Annons
Emil Danielsson: ”Nu måste fartträningen in”
16 MAJ 2023 | 14:42
FOTO: DECA TEXT&BILD
Medel- och långdistanslöparen Emil Danielsson kan se tillbaka på en bra inomhussäsong och fram emot en förhoppningsvis lika framgångsrik utomhussäsong. Men frågan är: vilken distans ska han springa?
Annons
Stockholmslöparen Emil Danielsson har en bra inomhussäsong i ryggen, där han bland annat tog guld på 1500 meter på inomhus-SM i Malmö i februari. Men alla framgångar har även en baksida.
– Problemet med en bra inomhussäsong är att den blir ganska lång och det blir lite tajt om tid. Jag vill kunna sätta igång tidigt för att kunna kvala till mästerskap. Och så blev jag lite sjuk direkt när inomhussäsongen var över och då börjar man räkna veckor och inser att det inte är så många veckor kvar till första utomhustävlingen.
Nu den gångna helgen var det utomhuspremiär för Emil när han körde Holmenkollstafetten tillsammans med laget från Spårvägen och visst verkar tiden för uppladdning ha räckt till. Laget slutade fyra i tävlingen, som är världens största stafettävling med över 4 000 deltagande lag, eller som Emil själv kallar det, ”en liten mjukstart”.
Nu på lördag, den 18 maj, arrangerar hemmaklubben Spårvägen ett 5 000-meterslopp på Stockholms stadion där han kommer att ställas mot ett bra motstånd.
– Vi arrangerade det för första gången förra året och det blev väldigt bra. Vi fick in löpare på en lagom nivå från Norge och Danmark också, så det blev en bra matchning för oss. Nu försöker vi få till det lite mer så att det är ett motionslopp också, lite sådant som kan bli en bra inramning av elittävlingen. Annars blir det bara ett lopp med oss tjugo som springer elit, och sen är det slut, säger han och ler.
Att springa 1500 eller 5000? Det är frågan
Efter det börjar allvaret. Åtminstone börjar funderingarna på allvar hur långt han egentligen ska springa, något som är långt ifrån självklart för Emil Danielsson.
– Jag har haft jättesvårt att välja. Eftersom jag sprang bra inomhus har jag lagt en grund i rankingpoängen. Jag vill springa både 1500 meter och 5000, säger han och ser ut att fundera en stund.
– 5000 blir huvudfokus, men jag hoppas på att få in 1500-meterslopp också. Om inte annat behöver jag den träningen och den farten också för 5000. Om jag är i bra form för 1500 meter är jag också i form för 5000 meter, fartträningen måste in!
Det kan ju låta märkligt när det kommer från den som vann SM-guld på 1500 meter, men det här med fart kommer inte helt naturligt för Emil Danielsson. Han säger att det är många saker som måste stämma för att det ska kännas bra och det är svårt i början. Träningen har gått bra på sistone, han är stark och har en bra grund och uthållighet, men att det känns tungt så fort det ska gå lite snabbare. De första banpassen är gjorda, men har då hållit sig på en fart fyra sekunder långsammare per varv än hans tävlingsfart. När vi ses är han på träningsläger i portugisiska Albufeira och det är bara någon dag sedan det var säsongspremiär för några snabba tvåhundringar.
– Jag har lärt mig att det är ok att det känns tungt att springa en snabb tvåhundring, säger han och blickar bort mot löparbanorna:
– Det behövs ett par veckor
Emil Danielsson i Spårvägens klubbdräkt. Foto: Deca Text&Bild
Inte för mycket fokus på VM-kvalet
Emil Danielsson kommer under sommaren att ha fokus på Folksam GP-tävlingarna som han tycker håller en bra nivå för honom själv.
– I Sollentuna är det ju extra kul eftersom det är hemmaplan. Men det är klart att kvalet till VM är huvudfokus. Eller, egentligen är målet bara att springa bättre än någonsin och om jag gör det borde det räcka, säger han.
Han vill inte fastna i tankar på att klara VM-kvalet, men han säger samtidigt att det är mer lockande att klara VM-kvaltiden än att jaga rankingpoäng på tävlingar.
– Det är klart att jag kan leta tävlingar med lätt ranking och flänga runt och tävla massor, men hur fräsch är jag på VM då? Och oavsett om det blir VM eller inte så blir det tufft att prestera under säsongens andra halva med en sådan uppladdning. Då skulle jag inte vara bra på SM eller någonting. Nej, då känns det roligare att planera.
Att det här att jaga ett kval kan vara nära att förstöra en säsong fick han lära sig den hårda vägen förra sommaren när målet, att kvala till EM i München, hägrade.
– Jag låg väldigt bra till i början på säsongen men fastnade i att verkligen försöka kvala. Och så blev jag sjuk i mitten på sommaren just då det var två lopp som jag skulle springa för att kvala till 5000, men jag missade dem. Då hade jag bara ett lopp kvar och kvalet var det enda jag fokuserade på och det var inte rätt drivkraft, utan jag missade det. Och jag hade inte fått ihop tillräckligt med resultat för att räcka till på varken 1500 eller 5000. Därför har jag lagt upp det som jag har gjort den här gången, säger han.
Nu har han sprungit sina båda distanser inomhus och redan fått till några bra resultat. Han säger att rankningssystemet är så nytt att det är lite svårt att förhålla sig till.
– Man kan prata om rankingen hur länge som helst. Ett C-lopp på ett ställe är inte samma som ett C-lopp någon annanstans. Det beror på vilka som är med och vilka resultat det blir i loppet. Man kan inte bara titta på hur det ser ut på pappret. Man får lära sig den hårda vägen hur systemet funkar, säger han.
Master i hållfasthetslära
När Emil Danielsson inte springer är han på god väg att bli färdig maskinteknisk civilingenjör med en master i hållfasthetslära på KTH i Stockholm. Han skriver just nu sitt examensarbete och ska börja jobba som beräkningsingenjör i september. På min tomma blick svarar han:
– Man gör beräkningar så att maskiner och byggnader inte går sönder när de används, och ler överseende.
Han har pluggat på åttio procent och varit så disciplinerad som möjligt för att få tiden att räcka till. Han har inte gått på alla föreläsningar och har skippat kringaktiviteter.
– Jag har dragit ner på resor till och från skolan och den dötid som blir när man sitter och snackar mellan föreläsningarna. Jag tränar 12 pass i veckan från oktober till april. Nu för tiden har jag tid, men inte så mycket energi, över till annat, skrattar han och tillägger att den tid han får över nu behövs för återhämtning:
– Det är nyckeln till att det går så bra nu. När jag pluggade på hundra procent blev det inte lika kul att satsa och då gick det inte så bra heller.
När han börjar jobba till hösten blir det på halvtid, någon annan deal kunde han inte gå med på.
– Skulle jag jobba mer skulle jag inte ha någon chans att bli bättre än jag är idag. Nu är det små detaljer som gör att jag blir bättre, och det är de små detaljerna som tar mycket tid.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Pris för Årets prestation och Årets manliga idrottare – det blev facit för Mondo Duplantis efter årets upplaga av Idrottsgalan. ” Ni är för snälla. Jag är inte redo för att hålla så många tal,” sa en lycklig pristagare.
LÄS MERVår diskusstjärna Vanessa Kamga fick ta emot det fina SVT-Sportens Sportspegelpris under måndagskvällens Idrottsgala. ”Så hedersamt”, sa en rörd Vanessa Kamga.
LÄS MER