Annons

Olsson åtta genom tiderna – superpers av Erkfeldt

Evelina Olsson 3477 Sjukamparen Evelina Olsson är ny åtta genom tiderna bland juniorer på 200 meter.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det första kvällspasset på U18-EM i Banská Bystrica innehöll enbart försöksomgångar och kval. Evelina Olsson stod för en fantastisk tid på 200 meter som avslutning på den första sjukampsdagen. I diskus kunde förhandsfavoriten Ludvig Ellgren enkelt ta sig vidare och häcklöparen Lisa Erkfeldt sänkte sitt personliga rekord rejält.

Annons

Hittills har U18-EM i Banská Bystrica endast innehållit försöks- och kvalomgångar. Under förmiddagen fick vi se fem svenskar avancera till nästa omgång.

Sjukampen fortsatte under eftermiddagen med kula där Evelina Olsson stötte 12.61 vilket är knappt en halvmeter bakom det personliga rekordet. Personligt rekord blev det däremot för Wilda Runeborg med 12.47.

På 200 meter chockade Evelina genom att springa in på 23.65, överlägset mycket bättre än de 24.03 hon tidigare presterat. Med 23.65 vann hon inte bara grenen utan går även in som åtta genom tiderna bland juniorer i Sverige. Då ska man komma i håg att Evelina är född 2008 och alltså har tre hela säsongen kvar som junior. Wilda gjorde även hon ett bra lopp och förbättrade sitt personliga rekord till 24.89. Efter den första sjukampsdagen ligger Evelina femma och Wilda elva i totalen.

Europaettan Ellgren enkelt vidare till final

Eftermiddagens tävlingar inleddes med att den svenske förhandsfavoriten i diskus Ludvig Ellgren endast behövde ett kast i kvalet för att ta sig vidare till final. Hans 59.84 överträffades endast av Jakub Rodziak från Polen som kastade 62.14. Den 16:e juni kastade Ludvig 63.42 vilket är längst i Europa bland ungdomar den här säsongen.

Annons

Ludvig får med sig Christoffer Bélec till final efter att han slutat tolva i kvalet på 53.21. Christoffer kastade i den andra kvalgruppen och ned till 13:e plats skiljde till slut drygt två meter.

I försöksloppen på 100 meter häck var Lisa Erkfeldt tredje snabbast av alla med 13.45. Tiden var en sänkning av det personliga rekordet med hela 27 hundradelar för Lisa som enkelt tog sig vidare till semifinal på placering. Även Astrid Fakelius förbättrade sitt personliga rekord. Med 13.78 hade hon en av de fyra snabbaste tiderna, utöver de fyra första i varje heat, som avancerade till semi.

Jacob Norsell tog sig för första gången under 14 sekunder på 110 meter häck när han blev fyra i sitt försökslopp på 13.97. För att gå till semifinal behövde man vara topp-tre eller ha en av de sex därutöver snabbaste tiderna. 13.97 visade sig vara den tredje bästa tiden som inte avancerade på placering och Jacob var klar för semi.

SM-bronsmedaljören i tresteg Ella Alvelin Malm inledde kvalet med ett övertramp följt av 12.67 och hon avslutade med ytterligare ett ogiltigt hopp. 12.67 räckte till final och var kvalets nionde längsta hopp. Stella Lundström hoppade 12.21 och slutade på 16:e plats, för att ta sig till final krävdes 12.53.

På 100 meter hann tjejerna och killarna med både försökslopp och semifinalen under eftermiddagspasset. Filippa Engström och Ellinor Wennolf tog sig båda vidare på placering från försöken med 11.98 respektive 11.95. I semin tog det tyvärr stopp för båda tjejerna som inte lyckades förbättra sina tider. Varken Nino Kusljic eller Liam Kennon tog sig vidare från killarnas 100-metersförsök. Nino var med 10.89 två hundradelar från att avancera på tid medan Liam kom i mål på 10.93.

Annons

I höjdkvalet förbättrade Svea Victorén sitt personliga rekord med två centimeter till 1.77. Även Zelda Eckers klarade 1.77 och trots att höjden kom att räcka till final hamnade svenskorna utanför avancemang på grund av för många rivningar.

På tjejernas 1500 meter krävdes det att man var bland de sex första i mål för att gå till final. Varken Freja Bjerström eller Ebba-Stina Bjuve lyckades hänga med täten och båda blev utslagna på tionde respektive tolfte plats i sina försökslopp.

Wilmer Grahn diskades i sitt försökslopp på 1500 meter då domarna ansåg att han sprungit orent och hindrat andra löpare. De svenska ledarna lämnade in en protest som avslogs.

Landslagsledare David Frykholm summerade den första dagen av U18-EM såhär:

– Överlag en fantastisk förstadag. Lärorikt att få vara på plats för de aktiva och insupa atmosfären. Vi har en så fin stämning och alla stöttar varandra så bra. Alla hejar och skriker på varandra och ledarna gör ett superjobb. Nu ska vi summera dagen tillsammans så tar vi nya tag inför i morgon, säger David.

Annons

Se alla resultat från U18-EM.

Läs allt om mästerskapet i vår guide.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

M 10 Kamp 144 9614 8757
Göransson sexa i tiokampen – Kapell sjua

Det blev en sjätteplats för Leo Göransson i tiokampen på U20-VM efter att han drabbats av magproblem. Elias Kapell slutade sjua när han förbättrade sitt personliga rekord med över 200 poäng.

LÄS MER