Annons

Dubbla hederspriser på Atea Friidrottsgalan

Hederspris 1TW 5299 1085 Anders Olsson och Kenth Olsson fick ta emot hederspris. Kenth Olsson kunde ej vara på plats.

Det är inte varje år som det delas ut något hederspris på Atea Friidrottsgalan och därför är det lite extra speciellt att det i år delas ut två stycken. Både den legendariske tränaren Kenth Olsson och Stockholm Marathons grundare Anders Olsson förärades varsitt hederspris.

Annons

Atea Friidrottsgalans hederspris är ett pris som går till någon som gjort en enstaka extraordinär insats eller som under en längre tid haft stor betydelse för Svensk Friidrott. I år delades inte bara ett, utan två, hederspris ut på galan och det till två män som spelat stor roll för både enskilda idrottare och för folkhälsan. 

Motiveringen för Kenth Olsson

Friidrott – Min idrott för livet! Kenth Olsson är en person som verkligen levt för friidrotten, först som aktiv där han nådde såväl SM-guld och landslaget på korta häcken. Men det är som tränare och ledare han gjort störst avtryck i Svensk Friidrott. Kenth började som tränare och utbildade sig på GIH i Stockholm på 70-talet och har alltid haft en vilja att utvecklas och inspirera andra, vilket många yngre tränare har haft nytta av. 

1974 fick han sitt första uppdrag av Svenska Friidrottsförbundet och har sedan dess varit grengruppsansvarig för sprint/häck, landslagsledare och förbundskapten för det manliga laget mellan 1995–2000. Kenth har deltagit som ledare på fem OS och flera EM och VM, ofta tillsammans med tränarkollegan Ulf Karlsson. 

Men det är i det dagliga arbetet med aktiva på olika nivåer som Kenth har trivts bäst. Han har fostrat hundratals aktiva till SM-medaljer och internationella framgångar, med Johan Wissmans EM-silver 2006 som ett av de största ögonblicken. Än idag gläds han åt framgångarna för sina aktiva som Julia Henriksson och Moa Granat. Kenth har älskat den internationella miljön men har trivts bäst i Skåne, där Klippan och Helsingborg alltid varit hans bas. 

Annons

Tack, Kenth, för över 50 år i friidrottens tjänst! 

– Jag vill tacka för den fina utmärkelse jag har fått. Jag startade min tränarkarriär väldigt tidigt, redan 1976. Jag har haft många berikande uppdrag, jag har varit med på fem olympiader och ett av mina starkaste minnen är när Johan (Wissman, red. anm.) gick till OS-final 2008. Det har varit många starka minnen och många kollegor som har passerat genom åren, sa Kenth Olsson i en hälsningsfilm som spelades upp på galan.  

Motiveringen för Anders Olsson

Anders Olsson fick 1978 idén till Stockholm Marathon efter att ha läst om New York Marathon i Sports Illustrated. Tillsammans med vännerna Peter Melin och Jan Ahlström organiserade han premiären den 4 augusti 1979, som blev en stor succé med över 2000 deltagare. 

Loppet, som då precis som nu, startade utanför och slutade på Stockholms Stadion, blev snabbt en folkfest och fick massmedia att hylla det som en ”löparfest och turistattraktion”. Stockholm Marathon blev snart ett av världens mest populära maratonlopp och en inspirationskälla för andra städer att arrangera motionslopp. Loppet har bidragit till ökad folkhälsa men även till Svensk Friidrotts utveckling. 

Annons

Anders Olsson startade senare andra framgångsrika arrangemang som Tjejmilen, VårRuset och Stockholm Halvmarathon, samt var initiativtagare till friidrottsgalorna i Globen.  

Hans arbete har haft stor betydelse för både Svensk Friidrott och föreningars framgångar.  

Tack Anders!

– Tack så mycket. Jag känner mig stolt över att ha fått det här fina priset. Det är Lidingöloppet och Stockholm Marathon som har visat vägen till att det finns så många motionslopp i Sverige. Och loppen har betytt mycket för svensk friidrott. En rad klubbar har genom loppen fått en inkomstkälla och fått möjlighet att utveckla sin friidrottsverksamhet. Utan loppen hade det inte funnits lika många friidrottare, sa Anders Olsson i sitt tacktal. 

Här och här hittar du alla pristagare på årets Atea Friidrottsgalan

Annons

Här hittar du pristagarna genom åren

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Andreas Kramer (12)
De blev vinnare på Atea Friidrottsgalan 2025

Berns salonger i Stockholm var skådeplatsen för Atea Friidrottsgalan 2025. Där delades priser ut till Friidrottssveriges största stjärnor och här kan du läsa om vilka som tog hem utmärkelserna för bland annat Årets prestationer i landslaget, Folksam…

LÄS MER