Annons

Internationella kvinnodagen: Fem betydelsefulla kvinnor inom idrotten

Kvinnodagen Kluft Mångkampsstjärnan Carolina Klüft är en av fem som vi väljer att lyfta i dag.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Inom Svensk Friidrott arbetar vi för jämställdhet och jämlikhet på alla nivåer. På Internationella Kvinnodagen 8 mars väljer vi därför att lyfta ett par kvinnor som ändrat strukturer och stereotyper, inspirerat på eller av friidrottsarenan. Alla har de banat väg för en mer inkluderande friidrott. Nedan följer fem kvinnor som haft stor betydelse både nationellt och internationellt för friidrotten.

Annons

Allyson Felix

Med hela 6 OS-guld och 12 VM-guld räknas amerikanskan Allyson Felix till en av historiens största sprinters. Hon slog igenom på OS i Aten 2004 och har sedan dess blivit en viktig förebild för friidrottare oavsett kön. Allyson Felix är den friidrottare som innehar flest VM-guld. Men det är inte bara i resultatböckerna hon tagit ledning.

Allyson Felix är också en av fler som valt gå emot och ifrågasätta varumärken där kvinnor diskrimineras under och efter sin graviditet. I slutet av 2018 blev Allyson mamma för första gången, då fick hon bevittna det själv när en av hennes sponsorer erbjöd henne lägre ersättning än tidigare. ”Det är bara ett exempel på en idrott där reglerna fortfarande är anpassade för och av män”, skrev Allyson Felix i en egen artikel för The New York Times, 22 maj 2019.

Friidrottsstjärnas berättelse delas av många andra men det unika var att hon valde att säga ifrån. Kritiken har fått företaget att medge att de behöver en ny policy för idrottsstjärnor som de sponsrar.     

Grete Waitz

Annons

Grete Waitz, är en av världens mest kända kvinnliga löpare som banade vägen för tusentals kvinnor att delta inom motionslöpningen. Mest känd är hon kanske på andra sidan Atlanten, där hon nio år i rad vann New York City Marathon vilket skapade så pass stora rubriker att New York Times krävde att Internationella Olympiska Kommittéen skulle lyfta med marathon på det kvinnliga OS-programmet.

1984 i Los Angeles gjorde marathondistansen debut på OS-programmet vilket resulterade i en silvermedalj för Grete. I Sverige är hon kanske mest känd för sina tolv vinster i rad på Lidingöloppet, vilket också bidrog till att kvinnliga deltagarantalet ökade ifrån ca 200 till strax över 3500 under perioden 1976-1988. Detta var också startskottet för kvinnliga motionslopp som exploderade under tidigt 1990-talet och fick hundratusentals kvinnor att röra på sig och delta i lopp.     

Carolina Klüft

Carolina Klüft, mångkamparen från Växjö som var den första kvinnliga friidrottare att bärga ett guld till Sverige vid OS i Aten 2004. I början av 2000-talet såg det ut som att inget kunde stoppa henne, där ledorden “bäst när det gäller” och viljan att ha kul präglade hennes framfart. Vid 22 års ålder hade hon redan hunnit med att vinna OS, VM och EM-guld i mångkamp, i överlägsen stil.

2008 bröt hon med mångkampen och satsade i stället på längdhopp, något som ifrågasattes av många. Men glädjen till idrotten fick styra istället för pengar, sponsorkontrakt och titlar. 2012 avslutade hon sin karriär med en seger i Finnkampen och fortsatte sitt engagemang utanför arenan. Idag är hon ansiktet utåt för Generation Pep, vars vision är att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Annons

Caster Semenya

Caster Semenya har nått stora framgångar som sprinter på distanser som 400m, 800m och 1500m. Hon har både OS guld och VM guld på sin meritlista. Hon är en vinnare. Men vid sidan av friidrotten slåss hon för andra saker än medaljer, hon har under flera år utmanat de begränsningar som många kvinnliga aktiva utsätts för. Semenya bedriver ett påverkansarbete för en värdig, jämlik och jämställd idrott för alla kvinnor.

Under VM 2009 fick Semenya sin könsidentitet ifrågasatt och har sedan dess utsatts för diskriminerande behandling, hon har bland annat blivit tvingad till att genomgå könstester.

Hennes kamp har uppmärksammat behovet av nya regler och strukturer. År 2011 slutade World Athletics att använda sig av ord som könstest och könsbestämning i sina regler. Men år 2018 införde man istället en regeländring med en högsta tillåtna gräns för testosteronvärden hos kvinnliga medeldistanslöpare. En regeländring som kräver att Semenya måste medicinera ner sina naturligt förekommande testosteronnivåer för att få tävla. En motsvarande diskussion om att män med extremt höga testosteronvärden ges en orättvis fördel finns inte inom World Athletics.

Semenyas fortsätter att slåss för att alla kvinnor ska ges möjlighet att delta inom idrotten.

Annons

Wilma Rudolph

Wilma Rudolph räknas till en av 60-talets bästa kvinnliga sprinters och under sin karriär slog hon totalt fem världsrekord i sprint. På flera håll beskrivs Wilma Rudolph som en viktig kvinnlig förebild inom friidrotten som inspirerat generationer av unga idrottare. Wilma Rudolph engagerade sig dessutom mycket i att förbättra svarta kvinnors rättigheter i USA.

I sina första år i livet fick amerikanskan polio, en virussjukdom som orsakar förlamningar. Wilma fick sagt till sig att hon aldrig skulle kunna gå igen. Mot alla odds återhämtade sig unga Wilma Rudolph vid 12 års ålder.

Amerikanskan gick på college när hon också blev uttagen till att springa på OS i Rom. Året var 1960 och Wilma Rudolph skulle komma att kamma hem titeln som olympisk mästare tre gånger. Efter sin idrottskarriär arbetade hon som lärare, friidrottstränare samt sportkommentator.

/Frida Hogstrand, Azuka Nnamaka & Daniel Cortobius

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Armand Duplantis1tw 8552
Superdubbel för Mondo på Idrottsgalan

Pris för Årets prestation och Årets manliga idrottare – det blev facit för Mondo Duplantis efter årets upplaga av Idrottsgalan. ” Ni är för snälla. Jag är inte redo för att hålla så många tal,” sa en lycklig pristagare.

LÄS MER