Annons
Perseus Karlström bärgade första medaljen till Sverige
16 JULI 2022 | 08:00
FOTO: DECA TEXT&BILD
Redan under första tävlingsdagen kunde Sverige fira en medalj i friidrotts-VM efter att Perseus Karlström gått hem bronset på 20 kilometer gång. Och även under finalpasset fortsatte kvalen med flera heta svenskar.
Annons
Natten till lördagen kördes det första finalpasset under VM i Eugene och svenska Perseus Karlström var inte sen att hämta hem den första svenska medaljen på 20 km gång.
Det var svårt att tro att det skulle bli en medalj när det var två kilometer kvar av loppet då Perseus såg slutkörd ut. Men han lyckades uppbåda tillräckligt mycket krafter för att kunna upprepa det han gjorde i Doha 2019, att ta hem ett brons till Sverige. Denna gång efter en hård duell med kenyanen Samuel Gathimba.
– Det är det tuffaste loppet jag gjort i hela mitt liv. Jag orkade inte ta ett steg till men det går inte att sluta när man är så nära utan det är bara att fortstäta kämpa, sa en fullständigt utpumpad Perseus efter målgången.
Han fick lov att avbryta intervjun med SVT för att sätta sig ner och vila en stund innan han kunde fortsätta intervjuerna.
Perseus Karlströms bronstid blev 1:19.18, vilket inte var med än 11 sekunder från guldet som gick till japanen Toshikazu Yamanishi,
Dubbla damer till kulfinalen
Kvalen fortsatte även under kvällspasset och det blev dubbla finalplatser i damernas kula för Sveriges Fanny Roos och Axelina Johansson.
– Det blev lite nervöst på slutet, tycker jag, men jag är glad över att vara topp tolv, sa Fanny Roos efter att ha säkrat sin finalplats.
– Det känns helt otroligt, helt overkligt. Jag är så glad över att jag lyckades stöta PB och leverera, sa Axelina Johansson som stötte sina två längsta stötar i karriären under kvalet.
Det var ett mycket jämnt kval av hög kvalitet och svenskorna lyckades knipa de två sista finalplatserna med stötar på 18.72 för Fanny och 18.57 för Axelina.
Kulfinalen kan ni se redan 03.25 natten mot söndag, svensk tid.
Spännande längdkval för Montler
Ett av Sveriges största medaljhopp under VM, Thobias Montler, ställde till med en riktig rysare i längdkvalet när han fick röd flagg i första hoppet och fortfarande var utanför finalplats inför tredje och sista hoppet. Då fick han till ett hopp på 8.10, vilket räckte till en tredjeplats i kvalet och en klar finalplats.
– Den här gången var det jobbigt, alltså. Det var det, sa en lättad Yannick Tregaro, Montlers tränare, efter Montlers kvaltävling.
Hanna Hermansson gick blev nia i sitt heat på 1500 meter och gick vidare till semifinal på tid när hon sprang i mål på nya personliga rekordet 4:06.30.
– Om jag räknade rätt tror jag att jag klarade mig precis. Jag tror att jag kan vara sista eller näst sista tid in men jag vågar inte ta ut något just nu, sa Hanna Hermansson efter loppet och innan tiderna till semifinalen var klara.
Tiderna trillade in under tiden som Hanna blev intervjuad av SVT och när det var klart att hon gick till semifinal kunde hon slappna av.
– Då är jag jättenöjd! Men jag skulle ha varit nöjd annars också, det är personbästa, det kan jag inte säga något annat om.
Yolanda Garambe som sprang i första kvalheatet kom in som åtta i sitt lopp, men tiderna i hennes heat räckte inte och hon klarade sig inte vidare till semi.
Semifinalen med Hanna Hermansson kan du se klockan 04.05 svensk tid, natten till söndag.
Det blev tyvärr ingen final för Lisa Gunnarsson i stav. Hon klarade 4.35, vilket också var höjden som krävdes för final, men Lisa hade dragit på sig för många rivningar på vägen dit.
På 3000 meter hinder sprang Vidar Johnasson in på 8:33.51, vilket räckte till en tionde plats, men det räckte inte för att gå till final. Krävdes 8:21.06 vidare på tid.
Du hittar all information om sändningar och höjdpunkter från tävlingarna på SVT Play.
/Anna-Lena Pettersson
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Armand Duplantis är fortsatt med i matchen om att utses till världens främste manlige friidrottare 2024.
LÄS MEREfter ett suveränt år vann Turebergs FK för första gången SM-pokalen efter ledning från start till mål. Detta tack vare bland annat 102 medaljer.
LÄS MER