Annons
Perseus gulddrömmar grusades i Paris: ”Kroppen svarar inte alls”
01 AUGUSTI 2024 | 12:21
FOTO: DECA TEXT&BILD
Perseus Karlström gick in i OS som ett stort svenskt medaljhopp, men virussjukdomar under uppladdningen inför mästerskapet satte stopp för medaljfajten: ”Det går att hålla ett högt och hårt tempo men det finns inget tryck”, säger han.
Annons
Ett åskoväder med kraftigt regn satte käppar i hjulet för OS-gångarna i Paris och starten fick skjutas upp en halvtimme. På plussidan gjorde vädret att värmen dämpades och luften rensades inför starten.
Loppet över 20 kilometer gick på en rundbana på en kilometer och slingan var dragen från torget Trocadéro och in framför och under Eiffeltornet.
Efter den första kilometern hade Perseus Karlström, som har haft en kämpig uppladdning inför OS med bland annat en besvärliga virusinfektioner, avancerat lite i klungan och låg långt fram. Caio Bonfim från Brasilien hade dragit iväg i ett rasande tempo och hade redan efter första kilometern ett försprång på några sekunder, men efter att han varnats lugnade han ner tempot och klungan kunde komma ikapp och tempot sjönk till dryga fyra minuter per kilometer.
Efter drygt två kilometer tryckte Perseus upp tempot igen och gick upp i spets. Han höll sig sedan kvar långt fram i den samlade klungan och efter fem kilometer låg Perseus bara någon enstaka sekund efter kinesen Zhang i täten.
När åtta kilometer var avverkade hade klungan börjat dras ut lite och tempot var för första gången under fyra minuter per kilometer. Perseus Karlström höll sig fortfarande framme i tät, men började sedan åka lite upp och ner i fältet som i ett gummiband, även om han stannade kvar i tätklungan.
Perseus Karlström tappade allt mer
Farten höll sig stadigt på ett tempo under fyra minuter per kilometer och Perseus trampade vidare omkring en 15:e placering, bara ett par sekunder efter ledaren. Vid passering 14 kilometer låg han tio sekunder efter täten på en tjugoandra plats och det verkade som att krafterna började sina. Tempot hade också dragits upp och det var det snabbaste kilometern dittills.
Tempot fortsatte att öka och Perseus tappade allt fler sekunder mot täten. Med fyra kilometer kvar låg han 35 sekunder bakom och i och med att tempot vreds upp ytterligare längst fram, var han inte längre aktuell för striden om medaljerna.
Perseus Karlströms sluttid 1:21:05 räckte till en tjugoförsta plats i loppet.
– Det här är idrott när det är som värst, säger en oerhört trött, besviken och känslosam Perseus till Max direkt efter målgång.
Han fortsätter:
– Det är så jävla tråkigt. Jag har en så otroligt bra säsong och jag trodde att jag skulle klara mig från sjukdomar. De kommer när det absolut är som sämst och hela perioden efter EM har varit otroligt tuff. Kroppen svarar inte alls.
– Jag känner efter sex sju kilometer att det går att hålla ett högt och hårt tempo men det finns inget tryck i kroppen. Man försöker ju vara positiv, jag har kunnat vända lopp förut, men då har jag känt mig normal i uppladdningen innan och nu har jag haft en period sedan EM där jag inte har kunnat anstränga mig mer än nittio procent, säger Perseus till friidrott.se.
Perseus tillägger att han under loppet kunde hålla stadiga tider på omkring fyra minuter per kilometer och att han ibland kände det som att det gick snabbare, men att klockan fortfarande visade samma tider.
– Jag kan inte påstå att jag är förvånad. Så klart försöker man hoppas, man vill inte ge upp men någonstans känner man ju att det ska till mer än ett mirakel för att det ska gå.
Perseus Karlström har sedan tidigare flera internationella medaljer på 20 kilometer, ett guld i lag-VM och EM-guld från 2024, VM-silver från 2022 och två VM-brons från 2019 och 2022, men saknar fortfarande en OS-medalj.
Segrade gjorde Daniel Pintado från Ecuador, som spurtade ifrån resten av fältet på sista varvet, på tiden 1:18:55. Silvret gick till Caio Bonfim från Brasilien på 1:19:09 och spanjoren Alvaro Martin knep bronsmedaljen på 1:19:11.
***
Alla resultat från 20 kilometer gång hittar du här.
Här hittar du vår OS-guide.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Det var sex år sedan Sverige stod som arrangör för ett friidrotts-EM. Nu spänner Karlstads kommun och IF Göta musklerna och söker tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet Ungdoms-EM 2028. "Karlstad har en väldigt stark ansökan så vi har goda förho…
LÄS MERFrån och med i år får längd- och trestegshoppare samt kastare ett nytt finalformat på VM och inomhus-VM. Successiv eliminering ska skapa mer nerv i tävlingen. "Jag är positiv till förändringen", säger Maja Åskag. "Jag sätter lite frågetecken för det…
LÄS MER