Annons
Seger för de svenska tjejerna – knapp förlust för killarna
23 JULI 2023 | 11:36
FOTO: DECA TEXT&BILD
Under söndagen avslutades Nordiska juniorlandskampen i Oslo och de svenska tjejerna försvarade sin titel. Killarna var nära att gå ikapp och förbi Finland, men fick i år nöja sig med andraplatsen. "Återigen en jämn och stark dag för tjejerna och killarna gör det också väldigt bra", summerar lagledaren Mikael Wennolf.
Annons
Efter en regnig lördag bjöd söndagen på fina väderförutsättningar med sol och behaglig temperatur på Bislett.
Efter lördagens tävlingar var Sverige i ledning på damsidan, 18 poäng före Finland, medan de svenska herrarna hade 14 poäng upp till våra grannar i öst.
När hela landskampen summeras har de blågula tjejerna samlat ihop 222 poäng, Finland blev tvåa med 205 poäng, Norge trea med 153 och Danmark/Island fyra med 98. Segern var bärgad och klar redan före den avslutande stafetten, vilket kändes skönt när Sverige drabbades av problem i samband med den första växlingen.
- Det tjejerna presterar är sammantaget väldigt imponerande. Det är över tio poäng i nästan varje gren. En hög lägstanivå med härliga toppar. Superkul, säger lagledaren Mikael Wennolf.
På herrsidan lyckades inte Sverige försvara segern från Malmö ifjol, men det var inte långt ifrån.
Sverige var i ledning före avslutande 4 x 400 meter, tre poäng före Finland, men den här gången ville det sig inte. Finland vann stafetten medan Sverige sprang i mål som tredje lag och dessutom diskades.
När samtliga grenar räknas samman har Finlands herrar 200 poäng, Sverige 194, Norge 171,5 och Danmark/Island 111,5.
Diskningen i herrstafetten spelade ingen roll för utgången av hela landskampen, en tredjeplats hade inte räckt för att besegra finländarna i totalen, men trist såklart för killarna i laget. (Läs mer om båda stafetterna längre ned i artikeln.)
- Killarna gör också en mycket bra landskamp. Sedan ska man ge finländarna att de har ett vasst lag. De har vissa riktigt starka toppar också och deras stafettlag var tufft att rå på i dag, säger Wennolf.
Sammantaget under söndagen blev fyra svenskar individuella nordiska mästare: Linus Jönsson, Melwin Lycke Holm, Elsa Sundqvist och Erik Skoglund, och det blev massvis av pallplatser i övrigt.
Dessutom lyckades två svenskar klara kvalgränserna till U20-EM i Jerusalem: Turebergs Alvah Lind som satte nytt personligt rekord med 1.80 i höjd och IF Götas Alexander Oliver som också persade, 21.46 (+1.6) på 200 meter. Även Melwin Lycke Holm lyckades JEM-kvala via 7.51 i längd, men då denna gren krockar med höjd i Jerusalem så funkar inte en kombo.
Här nedan ett försök till sammanfattning:
Fenomenal hoppning av Linus Jönsson
Nordisk juniormästare i stav 2023 blev Linus Jönsson (bilden nedan) som hade en riktigt kul dag i Oslo. Tjalvehopparen segrade på nya, riktigt vassa personliga rekordet 5.40. Linus, som tidigare klarat 5.30 inomhus och 5.21 utomhus, grejade 5.15 i första försöket och därmed var segern klar. Därefter tog han 5.25, 5.31 och 5.40 i första försöket innan det tog stopp på 5.50.
5.40 innebär att Linus klättrar från åttonde- till fjärdeplatsen på de svenska juniorernas genom-tiderna-lista, en plats han delar med Alhaji Jeng.
Norrmannen Philip Andreas Kubon blev tvåa med 5.10 och Viktor Rahm, Västerås FK, hoppade hem bronset genom att klara 5.00.
Persfest och blågul dubbel i männens längd
Även herrarnas längdtävling blev en riktig höjdare för Sverige. Melwin Lycke Holm, Kils AIK, som under lördagen blev nordisk juniormästare i höjd, vann på nya personliga rekordet 7.51 (+1.3) och Kristoffer Andersson, Falu IK, blev tvåa med 7.23 (+0.7).
