Imponerande löpning tog Lillemo och Söderholm till final

Emilia LILLEMO 9DS 4229 0778 Emilia Lillemo är vidare till EM-final.

Både Emilia Lillemo och Linn Söderholm tog sig till final på 3000 meter hinder genom att sänka sina personliga rekord. Dubbelt svenskt till damernas diskusfinal blev det också, och Kramer hade marginalerna på sin sida i 800-metersförsöket.

Det var imponerande löpning från både Linn Söderholm och Emilia Lillemo på 3000 meter hinder. Linn sprang lite avvaktande i loppets inledning i sitt försöksheat, men hon kunde hänga på när en tätklunga på nio löpare bröt sig loss, topp åtta gick vidare till final. Med ett varv kvar låg Linn på en femteplats och på god väg att slå sitt personliga rekord.

Linn slutade sexa i heatet på sitt nya strålande pers 9:34.62, vilket gör henne till trea i Sverige genom tiderna.

– Det känns hur bra som helst. Det var bara placeringar som gällde och jag fokuserade bara på att sluta topp åtta och struntade i tiderna. Jag hade bara fokus på finalen och det funkade ju, sa en lycklig Linn Söderholm.

I det andra försöksheatet fanns Emilia Lillemo och Julia Samuelsson och Emilia satte verkligen färg på loppet. Hon la sig i tät direkt och sprang väldigt offensivt vilket snabbt gav henne en ledning på 20 meter. Frågan var om hon skulle orka hela vägen in i mål.

Med fyra varv kvar hade luckan ner till spanjorskan Robles på andra plats växt till 40 meter, men in på sista varv hade luckan krympt till ett tiotal meter. Emilia blev passerad med 200 meter kvar och hon mattades av inför upploppet där hon tappade flera placeringar. I mål var hon femma på det nya personliga rekordet 9:33.01 efter en imponerande insats.

– Min tränare sa till mig att jag springer bäst när jag får ligga i tät så vi kör på det. Jag visste att det skulle bli tufft och det vara bara att ge allt. Jag tänkte att jag åker inte härifrån förrän jag är i final och nu är jag det. Jag är jättejätteglad, sa Emilia efter loppet.

Julia Samuelsson slutade som trettonde i försöksheatet på tiden 10:01.65.

Finalen på 3000 meter hinder går söndag kväll 22.04.

Kramer till semifinal: ”Var lite orolig”

Andreas Kramers försöksheat på 800 meter var allt annat än en självklar väg till semifinal. Han la sig intill sargen där han låg på en fjärdeplats i början av loppet, men föll tillbaka lite under det andra varvet. Han lyckades till slut hitta en liten lucka och kunde avancera till en tredjeplats med två hundradelars marginal på tiden 1:46.46. Endast de tre främsta gick vidare till final.

– Det känns skönt, jag var lite oroligt under loppet. Kroppen känns grym, men det gick så pass långsamt att positionerna ändrades mycket och jag hamnade långt bak till slut. Jag insåg att jag måste fram och jag är glad att det svarade på slutet och att jag tar de små luckor som finns, sa Andreas Kramer till SVT efter loppet.

Kramers semifinal går lördag kväll klockan 19.50.

Dubbla svenskor till diskusfinal

Tre svenska diskusdamer hade kvalat in till EM i Rom och i den första kvalgruppen kastade Vanessa Kamga. Hennes längsta kast mätte 60.88 och det placerade henne på en tiondeplats totalt i kvalet. Ännu bättre gick det för Caisa-Marie Lindfors. Hon slutade åtta i kvalet med ett fint kast på 61.22 som hon kastade i andra omgången. De båda är vidare till final.

– Det kändes lite skakigt och nervöst med det var bara att köra igång. Jag kände att jag hade bra kast i mig, säger Caisa-Marie Lindfors efter kvalet.

Emma Ljungbergs enda godkända kast som mätte 51.98 räckte bara till tjugosjunde plats.

Finalen i damernas diskus går lördag kväll klockan 21.37.

Alla resultat från EM i Rom hittar du här.