Annons
Svenskt rekord av Bahta – Bengtström trea genom tiderna
14 SEPTEMBER 2021 | 19:00
FOTO: DECA TEXT&BILD
På tisdagskvällen tävlade sex svenskar i kroatiska Zagreb och två i schweiziska Bellinzona. Meraf Bahta och Carl Bengtström är två som stod för imponerande prestationer i respektive gren.
Annons
Först ut av svenskarna i Zagreb var OS-medaljörerna i diskus, Daniel Ståhl och Simon Pettersson. Redan i första omgången tog Ståhl ett hårt grepp om första platsen med ett kast på 67.79. Efter tre raka kryss i omgång tre, fyra och fem slungade Daniel iväg diskusen 66.29 meter – inte en ökning men ytterligare ett kast i världsklass.
Det blev slutligen en vinst för Ståhl, då ingen av motståndarna kunde mäta sig med hans 67.79. OS-trean från Österrike, Lucas Weisshaidinger ökade i sista omgången från 62.40 till 66.21 och kom därmed tvåa. Slovenen Kristjan Ceh, som likt Daniel Ståhl gjorde sitt bästa kast i första omgången, blev trea med 65.17. Det var även hans enda giltiga kast i tävlingen. Simon Pettersson fick inte riktigt till kastningen i Zagreb. Han kom fyra med 64.77 från den andra omgången. Efter följde han sedan upp med fyra raka kryss.
Svenskt rekord för Bahta
På 2000 m, distansen som sällan löps, drog Meraf Bahta till med ett svenskt rekord i Zagreb. Hennes tid blev 5:47.17 och var drygt fem sekunder under det tidigare svenska rekordet från 1995, satt av Sara Wedlund. Även Sara Christiansson imponerade i loppet då hon sprang in i mål på 5:48.57, vilket gör henne till svensk tvåa genom tiderna bakom Bahta på distansen.
Burundis Francine Niyonsaba stod för en enastående prestation i loppet, då hon satte ett nytt världsrekord(!). 5:21.56 är en tvåsekunders förbättring av det gamla världsrekordet från 2017. Världsrekordet, 5:23.75, innehades av Genzebe Dibaba och sprangs inomhus i Spanien.
Kramer plockade platser på upploppet
Det gick snabbt i Andreas Kramers 800 m-lopp. Han hamnade tidigt långt bak i klungan, och när klockan ringde in sista varvet låg han på en tionde plats. Han visade sedan upp sin starka avslutning, då han på upploppet passerade fyra motståndare och sprang in i mål på en femte plats. Tiden, 1:45.53, var hans näst snabbaste lopp i år. På Bauhaus-galan tidigare i juli sprang han nästan en halv sekund snabbare, på 1:45.05. Det personliga rekordet är 1:44.47 och sattes i Tjeckien för ett år sedan.
Moa Hjelmer var på plats i Zagreb för att springa 200 m, distansen som hon på Finnkampen satte ett personligt rekord på för första gången sedan 2013. Hon sänkte sig då med fyra hundradelar, från 23.19 till 23.15. I Zagreb kom hon femma på 23.58.
Resultat: Boris Hanžeković Memorial
Bengtström trea genom tiderna
Det var Boris Hanžeković Memorial i Zagreb som livesändes på Viasat Sport1 och Viaplay, men på Galà dei Castelli i Bellinzona, Schweiz skulle Carl Bengtström stå för en minst sagt imponerande prestation.
På SM i Borås sänkte han sitt personliga rekord på 400 m häck, från 49.69 till 49.52. På Finnkampen sprang han återigen snabbt och sänkte sig ytterligare ned till 49.24. På tisdagskvällen i Bellinzona sprang han så snabbt som 48.53, nästan en sekund snabbare än det personliga rekordet han satte på SM. Han passarer därmed Thomas Nyberg och klättrar upp som ny svensk trea genom tiderna på distansen. De enda som sprungit snabbare än Carl är Sven Nylander(47.98) och Niklas Wallenlind(48.35).
I Bellinzona skulle även Lovisa Lindh göra ett stabilt lopp på 800 m. Hon kom trea på tiden 1:59.94, vilket blir hennes nionde snabbaste lopp i karriären. I år har Lindh varit under två minuter fem gånger på distansen, vilket hon inför säsongen inte hade gjort på tre år.
/Lukas Nordén
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Under söndagen fick vi se riktigt fina häcklopp i Växjö. Personbästa av Lovisa Karlsson i försöket och i finalen visade Julia Wennersten att storformen kan vara på väg. "Så som det kändes i finalen i dag, så ska det kännas att springa häck", säger Ju…
LÄS MERQuality Hotel Games fortsatte under lördagen och flera av våra namnkunniga friidrottare kan se tillbaka på en väl utförd tävling med ett nytt pers som belöning, bland andra Marcus Tornée och Engla Nilsson.
LÄS MER