Annons

Gustav Syrén sätter paraklassen i OCR-VM på prov

Gustav Syren23 Gustav Syrén är en del av den svenska VM-truppen i OCR.

FOTO: KROPPSLABBET

Den 15–17 september avgörs VM i OCR i belgiska Genk och i den svenska truppen ingår bland andra Gustav Syrén som ska tävla i alla tre distanser och för första gången i paraklassen.

Annons

Gustav Syrén är på väg mot OCR-VM i Belgien och ska tävla tre dagar i sträck. Men för första gången ska han tävla i en paraklass, för trots att han saknar tre fingrar på ena handen har han alltid tävlat i den vanliga klassen tidigare.

– Jag har väl fått det från mina föräldrar, att det är bättre att se möjligheterna och vad man kan göra. Jag paddlade till exempel på högstadiet, då är det egentligen också bra att ha två händer som fungerar, säger han.

Gustav har dysmeli, en funktionsvariation som innebär att en mindre eller större del av handen, armen, foten eller benet saknas eller har växt fel. I Gustavs fall är det alltså tre fingrar på högerhanden som saknas. Därför kan det kännas lite oväntat att han halkade in på OCR när han egentligen skulle testa bouldering. På samma gym fanns OCR-träning, och Gustav var fast.

I somras tävlade Gustav Syrén i OCR-EM i Ungern, men redan före start visste han att han inte skulle gå i mål. Före start får alla deltagare tre armband och man måste ha minst ett med sig in i mål för att få en officiell måltid. Varje gång man misslyckas med ett hinder ryker ett armband och med Gustavs nedsatta funktion i handen var vissa hinder omöjliga.

– Jag visste inte att det fanns en paraklass då, och när jag skulle anmäla mig till para på VM var jag inte ens säker på att jag skulle vara tillräckligt funktionsvarierad för att få tävla där, säger han.

Annons

Men visst fick han tävla i para, och nu kommer reglerna att vara annorlunda. Man kör samma bana som alla gör, men man får fem armband i starten och det sista kan man inte bli av med. Om man har blivit av med fyra armband får man istället markeringar på det sista som innebär tidstillägg vid målgång.

– Så länge man inte bryter får man gå i mål, det känns mycket bättre, säger Gustav.

Gustavs Syréns första lopp är på fredag då han ska tävla i short course, 3 kilometer. På lördagen är det standard course 15 km och på söndagen är det dags för sprint, 100 meter.

– Sprint är inte min starkaste sida eftersom det är i princip bara hinder, men den distansen ser jag bara som en bonus. Hur det kommer att gå under VM har jag ingen aning om eftersom jag inte vet vilka jag kommer att tävla mot än. OCR är en så liten sport att det kan bli svårt att dela upp para i många klasser.

VM i OCR börjar på fredag den 15 september och avslutas söndagen den 17 september. 

Annons

***

Du hittar hela den svenska truppen som åker till OCR-VM här.

Du hittar mer information om tävlingen här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Ocr Linkoping
OCR-SM Short Course 2026 till Linköping

OCR-SM i Short Course 2026 kommer att avgöras i Linköping: ”Att arrangera SM har varit ett mål sedan vi började bygga på vår bana 2022”, säger Peter Henriksson, ordförande i IF Linköping OCR.

LÄS MER