 4.60.
Axelina Johansson, kula:
Axelina får betraktas som en stor medaljkandidat. Hon kommer troligen fajtas med två nederländskor om medaljer. Båda har gjort över 18 meter (Jessica Schilder guldfavorit, hon har gjort 18.77). Axelina persade nyligen med imponerande 18.08, och blev därmed tredje kvinna genom tiderna i Sverige att gå över den gränsen.
Caisa-Marie Lindfors, diskus:
Liten medaljchans har ändå Caisa-Marie. Uppsalakastaren har imponerat i USA och ökat sitt pers till 58.66, femte bästa årsbästat i fältet. Hon måste få på sitt livs tävling om det ska gå.
Fullständiga startlistor hittar ni här.
SVT Play sänder live från alla finalpass, med start i morgon 16:00. Ni finner samtliga sändningstider i vår TV-tablå.
/Gustav Orbring
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Det var sex år sedan Sverige stod som arrangör för ett friidrotts-EM. Nu spänner Karlstads kommun och IF Göta musklerna och söker tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet Ungdoms-EM 2028. "Karlstad har en väldigt stark ansökan så vi har goda förho…
LÄS MERFrån och med i år får längd- och trestegshoppare samt kastare ett nytt finalformat på VM och inomhus-VM. Successiv eliminering ska skapa mer nerv i tävlingen. "Jag är positiv till förändringen", säger Maja Åskag. "Jag sätter lite frågetecken för det…
LÄS MER