Annons
TV: Vidar om galna OS-jakten: "Bisarra timmar"
21 JANUARI 2022 | 15:00
Svensk Friidrott möter Vidar Johansson: Här pratar han om ingången till friidrotten, varför det är svårt att ta klivet till seniornivå, den nagelbitande jakten mot OS OCH om sina stora mål 2022.
Annons
Det är nästan ett tomt Friidrottens Hus i Göteborg den här decemberdagen. Det är i princip bara Per Skoogs växande träningsgrupp som huserar på löparbanorna och det enda löpbandet som finns i hörnet. Meraf Bahta (ny i gruppen), Suldan Hassan och Andreas Kramer har avslutat sina pass. Nu ska Vidar Johansson kliva på för tvåtusingar på löpband. Ett lugnt tröskelpass.
– Det är för kallt nu för att köra kvalitet utomhus. Och jag kör i Sverige hela vintern så då får det bli mycket löpband, säger Vidar.
OS-året 2021 är avslutat och nu inleds en ny cykel med dubbla internationella mästerskap. Ett 2021 som blev ett fullständigt kometår för Ullevilöparen Vidar Johansson.
Vidar, Halmstadkillen som satsade fullt på fotboll i sena tonåren men som skiftade till löpning efter att hans fotbollstränare såg större potential där. Per Skoog, då Sävedalen, upptäckte en 15-årig Vidar under skol-SM och de har hört ihop sedan dess.
"Fick inte ut det jag ville på tävling"
Att det skulle bli hinder, det upptäckte han tidigt.
– Ja och då började det ändå inte speciellt bra. Jag skulle tävla i hinderlöpning för första gången under ett junior-SM när jag var 16-17 år och föll då i första vattengraven efter att ha fått skon avtrampad, skrattar Vidar och fortsätter:
– Men hinder passar mig bra. Jag trivs med de rytmstörningar som uppkommer och är bra på att parera hindren, säger han.
Vidar Johansson är ett klockrent exempel på friidrottare som behövt tid på sig att bli senior ”på riktigt”. Han gjorde imponerande 8.45 redan som 19-åring men efter det stagnerade utvecklingen och inför 2021 hade han ”bara” förbättrat sig med två sekunder.
– Det är ett stort kliv att ta från junior till senior. Jag upplevde hela tiden att jag gick framåt i grundträningen men att jag inte fick ut det jag ville på tävling. Jag var för ivrig på hindren, och körde för hårt med spikskor tidigt på säsongen vilket gjorde att formen inte var på topp när de viktiga tävlingarna väl kom.
– Men på sista tiden är det något jag lärt mig, säger han.
En ny Vidar under vintern 2021
Grunden för 2021 lades under första pandemiåret, 2020. Utan tävlingar kunde Vidar fokusera på att bibehålla en god grundträning och utveckla styrkan under hösten. Det gjorde att inför 2021 var han skadefri (tidigare problem med hälsenan var borta) och i god form. Det visade sig väldigt tydligt. Vidar var en av elva (!) svenskar som klarade kvalgränsen till IEM på 3000 meter. Och på inomhus-SM – då blev det ett överraskande guld.
– Det var fram till då det bästa loppet jag någonsin gjort. Jag var absolut ingen favorit och trodde många skulle springa bättre.
Det gjorde att Vidar fick sin första biljett till ett internationellt seniormästerskap, och även om IEM inte slutade i något mer än sorti i försöken blev innesäsongen en stor framgång.
Men det var utesäsongen som skulle ge eko i friidrotts-Sverige.
Vidar fullkomligt exploderar i säsongsdebuten i Belgien i slutet av maj, och persar med hela 20 sekunder. Nu är han plötsligt 2.5 sekunder ifrån OS-kvalgränsen på 8:22. Och efter att ha varit så nära två gånger till nere i Europa trodde han och Per att de skulle lyckas i Karlstad under FGP. Men istället gjorde Vidar sitt sämsta lopp för säsongen och OS såg ut att vara långt borta.
Men med två timmar kvar till OS-fönstret stängde lyckades Vidar kvala in på en liten tävling i Castellón.
– Det var bisarra timmar, jag tror jag sov en kvart den natten, säger Vidar.
Se reportaget ovan och hör Vidar beskriva sin kamp mot OS.
Vidar Johansson var först ut av alla under OS i Tokyo – och tyvärr också först ut.
– Jag kom dit 36 timmar innan mitt försök. Det var en sådan puls och intensitet. Så extremt stort. Jag satt på frukosten där tidigt på morgonen och det var inte många bitar som gick ner. Det var så nervöst. Jag kunde nog inte göra mig själv rättvis.
– Loppet blev snabbt, som jag ville ha det. Jag ville gå till final, och tänkte att jag behövde göra det på tid. Och för det hade jag behövt persa. Jag gjorde allt jag bara kunde den dagen, och är grymt stolt över min insats även om jag inte gick vidare, säger han.
Nu hägrar 2022 och potentiellt dubbla mästerskap för Vidar, som har ambitiösa mål.
– Jag vill gå till VM-final i Eugene, och sen slåss om medaljerna på ett EM. Det känner jag är ett rimligt nästa steg för mig och jag tror jag kan fixa det. Och så vill jag gärna passera Dan Glans och kliva upp på topp 3 genom tiderna, säger han.
Vidar Johansson:
- 25 år
- Huvudgren: 3000 meter hinder
- Fyra genom tiderna i Sverige
- Bor i: Göteborg
- Uppvuxen i: Halmstad
- Började med: fotboll
- Pluggar till läkare på Sahlgrenska
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Inomhustävlandet har smugit igång i USA och den gångna helgen hittar vi tre resultat som står ut. Inte minst Vera Sjöbergs 15:45.75 på 5000 meter i Boston. Inomhus är det den nästa snabbaste tiden någonsin av en svenska, men det ska tilläggas att det…
LÄS MERNu är det klart vilka som arrangerar såväl kvaltävlingar som final i lag-SM 2025. Och det är hög tid att anmäla er till såväl lag-SM som till Svenska Friidrottscupen.
LÄS MER