Erik Erlandsson till final på 200 meter efter sent jurybeslut

Erik Erlandsson EM 24 Erik Erlandsson är klar för EM-final på 200 meter.

Det blev en lång väntan för att se om Erik Erlandsson skulle få en plats i EM-finalen på 200 meter. Strax före midnatt stod det klart att Erik var en av nio löpare i finalen efter att videodomare granskat målgången.

Under söndagsförmiddagen tog sig Lunds Erik Erlandsson enkelt vidare till semifinal på 200 meter efter att ha förbättrat sitt personliga rekord till 20.55. Desto mer nervöst blev det i semifinalen där det länge var oklart om Erik var kvalificerad för EM-finalen eller inte.

Erik sprang i den andra semifinalen och kom i mål som delad fyra på 20.52, på samma tusendel som Tomas Nemejc från Tjeckien. Till en början såg det ut som att det skulle bli nio löpare i finalen. De två första i varje semifinal plus de två snabbaste tiderna avancerade. Ett litet q kom upp bredvid både svensken och tjeckens namn eftersom de båda hade den näst snabbaste tiden av de som inte gick vidare på placering.

Efter en stund försvann dock Erik från startlistan till finalen och förbundskapten Kajsa Bergqvist begav sig till juryrummet där hon lyckades få tillbaka Erik in i finalen. Men sista ordet var inte sagt och efter några minuter försvann Eriks namn igen.

När den svenske videodomaren Anna Palmerius granskat målgången en gång till kunde man konstatera att Erik skulle ha en plats i finalen. Svensken kommer att springa på bana ett i finalen som avgörs på måndag kväll klockan 22.50.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag finner inga ord. Jag kom hit och trodde knappt på en semifinal och nu är jag i final, säger Erik Erlandsson.

Med 20.52 klättrar Erik en placering på den svenska genom-tiderna-listan och är nu trea bakom Johan Wissman och Henrik Larsson.

Personligt rekord för sent inkastad Pihl

När den första semifinalen presenterades stod Linus Pihl på startlinjen. Linus som var förste reserv in i semifinalerna fick reda på att han skulle få springa när han kom till callingen 25 minuter före start. Från mittenbanan gjorde Lerumlöparen sitt livs lopp och kom i mål som sexa på det nya personliga rekordet 20.91.

– Jag fick reda på att jag skulle springa vid calling. Jag hade ju värmt upp så jag var redo och jag är nöjd med pers i det här vädret, säger Linus Pihl till SVT.