Karl Ottfalk knep guldet på 5000 efter stark spurt: ”Jag gav allt”

Karl Ottfalk 0957 Karl Ottfalk spurtade till sig SM-guldet på 5000 meter.

5000-metersloppet skulle komma att stå mellan tre löpare, Emil Danielsson, Jonathan Grahn och Karl Ottfalk. Och det blev junioren Ottfalk som knep guldet: ”Jag var inte beredd på det här riktigt”, säger han.

Det var många starka namn i startlistan för männens 5000 meter. Helgens guldmedaljör på 10 000 meter, Samuel Russom från Hässelby, juniorstjärnan Karl Ottfalk från IFK Lidingö, Samuel Tsegay från Ögryte, Jonathan Grahn från Mölndal och inte minst Spårvägens Emil Danielsson. Danielsson är Sverigetvåa bakom Andreas Almgren och var något av en favorit inför loppet.

När halva loppet var sprunget var det Samuel Tsegay i tät tillsammans med Kalle Berglund och Jonathan Grahn, det var en utdragen men samlad klunga som innehöll i princip samtliga löpare.

När 3500 meter var avklarade hade Emil Danielsson tagit sig upp i tät tillsammans med Samuel Tsegay, men fortfarande var många av löparna kvar i tätklungan. Med två varv kvar tryckte Emil Danielsson på och sprang i tät, följd av Jonathan Grahn på andra plats och Karl Ottfalk på tredje plats. Fältet drogs ut ordentligt in på det sista varvet och tättrion skulle komma att göra upp om medaljerna efter att ha dragit ifrån resten.

In på upploppet rusade Karl Ottfalk om Emil Danielsson och efter en makalös spurt plockade han hem guldet före Emil Danielsson och Jonathan Grahn på segertiden 14:00.60.

– Jag var inte beredd på det här riktigt, jag trodde att jag skulle kunna vara med och kämpa om tredjeplatsen. Det känns helt sjukt, overkligt, säger den nyblivna SM-guldmedaljören Ottfalk.

Loppet blev perfekt för Karl Ottfalk och han kände redan med 1000 meter kvar att han hade massor av krafter kvar. Och när sista varvet kom tvekade han inte.

– Sista varvet, då kände jag att jag hade hur mycket som helst så jag tänkte att jag skulle gå med sista varvet tills det är typ 150 meter kvar, då kickar jag om det kändes som att jag hade något kvar. Jag gav allt.

Emil Danielssons silvertid skrevs till 14:01.18 och Jonathan Grahn tog bronset på 14:02.15.