Samuel Russom knep SM-guldet efter stark spurt

Deca Text&bild SM-guldmedaljören Samuel Russom med den lycklige silvermedaljören Arvid Öhrn i bakgrunden.

Hässelby kunde inkassera ett ytterligare SM-guld genom 10 000-meterslöparen Samuel Russom som spurtade hem medaljen mot Hälles Arvid Öhrn: ”Jag är nöjd med loppet”, säger Samuel efter loppet. I damernas lopp tog Lovisa Modig karriärens första SM-guld som löpare.

Som så ofta på mästerskap inleddes 10 000-metersloppet i ett makligt tempo. Först ut i spets var Spårvägens Archibald Casteel, och den ledningen fick han behålla i drygt tre kilometer. Då gick Hässelbys Samuel Russom och Örgrytes Awet Mengsteab om och tog över farthållningen. Efter halva loppet var det Hälle i tät genom Arvid Öhrn som testade att skruva upp farten med klarade inte av att få någon lucka. Det utvecklades mer och mer till ett taktiklopp där ingen riktigt ville gå upp och dra.

Med 3 000 meter kvar av loppet gick Hässelbys Otto Kingstedt upp i tät och drog upp farten en smula och den 13 löpare starka tätklungan sträcktes ut. Med 1 500 meter kvar gick en kvintett löpare, anförda av Yassin Abdelfath från Spårvägen, ifrån övriga löpare.

Det sista varvet skulle utvecklas till först en triokamp mellan Yassin Abdelfath, Samuel Russom och Arvid Öhrn och sedan en duell. Yassin tappade lite på bortre långsidan och det stod till slut mellan Russom och Öhrn som låg axel mot axel in på upploppet.

Samuel Russom hade mest krafter kvar och kunde glida ifrån Arvid Öhrn med ett femtiotal meter kvar och tog hem guldet på tiden 29:35.19.

– Jag är nöjd med loppet. Alla är så duktiga och starka, man kan inte tänka att ”jag kommer att vinna”. Det är den som har dagen som vinner. Arvid som jag sprang om före mål, nästa gång är det han som tar första plats, säger en lycklig Samuel Russom efter målgång.

Arvid Öhrn behöll sin andraplats och fick en silvermedalj med tiden 29:36.36.

Bronset gick till slut till en furiöst spurtande Awet Mengsteab som sprang om Yassin Abdelfath precis före mål. Hans tid blev 29:38.07.

Första SM-guldet till Lovisa Modig

Lovisa Modig från Torsby LK gick över till friidrott från längdskidor för två år sedan och i Uddevalla tog hon karriärens första SM-guld på löparbanan. Tillsammans med Evelina Henriksson från IFK Umeå drog hon i från övriga fältet och efter halva loppet hade de en klar ledning.

När loppet skulle avgöras ryckte Lovisa och skapade en växande lucka bak till Evelina. I mål var Torsbylöparen aldrig hotad och efter silver på distansen i premiären 2022 blev det nu ett SM-guld på tiden 34:24.74.

– Jättekul lopp! Det blåste mycket så jag lät Evelina gå upp och dra för hon gjorde ett rejält jobb i täten och jag hängde bara på. När det var tre kilometer kvar kände jag att jag hade ganska mycket kraft kvar. Jag är ju skidåkare i grunden så jag är kanske lite mer van att göra ryck under ett lopp. Med två varv kvar stack jag och det höll hela vägen in mål, säger Lovisa Modig som hoppas få representera Sverige som löpare i framtiden.

Tvåa blev Evelina Henriksson på personliga rekordet 34:38.94 före Örgrytes Johanna Larsson som tog brons på 34:58.18.