Annons
Ivano Bevanda sensationell silvermedaljör på 200 meter
20 JULI 2024 | 19:31
FOTO: DECA TEXT&BILD
På U18-EM sänkte Ivano Bevanda sitt personliga rekord på 200 meter i två omgångar under lördagskvällen. I finalen sprang han in som sensationell silvermedaljör med tiden 21.17.
Annons
När Ivano Bevanda kom till U18-EM i Banská Bystrica löd hans personliga rekord på 200 meter 21.69 och han var rankad på 19:e plats bland de 52 startande. Han kunde enkelt ta sig vidare från försöken med 21.98 och i semifinalen skulle det komma att gå betydligt snabbare.
I den andra semifinalen förbättrade Ivano sitt personliga rekord till 21.36 när han korsade mållinjen som etta. I finalen hade Ivano bana sex med förhandsfavoriten Diego Nappi från Italien på banan utanför sig.
Ivano gjorde en bra kurva och kom in på upploppet som tvåa bakom Nappi. Italienaren drog i från och tog guldet på mästerskapsrekordet 20.81, men där bakom kunde svensken hålla övriga fältet bakom sig. Ivano kom i mål som klar silvermedaljör på tiden 21.17, en förbättring av det sitt tidigare personliga rekord med över en halv sekund. Trea blev irländaren Joe Burke på 21.31.
I semifinalen fanns även Bram Persson med där han med 21.59 var 15 hundradelar från att ta sig till final. I tjejernas semifinal på samma distans blev Jamilia Bernhardsson utslagen när hon slutade femma i det andra heatet på 24.53. För att ta sig till final på tid krävdes 24.15 och Jamilia slutade på 15:e plats. Ellinor Wennolf kände av en lårskada och kom aldrig till start.
Axel Rogö fyra i stavfinalen
Det kanske största svenska medaljhoppet på förhand var IFK Göteborgs Axel Rogö i stav. Efter att så när ha rivit ut sig på ingångshöjden i kvalet fick han inte hoppningen att stämma i finalen på grund av en fotskada.
Axel valde ändå att ställa upp i finalen och gick in på 4.90 som han klarade direkt. Han stod sedan över 5.00 där tre killar klarade och när ribban höjdes till 5.10 rev Axel sina två första försök. Belgiens Mathias Urbanczyk klarade höjden i andra försöket medan Nikita Mirkin från Israel och Estlands Henri Apri båda rev ut sig. Svensken valde då att spara sitt sista försök till 5.15 där han rev och slutade fyra i finalen. När segern var klar avstod belgaren från fortsatt hoppning.
Den andra svensken i stavfinalen Simon Lindström stannade på 4.75, en centimeter under hans personliga rekord, vilket räckte till en tolfte plats.
Majken med i kampen om medaljerna på hinder
Majken Söderlund Larsson fanns med i tätstriden när finalen på 2000 meter hinder skulle avgöras. Majken orkade inte följa med de fyra främsta och på upploppet tappade hon ytterligare en placering men kom ändå i mål på en fin femteplats med det nya årsbästat 6:39.38.
Norskan Astrid Cecilie Berntsen tog en överraskande seger på 6:32.11 före Ema Berková från Tjeckien. Förhandsfavoriten Nadia Soto från Spanien lyckades trots ett fall att knipa bronsmedaljen.
Lowe Wängelin slutade tia i släggfinalen på 65.26. Tidigare under dagen blev han tolva i kulfinalen där det blev ett silver för Ludvig Ellgren.
Carmen Cernjul löpte kontrollerat hem sin semifinal på 800 meter. Hon var överlägset starkast på upploppet och klockan stannade på 2:07.48 för Carmen som springer final under söndagen.
Varken Vilmer Karlsson eller Jacob Åhman var nära att ta sig till final på killarnas 800 meter. De slutade sjua respektive nia i sina semifinaler.
I tiokampens höjd imponerade Liam Belo Da Silva stort när han vann grenen på det personliga rekordet 2.02. Rasmus Arnell stannade på 1.78 men på 400 meter var det Rasmus tur att imponera. I det tredje heatet gick han i mål som etta på 50.01, en förbättring av det personliga rekordet med 99 hundradelar. Även Liam satte personligt rekord med 53.15 och efter den första dagen låg han åtta i totalen med Rasmus som 24:a.
Läs allt om mästerskapet i vår guide.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Nu är Sveriges trupp till terräng-EM i Turkiet spikad. Sammantaget ställer Blågult 20 löpare på start och för första gången sedan hemma-EM 2000 blir det fyra lag.
LÄS MERNu är kriterierna för inomhussäsongens mästerskap klara. Dessutom har nya generella uttagningskriterier för Svensk Friidrott tagits fram.
LÄS MER