Juniorguld för favoriterna Sundqvist och Ottfalk

Elsa Sundqvist 880 4524 9576

Både Elsa Sundqvist och Karl Ottfalk höll för favorittrycket när 6-kilometersloppet för juniorer på terräng-SM avgjordes på söndagen: ”Jag tryckte på rejält i början”, sa Karl Ottfalk efter målgång.

De kvinnliga juniorerna var först ut på 6-kilometersbanan under söndagen. Bland de startande såg vi Elsa Sundqvist, Upsala-junioren som kom fyra på seniorernas 4-kilometersbana under lördagen.

Vid den första varvningen var det en samlad klunga på ett tiotal löpare i tät där Spårvägens Ebba Broms, Elsa Sundqvist, Hässelbys Hannah Kinane och Julia Rosén från Alingsås IF gick med.

Precis i början på det tredje och avslutande varvet gjorde Elsa Sundqvist ett rejält ryck och fick snabbt en lucka på flera sekunder ner till de övriga löparna. Hälles Ida Kraft var med en kilometer kvar drygt tio sekunder efter Elsa och Hannah Kinane ytterligare några sekunder bakom på en tredje plats.

Elsa Sundqvist höll ifrån hela vägen in i mål, och tiden skrevs till 21:58. Silvret gick till Ida Kraft på 22:15 och bronset till Hannah Kinane på 22:22.

– Det var jättekul idag. Jag var lite besviken efter fjärdeplatsen igår. Idag hade jag som plan att göra så lite jobb som möjligt och så kände jag mig stark och kunde trycka på på slutet, säger Elsa Sundqvist i Friidrottskanalens sändning.

Vädret var mer utmanande under söndagen än på lördagen, med regn och blåst, vilket inte gjorde banan lättare.

– Banan är jättetuff, men jätterolig. Det är mycket som händer och man måste vara fokuserad på var man sätter fötterna och det är flera utslagsgivande backar, säger Elsa.

"Testade motståndarna"

När klassen P19 startade strilade regnet över löparna. Lidingös Karl Ottfalk, som redan före loppet var en av de klara favoriterna till segern, gick upp i tät direkt med MAI:s Sander Petri Bere bakom sig som tvåa. Inför sista varvningen var det Karl Ottfalk i ledning, Filip Jonsson från Hälle tvåa och Adam Sörqvist från Mölndal som trea.

På sista varvet växte Karl Ottfalks försprång ner till de övriga och han kunde springa ohotad i mål på 19:20. Silvret gick till Adam Sörqvist efter att han först blivit passerad av Hässelbys Samuel Berhane i den avslutande backen. Men Samuel hade inga krafter kvar på upploppet och Adam kunde passera honom. Silvertiden för Adam blev 19:32 och Samuels tid blev 19:38.

– Jag tryckte på rejält i början för att markera att jag ville styra och ställa och jag testade motståndarna lite i backarna och jag kände att jag fick en lucka direkt, så då kunde jag avvakta lite, sa Karl Ottfalk efter målgång.

Terrängsäsongen är inte över för varken Elsa Sundqvist eller Karl Ottfalk som har flera mästerskap kvar i höst.

– Om två veckor är det NM i Finland och sedan EM i Turkiet där jag ska försöka ta medalj eftersom jag kom fyra förra året, säger Karl Ottfalk.

***

Här finns samtliga resultat från terräng-SM.

Följ sändningen från terräng-SM på Friidrottskanalen.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Emilia Lillemo 5491
Emilia och Mohammadreza fick guldfira på terräng-SM

Två efterlängtade guld blev det på den långa banan när gårdagens silvermedaljör på 4 kilometer Emilia Lillemo och Mohammadreza Abootorabi, som sedan tidigare har två guld på korta banan, fick guldfira efter den långa banan. ”Jag är så nöjd”, säger Em…

Lahti och Magnusson tog terräng-guld: ”Fantastiskt kul!”

Sarah Lahtis återkomst till tävlingsscenen blev en succé med SM-guld på terräng-SM:s korta bana. På herrsidan var det hinderspecialisten Leo Magnusson som var snabbast och som väntat imponerade Sebastian Lörstad på ungdomssidan: ”Ville mest ha kul”,…