Melwin (bilden nedan) har tidigare hoppat 7.37 utomhus och 7.45 inomhus. Pers blev det även för Kristoffer som tidigare hade hoppat 7.16 som längst.
... liksom på damernas 3000 meter
I damernas 3000-meterslopp låg svenskorna Ebba Broms, Spårvägens FK, och Elsa Sundqvist, Upsala IF, i spets hela vägen. Efter den första kilometern var det bara de båda norskorna som fortfarande hängde med, och med en kilometer kvar var de blågula löparna loss.
Duon stod för en imponerande löpning och till slut kunde Elsa springa först i mål på 9:28.51, personligt rekord med dryga 15 sekunder. Silvret gick till Ebba som noterades för 9:31.57, även det en rejäl förbättring av det personliga rekordet.
- Landskamper är mycket taktik och framför allt i medel- och långdistansgrenarna. Vi har sett flera lyckade exempel på svensk taktik den här helgen, exempelvis den klockrena löpningen av Elsa och Ebba. Vilka tjejer, helt galet! säger Mikael Wennolf.
För Elsas del var detta för övrigt andra medaljen i Oslo, under lördagen blev det silver på 1500 meter.
Superspurt av Skoglund på 800 meter
På herrarnas 800 meter stod Erik Skoglund (bilden nedan) för ett mycket väldisponerat lopp. Danderydlöparen höll sig långt framme hela vägen, tycktes ha full koll på händelseutvecklingen och med 120 meter kvar lade han i den allra högsta växeln.
Erik, som senare även sprang stafett, stormade mot seger på 1:56.06 och klöv mållinjen tre tiondelar före norrmannen Phillip Morken och finländaren Oliver Asikainen.
- Det händer något med Erik när han får på sig ett landslagslinne och får tävla för Sverige. Vissa bara växer och han är definitivt en sådan. Det är häftigt att se, säger Mikael Wennolf.
Hellbom jobbade dubbelt
Adam Hellbom, Falu IK, jobbade dubbelt under söndagen med både slägga och diskus på programmet. I diskusen blev han femma med 50.41, men i släggtävlingen kastade han hem ett silver. Längstakastet mätte 67.63 och var karriärens tredje längsta med 6-kilossläggan. Vann släggan gjorde finländaren Max Lampinen som kastade 76.43.
Två tjejer på kulpallen – pers av Lundgren
I damernas kultävling blev det två svenska pallplatser. Jonna Lundgren, Skruvs IF, slutade tvåa med 14.69 som bästa resultat, bara tio centimeter efter segrande finländskan Minttu Laurila, och en förbättring av det personliga rekordet med 45 centimeter. Tredjeplatsen grejade Beatrice Pettersson, Mölndals AIK, som stötte 14.10.
Två tjejer på höjdpallen – pers av Lind
I damernas höjdhopp segrade isländskan Birta Maria Haraldsdottir på 1.80, men i övrigt var det bara svenskt på pallen. Även tvåan, Turebergs Alvah Lind klarade 1.80, vilket är ett nytt personligt rekord med två centimeter. 1.80 är även kvalgränsen till U20-EM i Jerusalem.
Lind hade en rivning på höjden medan Haraldsdottir klarade i första.
Trea blev Engla Nilsson, Örgryte IS, som hoppade 1.77.
PB och silver till Oliver på 200 meter
I herrarnas 200-meterslopp slog IF Götas Alexander Oliver till med 21.46 (+1.6), ett nytt personligt rekord med 24 hundradelar vilket räckte till silver. I och med loppet gick Alexander även under kvalgränsen till U20-EM, 21.60.
Norrmannen Bastian Elnan Aurstad vann på 21.33. IFK Lunds Jeroen Persson, som ersatte Erik Erlandsson som skadade sig under lördagen, sprang i mål som fyra på 21.63, fyra hundradelar från pers.
