Ottfalk nia i finalen på 5000 meter – bästa europé

Karl Ottfalk 9DS 7740 8519 Karl Ottfalk slutade på en fin niondeplats i finalen på 5000 meter.

Under det första finalpasset på U20-VM i Lima fick vi se Karl Ottfalk i finalen på 5000 meter där han slutade på en fin niondeplats. Dessutom blev det dubbla svenska avancemang till final på 3000 meter hinder.

U20-VM i Perus huvudstad Lima inleddes under tisdagen. IFK Lidingös Karl Ottfalk var förste svensk i final när han sprang 5000 meter.

Japanen Kaito Matsui tog ledningen inledningsvis och fick en rejäl lucka ned till de 15 övriga löparna. Karl placerade sig långt fram i klungan som jagade Matsui. Med nio varv kvar var japanen inhämtad.

Med tre varv kvar var det bara Karl som kunde hänga med de afrikanska löparna från Kenya, Etiopien, Uganda, Tanzania och Burundi. Ut på sista varvet hade Karl tappad tio meter på täten och låg åtta.

Svensken tröttnade något sista varvet och blev passerad på mållinjen av Wele från Tanzania. Klockan stannade på 13:57.13 för Karl, nytt personligt rekord och en nionde plats i mål. Vann gjorde Andrew Alamisi från Kenya på 13:41.14 före Abdisa Fayisa från Etiopien och Ugandas Keneth Kiprop.

Att Karl, som är född 2006, blev bäste europé bådar gott inför nästa års U20-EM som avgörs i Tammerfors.

Lowa och Ebba till final på 3000 meter hinder

I tjejernas försökslopp på 3000 meter hinder fanns både Ljungbys Ebba Cronholm och Lowa Branth från Upsala IF med.

För att ta sig till final krävdes det att man var bland de åtta främsta i mål, inga tider gick vidare. Lowa sprang i det första heatet och kunde med god marginal ta sig till final när hon sprang in som sexa på 10:25.38. Ännu snabbare gick det för Ebba som i det andra heatet slutade fyra på 10:12.29. Hinderfinalen löps natten till fredag, svensk tid.

Mölndals Olivia Lundberg hade tidigare under dagen tagit sig till semifinal på 100 meter genom att springa på 11.63. För att ta sig till final behövde man vara topp-två i mål eller ha en av de därutöver två snabbaste tiderna.

Olivia gjorde ytterligare att bra lopp och slutade trea i den tredje semifinalen på 11.72. Tyvärr saknades det 14 hundradelar för att hon skulle avancera till final på tid.