Emilia och Mohammadreza fick guldfira på terräng-SM

Emilia Lillemo 5491 Emilia Lillemo på väg mot guld.

Två efterlängtade guld blev det på den långa banan när gårdagens silvermedaljör på 4 kilometer Emilia Lillemo och Mohammadreza Abootorabi, som sedan tidigare har två guld på korta banan, fick guldfira efter den långa banan. ”Jag är så nöjd”, säger Emilia Lillemo.

Jönköping bjöd på både regn och blåst när seniorerna skulle springa den långa banan på 10 kilometer på terräng-SM. Damerna var först ut och precis som i de övriga startfälten var det många starka namn, trots att gårdagssegraren Sarah Lahti inte kom till start. Det öppnade upp för bland andra gårdagens silvermedaljör, Täbys Emilia Lillemo.

I slutet på det första varvet gick Örgrytes Samrawit Mengsteab och Emilia Lillemo ifrån det övriga fältet och låg några sekunder före trean Carolina Wikström från Upsala IF ut på det andra varvet av fem.

Emilia Lillemo anförde sedan loppet före Samrawit Mengsteab och Carolina Wikström och efter tre avklarade varv var Emilias ledning 12 sekunder och ledningen bara ökade. Bakom henne gick Carolina ikapp Samrawit och upp på en andraplats.

De tre i täten höll sina positioner ut på det sista varvet och Emilia kunde, med dryga halvminutens ledning, springa mot guldet på tiden 35:57. Det var Emilia Lillemos första guldmedalj i terräng på seniornivå.

Bakom henne sprang Carolina Wikström ifrån Samrawit Mengsteab och kunde ta hem silvermedaljen på 36:29. Samrawit gick sedan i mål som bronsmedaljör på tiden 37:06.

– Jag är så nöjd! Det här var jätteviktigt, det är mitt första SM-guld som inte är hinder. Jag har tagit en del silver och kom hit för att ta två guld så jag var missnöjd igår med mitt silver. Det gjorde det här ännu viktigare, sa Emilia Lillemo till Friidrottskanalen efter loppet.

Hon fortsätter:

– Jag visste att de andra skulle bli svåra att slå, framför allt Carolina trodde jag skulle hålla sig längre fram, så det betyder så mycket att prestera och att få lyckas.

Emilias taktik för dagens lopp var att bara ligga med i en klunga så länge som möjligt, men det sprack när hon tyckte att tempot var för lågt redan på andra varvet.

– Då körde jag på och fick en lucka som bara växte. Jag hatar verkligen backar och det gör det här ännu viktigare eftersom jag kunde prestera bra uppför, säger hon.

Liv Dinis vann K22 och Ögryte i topp i lagtävlingen

I klassen K22, som sprangs samtidigt som seniorklassen, blev det dubbelt Mölndal på pallen genom Alma Svantesson och Greta Helldén, men guldet knep Liv Dinis från Hälle.

1. Liv Dinis, Hälle IF, 37:32
  2. Alma Svantesson, Mölndals AIK, 39:16
  3. Greta Halldén, Mölndals AIK, 39:57

I lagtävlingen blev det storseger för Örgrytes lag 1 före IFK Umeå lag 1 och Hälle lag 1.

1. Örgryte (lag 1), 19 poäng
  2. IFK Umeå (lag 1), 31 poäng
  3. Hälle (lag 1), 34 poäng

Mohammadreza knep guldet efter spurt

På herrsidan blev det inte lika överlägset utan loppet bjöd på en tät uppgörelse om medaljerna. I loppets inledning var det en samlad grupp med åtta löpare i täten men in på det tredje varvet var Mohammadreza Abootorabi, Awet Mengsteab och Martin Regborn i ledning och bildade en trio som fick några sekunders ledning.

Mohammadreza, som sprang först, satte upp ett högt tempo och tryckte på ordentligt, vilket gjorde att Martin fick släppa och Oliver Löfqvist gick upp som trea. Awet lyckades Mohammadreza däremot inte göra sig av med, utan han höll sig kvar i rygg på Spårvägenlöparen.

Under det sista varvet gick Mohammadreza ifrån Awet, men lyckades inte få någon större lucka än att Awet kunde sega sig tillbaka och det blev en duell in mot mål mellan Örgryte och Spårvägen, en duell som Mohammadreza gick segrande ur. Han kunde därmed plocka hem den första SM-guldmedaljen på den långa banan på tiden 31:11.

Awet Mengsteab kom in som tvåa på 31:12 och trea blev Oliver Löfqvist som sprang starkt i loppets avslutning och kunde blanda sig i medaljspurten. Hans bronstid skrevs till 31:13.

– Jag var inte här för att prestera, utan för att utmana mig och jag var verkligen trött i mål, sa en glad guldmedaljör efter målgång.

Mohammadreza fortsätter:

– Efter andra varvet gick jag upp i ledning och jag tänkte att nu får jag hålla den här farten och se hur långt det räcker. Jag hörde Awet bakom mig och jag var beredd på att han skulle gå om mig.

Efter EM i somras lade Mohammadreza ner sin elitsatsning men har kunnat hålla igång med träningen på en bra nivå.

– Nu har jag guld på både korta och långa banan så nu får man väl säga att jag är bra på terräng, skrattar han.

Spårvägen tog hem lagtävlingen och Jesper Sanberg vann M22

M22 sprang samtidigt som seniorherrarna och där fick hemmaklubben IKHP Huskvarna en medalj, ett brons genom Gabriel Claesson. Men det var Upsala IF och Hälle i topp.

1. Jesper Sandberg, Upsala IF Friidrott, 32:14
  2. Sharmarke Ahmed, Hälle IF, 32:30
  3. Gabriel Claesson, IKHP Huskvarna, 33:00

I lagtävlingen var det Spårvägens lag 1 som vann, blott fyra poäng före Hälles lag 1. Sedan var det ett stort hopp ner till tredje lag, Hässelbys lag 1.

1. Spårvägens FK (lag 1), 23 poäng
  2. Hälle IF (lag 1), 23 poäng
  3. Hässelby SK (lag 1), 50 poäng

***

Alla resultat från terräng-SM hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Elsa Sundqvist 880 4524 9576
Juniorguld för favoriterna Sundqvist och Ottfalk

Både Elsa Sundqvist och Karl Ottfalk höll för favorittrycket när 6-kilometersloppet för juniorer på terräng-SM avgjordes på söndagen: ”Jag tryckte på rejält i början”, sa Karl Ottfalk efter målgång.

Lahti och Magnusson tog terräng-guld: ”Fantastiskt kul!”

Sarah Lahtis återkomst till tävlingsscenen blev en succé med SM-guld på terräng-SM:s korta bana. På herrsidan var det hinderspecialisten Leo Magnusson som var snabbast och som väntat imponerade Sebastian Lörstad på ungdomssidan: ”Ville mest ha kul”,…