Annons
Statistiken pekar mot en mycket jämn Finnkamp: "Den tuffaste på många år"
31 AUGUSTI 2022 | 19:00
FOTO: DECA TEXT&BILD
Varje år sammanställs årsbästa för de svenskar och finländare som har tagits ut till Finnkampen för att man ska se hur tävlingarna slutar – i teorin. Nu kan vi presentera årets Finnkamp på pappret.
Annons
Finnkampen 2022 knackar på dörren, men redan nu kan du i teorin se hur det kommer att gå i den så kallade Papperslandskampen. Det är helt enkelt statistik utifrån säsongsbästa för de tre uttagna i varje gren, vilket ger en hint om hur landslagen ligger till, på både herr-, och damsidan.
Det här är så klart siffror som ska tas med en nypa salt. Siffrorna må skvallra om kapaciteten, men exakt hur det kommer att gå när tävlingarna är i gång på Olympiastadion i Helsingfors återstår att se. Om vi nu ska lita på statistiken så ser det ut att bli oerhört jämnt, men ett litet övertag för Sverige, på herrsidan. På damsidan ser det lite tyngre ut för det svenska laget.
Så här ser det ut i siffror, utifrån årsbästa:
Män: Sverige – Finland 220–212
Kvinnor: Sverige – Finland 204–227
Men som sagt, det här är bara siffror på ett papper, det är något helt annat när det ska presteras inför publik, och de svenska aktiva lär ge finländarna en rejäl fajt, både på dam-, och herrsidan.
Förbundskapten Kajsa Bergqvist säger att det är ruskigt jämnt, framför allt i herrkampen, och att det är kul eftersom det betyder att Finnkampen verkligen lever.
– Det handlar ju om kamp och då ska det helst vara jämnt mellan länderna och det här har ju pendlat mellan åren. När jag började min Finnkampskarriär, för 29 år sedan var det standard att vi fick stryk med 50 poäng. Vi åkte dit och gjorde så gott vi kunde men det var inte någon riktig kamp. Sedan har det varit svensk dominans i många år men under de senaste åren har Finland stärkt sin toppbredd och det är därför det är så jämnt, säger Kajsa Bergqvist.
Hon säger också att Finland just nu har medvind i och med framgångarna på EM och den nya stadion. Det luktar lite nysatsning och Finland är nog sugna på att knipa en dubbel.
– I Finnkampen är alla placeringar så oerhört viktiga. Den som på pappret ska komma sist och kämpar sig till en femteplats, alla sådana kämparinsatser är det som kan leda oss till seger igen. Men det kommer att bli den tuffaste Finnkampen på många år, säger hon.
Medeldistansen kan avgöra
När det är så jämnt som det verkar vara inför årets Finnkamp kan det bli enskilda grenar som avgör vilken nation som vinner. Kajsa Bergqvist tror att medeldistansloppen på herrsidan kan avgöra åt vilket håll pendeln går.
– Det kan bli väldigt spännande på medeldistansloppen. 800 meter på herrsidan, där ligger vi i kalkylen på 11-11, men där kan det bli mycket taktik som väger in också.
Sprint från 100 meter till 400 meter och medeldistans, där kan poängen slå åt olika håll. Man ska inte glömma att det är sent på säsongen och många är trötta. Årsbästat kan vara från tidigare på säsongen, så frågan är vilka som har lyckats konservera formen hela vägen in i september och kan motivera sig och kunna krama ur det sista, säger hon.
På damsidan tror Kajsa att vi kan ha ett övertag i kula och diskus, men tappa lite i spjut. I hoppgrenarna ser hon framför allt höjdhoppet som en gren som kan slå annorlunda än som det ser ut i kalkylen.
– Bianca Salming har visat att hon är i höjdhoppsform, det är därför vi har valt att ta in henne på höjd i stället för trekampen. Hon har kapacitet på 1.90 men det är förstås mycket begärt. I damkampen ser det tufft ut för oss att kunna vinna, men om vi kan resa oss och ta en eller två poäng extra i flera grenar så har vi alla möjligheter att ge finskorna en rejäl match in på mållinjen. Ända fram till 1500-metersloppet och där har vi formstarka löpare.
Om du är nyfiken på hur Papperslandskampen ser ut gren för gren så hittar du det via den här länken.
/Anna-Lena Pettersson
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Det var sex år sedan Sverige stod som arrangör för ett friidrotts-EM. Nu spänner Karlstads kommun och IF Göta musklerna och söker tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet Ungdoms-EM 2028. "Karlstad har en väldigt stark ansökan så vi har goda förho…
LÄS MERFrån och med i år får längd- och trestegshoppare samt kastare ett nytt finalformat på VM och inomhus-VM. Successiv eliminering ska skapa mer nerv i tävlingen. "Jag är positiv till förändringen", säger Maja Åskag. "Jag sätter lite frågetecken för det…
LÄS MER