Brons till Cronholm på 800 meter
Under lördagen vann Ebba Cronholm 3000 m hinder på nya personliga rekordet 10:14.89. Under söndagen fixade Ljungbylöparen en tredjeplats på 800 meter. Med 200 meter kvar gjorde Ebba en attack men de båda finskorna Sini Rajaniemi och Nora Kytäjä hade mest krafter kvar till upploppet. Ebba gick i mål på 2:12.37. Emilia Mandl, Malmö AI, blev fyra på 2:13.23 vilket innebar en putsning av det personliga rekordet med två tiondelar.
Bronsmedaljer blev det även för ...
- Tilde Bjerager, Höörs IS, på långa häcken. Tilde, som lite senare även sprang stafett, passerade mållinjen efter 1:00.85. Finländskan Vilma Väliharju segrade på 1:00.07.
- Lina Ånstad som slutade trea i längdtävlingen. Turebergaren hoppade 6.01 (+1.9), karriärens näst bästa. Segrade gjorde hemmahopparen Ida Andrea Breigan med 6.30 (+1.4).
- Helmi Hjortbäck, Ullevi FK, som blev trea på 200 meter på 24.49 (+1.1), fem hundradelar från det personliga rekordet. Guldet gick till finländskan Aino Vuorjoki som persade med 24.24.
- Gabriel Claesson, IKHP Huskvarna, som satte nytt personligt rekord på 5000 meter med 15:16.30. Det ryckiga loppet, där Claesson själv såg till att sätta god fart ungefär halvvägs, slutade med en norsk dubbel.
- Tilda Bernhult, KFUM Örebro, som kastade 47.59 i spjut, nytt personligt rekord med nästan 2 meter och nära kvalgränsen till U20-EM. Finländskan Salla Koskimäki vann på 49.64 och även på andraplatsen var det finskt i form av Cecilia Östberg, 48.13.
Kämpiga stafetter
Som brukligt är avslutades landskampen med stafetter 4 x 400 meter men den här söndagen var inte marginalerna på Sveriges sida.
I damstafetten tappade Sverige pinnen i samband med den första växlingen och därefter var det såklart uppförsbacke. Trots det lyckades de blågula tjejerna – Elna Wester, Lia Cederberg, Tilde Bjerager, Elenie Carlsson – kämpa sig i mål som andra lag, enbart slagna av norskorna. Finland blev trea och Danmark/Island fyra.
- Det är urstarkt av tjejerna att bli tvåa med tanke på vad som hände. En del hade gett upp när de tappade pinnen, men här är det inget snack. Pinnen ska bara i mål! Kvickt upp med den från marken och bara att kämpa vidare. Precis så ska det gå till! säger Mikael Wennolf.
På herrsidan stod mer på spel inför 4 x 400 meter; Sverige hade en skör ledning med bara 3 poängs försprång till Finland, och ganska omgående blandade sig Finland in i segerstriden. Vid den andra växlingen låg Norge och Finland sida vid sida, med en liten lucka till övriga lag. Finland tog initiativet ut på tredje sträckan och släppte sedan aldrig ledningen. Norge blev tvåa och Sveriges lag – Isak Stieberth Siljedahl, Alexander Oliver, Erik Skoglund, Felix Ridderstråle – sprang i mål som trea, men blev sedan diskade på grund av linjetramp, en diskning som inte spelade någon roll för utgången av landskampen.
HÄR hittas alla resultat från landskampen.
HÄR kan du se Friidrottskanalens sändningar i efterhand.
Alla bilder: Deca Text&Bild
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Under söndagen fick vi se riktigt fina häcklopp i Växjö. Personbästa av Lovisa Karlsson i försöket och i finalen visade Julia Wennersten att storformen kan vara på väg. "Så som det kändes i finalen i dag, så ska det kännas att springa häck", säger Ju…
LÄS MERQuality Hotel Games fortsatte under lördagen och flera av våra namnkunniga friidrottare kan se tillbaka på en väl utförd tävling med ett nytt pers som belöning, bland andra Marcus Tornée och Engla Nilsson.
LÄS MER