Stark niondeplats av Barbro Fjällstedt Oljans på trail-EM

IMG 5648 Trail EM 24 Malin Barrulf, Johanna Gelfgren och Barbro Fjällstedt Oljans. Malin Barrulf, Johanna Gelfgren och Barbro Fjällstedt Oljans.

Barbro Fjällstedt Oljans från Säters IF var sist in i EM-truppen till franska Annecy men i trailloppet över 58 kilometer visade hon sig vara den starkaste svenskan när hon slutade nia.

Trail-EM avgörs i franska Annecy och Sverige har skickat en trupp på nio aktiva till mästerskapet.

Tidigt på lördagen startade trailloppet över 58 kilometer för både damer och herrar. Inga svenska herrar kom till start men på damsidan fanns Malin Barrulf, Johanna Gelfgren och Barbro Fjällstedt Oljans med. Johanna från Örgryte IS startade snabbast och var uppe som åtta efter 14 kilometer. Johanna drabbades en stund senare av en skada och tvingades tyvärr bryta loppet.

I stället var det Barbro Fjällstedt Oljans från Säters IF som tack vare bra nedförslöpning lyckades passera flertalet löpare och hon var som bäst uppe som sexa i loppet. Trots flera fall på slutet lyckades hon behålla fokus och kom i mål på en fin niondeplats på tiden 6:12:46.

– Det är fortfarande svårt att förstå vad jag har gjort. Jag försökte starta lugnt och hålla koll på pulsen och jag fick i mig bra med energi så det var mycket därför det gick så bra. Jag är stark nedför så där gick jag om många och sen gjorde jag en vurpa på slutet. Jag är så glad och kunde aldrig tänka mig att det skulle gå så här bra, säger Barbro Fjällstedt Oljans till Trailrunning Swedens Instagram efter sitt lopp.

Malin Barrulf från IFK Mora inledde loppet försiktigt och låg ett tag på 45:e plats men plockade sedan placering för placering och kom i mål som 22:a på 6:37:34.

Vann loppet gjorde den regerande världsmästaren i short trail Clementine Geoffray från Frankrike på 5:44:37. Fransyskorna dominerade loppet och tog hand om de fyra första placeringarna i mål.