Annons
Emil Danielsson favorit på terräng-SM – ”Har störst chanser på 4 kilometer”
19 OKTOBER 2023 | 15:01
I helgen, 21-22 oktober, avgörs terräng-SM i Halmstad och på startlinjen på både 4 och 10 kilometer står Spårvägens Emil Danielsson som börjar ana slutet på en mycket lång och mycket bra säsong.
Annons
Hösten har gjort sitt intåg i Sverige och nu till helgen, 21-22 oktober, avslutas SM-säsongen 2023 med terräng-SM i Halmstad. För många är det också en tävling som markerar slutet på den egna säsongen och inledningen på en period av uppbyggnadsträning inför nästa år.
Spårvägens Emil Danielssons har tävlat sig genom stora delar av 2023 och även om inte terräng-SM sätter punkt kan han ändå se att slutet på utomhussäsongen närmar sig.
– Slutet på den förra eller början på den nya, det beror på hur man ser det, skrattar Emil Danielsson och fortsätter:
– Jag har ett lopp i Nederländerna i november inplanerat och så kommer terräng-EM sen, men jag får se. Det är inte hållbart med så många tävlingar året runt.
Även om kroppen fortfarande känns fräsch, förutom en del problem med en krånglade hälsena under hösten, är det främst mentalt han känner att det har varit ett år med många tävlingar, så lite vila från lopp kommer lägligt.
På terräng-SM står Emil Danielsson med i startlistan på både 4 och 10 kilometer, men om det blir så får helgen utvisa. Han har tidigare år haft framskjutna placeringar på 4-kilometersloppet på SM, men aldrig vunnit. I år står han som en av de självklara favoriterna till segern.
– Tanken är att jag ska springa båda, men 4 kilometer går först och det är där jag har störst chanser. 10 kilometer är i längsta laget, men jag ska göra mitt bästa, säger han.
Terräng-SM är inte uteslutande en individuell tävling, utan även en lagtävling där Emil Danielssons Spårvägen ser ut att kunna stå sig väl bland andra favoriter som Hässelby och Hälle.
– Vi har ett bra gäng och några av oss borde kunna vara högt upp individuellt. Vi har också några reserver om någon blir sjuk eller så, laget är inte så känsligt. Även om man inte springer med någon lagtaktik så kan lagtävlingen användas som en motivationsfaktor för att kunna hålla ihop ett lopp. Alla placeringar räknas, säger han.
"Jag har ingenting att vara missnöjd med"
Om man blickar tillbaka på 2023 har Emil Danielsson resultatmässigt sitt bästa år någonsin med nya personliga rekord på sina samtliga distanser. Nyckeln, tror han, låg i en fantastisk träningsvår.
– Ja, jag har absolut ingenting att vara missnöjd med. Jag hade en jättebra vår med träning, och allt annat runt omkring stämde också. Mina fyra veckor på träningsläger i Portugal var nog mina fyra bästa träningsveckor någonsin. Det gav mig bra självförtroende inför de första tävlingarna och när de första tävlingarna går bra är det så mycket lättare att bara bygga vidare på det momentum man har, säger han.
Han sprang sitt livs bästa 1500-meterslopp på VM i Budapest i augusti, men det är inte det loppet han själv lyfter fram som säsongens höjdpunkt, utan då väljer han den mist sagt regntyngda Bauhausgalan.
– Det var mäktigt. Man hade så klart önskat att det var soligt och fint, men regnet gjorde att publiken var extra engagerade för att de skulle hålla värmen, så det blev på så sätt ett extra starkt minne tack vare vädret.
Vilken som blir 2024 års höjdpunkt går förstås inte att säga nu i oktober 2023. Det är både ett EM i Rom och ett OS i Paris att spana mot för Sveriges friidrottare. Emil Danielsson säger att han kommer att fortsätta att mixa 1500 och 5000 meter under nästa år och att planen är att börja samla rankingpoäng under inomhussäsongen med lämpliga tävlingar på 1500 meter och 3000 meter. Eventuellt springer han även ISM i Karlstad.
– Just nu lutar det åt 5000 meter på EM och till OS får man ju se om man kvalar in. Det är mycket tid kvar till dess. Först och främst vill jag göra ett bra EM och det är ett viktigt led i att ta sig till OS, att visa SOK att man har den topp 12-kapacitet som krävs. Jag kvalade ju till VM i somras och det krävs ungefär samma för att vara uttagningsbar till OS. Som jag ser det nu måste jag göra det jag gjorde förra sommaren, och bli lite bättre. Då ska det räcka.
***
Emil Danielsson är förstås inte ensam att springa terräng-SM i helgen. På 10 kilometer kommer han att ställas mot starka namn som bland andra förra årets tvåa på distansen, Samuel Russom från Hässelby, den egna klubbkompisen Archibald Casteel och orienteringsstjärnan Martin Regborn från KFUM Örebro.
På den korta distansen får vi se, förutom de ovan nämnda, bland andra 3000 meter hinder-specialisterna Emil Blomberg och Vidar Johansson.
På damsidan ser det inte sämre ut. Starka löpare som Hässelby SK:s Sarah Lahti och Sanna Mustonen och Lidingöloppets segrare Carolina Johnson springer 10 kilometer. Även Torsbys Lovisa Modig och Wilma Modig, som kom trea och fyra på Lidingöloppet, samt 3000 meter hinder-specialisten Emilia Lillemo från Täby IS springer tian.
På 4 kilometer springer, förutom de som redan nämnts, även de unga löparlöftena Saga Provci från IFK Göteborg och Elsa Sundqvist från Upsala IF, som även är den del av satsningen Svenska löpartalanger.
- Terräng-SM innehåller även tävlingar för K22/M22, F19/P19, F17/P17, F16/P16, F15/P15 och veteranklasser upp till K65 och M80 samt paraklasser. Du hittar alla startlistor med massor av intressanta namn här.
- Till lördagens resultat
- Till söndagens resultat
- Mer information om tävlingarna hittar du här.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Det blev som väntat Andreas Almgren som placerade sig främst av de startande svenskarna på terräng-EM i Turkiet. Han tog en femteplats, blott fyra sekunder från medalj: ”Jag är väldigt nöjd med det jag gjorde”, säger han.
LÄS MER”Jag känner att jag är på rätt väg” – så sammanfattar Sarah Lahti sin sjundeplats på terräng-EM, en placering som gjorde henne till bästa svenska i loppet.
LÄS MER