Annons

Kramer segrare i Holmenkollen – Hälle och Spårvägen trea respektive fyra

Holmenkollen

I helgen arrangerades hundraårsjubilerande Holmenkollstafetten med över 4000 anmälda lag. Två svenska lag deltog på herrsidan och båda stod för fina insatser – Hälle slutade trea och Spårvägen fyra. Sedan var det en svensk som fick kliva allra överst på pallen. "Den här segern satt riktigt gött!", säger Andreas Kramer.

Annons

I den manliga elitklassen i jättearrangemanget Holmenkollstafetten var det till en början trångt i täten, men i de tuffa stigningarna upp mot Holmenkollen blev det tydligt vilka som skulle göra upp om de finaste placeringarna.

Ull/Kisa från Jessheim stod till slut som segrare när samtliga 15 sträckor hade avverkats och även på andra plats blev det norskt i form av Bergenlaget Gular som bara var 11 sekunder efter. På tredje plats slutade Hälle som hade 55 sekunder upp till segern – läs mer om Hälles insats på klubbens hemsida.

Spårvägen sprang i mål på fjärde plats, 2:10 efter Ullensaker/Kisa. På Spårvägens instagram ser du laget som sprang.

I den kvinnliga elitloppet fanns inga svenska lag med och här var det Osloklubben IK Tjalve som stod som överlägsen segrare.

"Den här segern satt riktigt gött!"

Annons

Det fanns gott om stjärnlöpare både på dam- och herrsidan och faktiskt fanns det också en svensk segrare! Andreas Kramer, som har en norsk mamma, sprang den fjärde sträckan, 1910 meter för Ull/Kisa. Andreas var snabbast av alla på sträckan, närmast följd av Hälles Samuel Pihlström som var två sekunder långsammare – båda två gick under det gamla banrekordet!

- Holmenkollstafetten blir lite av en folkfest Oslo med 60 000 löpare, vilket såklart gör det extra kul att vara med. Nu har jag varit med i kanske åtta år utan att vinna, så den här segern satt riktigt gött! Dessutom betyder det mycket för klubbarna i Norge och det är en hel del prestige mellan dem, berättar Andreas som har norskt medborgarskap och som flera år i rad haft samma sträcka.

- Det är en av de tuffare sträckorna, väldigt kuperat och cirka 1900 meter. Vi går alltid ut i ledning, vilket gör det lite svårare rent taktiskt då jag behöver springa helt själv. Men i år lyckades jag springa 5 sekunder snabbare än förra året, 5:12, vilket var nytt etapprekord, så det är ju alltid något.

"Ett sånt är evenemang hade kunnat gå bra i Sverige också"

Holmenkollstafetten har alltså en hundraårig historia och omnämns ofta som "världens största stafett". Andreas Kramer hade gärna sett en motsvarighet på svensk mark:

Annons

- Rätt arrangerat tror att ett sånt är evenemang hade kunnat gå bra i Sverige också, folk verkar verkligen uppskatta det. Tidigare har jag sprungit Varvetstafetten för Maurten, vilket nog får vara det mest jämförbara i Sverige i dagsläget.

Via arrangörens hemsida hittas alla resultat från Holmenkollen.

Tilläggas kan att ytterligare två svenskar satte banrekord: Hälles Johan Rogestedt på sin sträcka, den elfte, med 3:55 på 1530 kuperade meter i Frognerparken samt klubbkompisen Anders Grahl på den femte sträckan om 1240 m som han avverkade på 3:11.

Här nedan Hälles och Spårvägens lag i Olso, bilder från respektive klubbs Instagram.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter