Carolina Wikström och Ebba Tulu Chala svenska mästare på maraton

Pallen K 42K 2312 Carolina Wikström tog sitt fjärde SM-guld på maraton.

Det blev SM-guld på maraton till Upsalas Carolina Wikström och Keep Up RC:s Ebba Tulu Chala som vann SM-tävlingen på Stockholm Marathon. När det gällde totalsegern handlade dock allt om Kenya, både på herr- och damsidan.

Den 45:e upplagan av Stockholm Marathon genomfördes i tuffa förhållanden med en temperatur på runt 25 grader och ovanligt hög luftfuktighet. Trots de svåra yttre betingelserna var intresset för maran större än någonsin med 23 000 anmälda till loppet.

Stockholm Marathon är även SM i maraton och det var flera starka löpare som skulle vara med och slåss om medaljerna där det på herrsidan blev riktigt jämnt.

Samuel Tsegay var den svensk som var mest offensiv inledningsvis och låg med i tätklungan. Han blev snart passerad av Ebba Tulu Chala som drog ifrån övriga svenskar. Ebba hade ett rejält grepp om SM-guldet men med några kilometer kvar höjde Spårvägens Archie Casteel tempot och in på Stockholms Stadion kunde Archie se Ebba inte allt för långt framför sig.

Ebba kunde hålla undan och tog hem karriärens första SM-guld på 2:18:43 vilket även räckte till en sjätteplats totalt i loppet. Archie som närmade sig för varje steg kom i mål som silvermedaljör, sju sekunder efter Ebba på 2:18:50. SM-bronset gick till Hässelbys Linus Rosdahl på 2:19:36.

I herrtäten dominerade Kenya som tog hand om de fem första placeringarna i mål. Vann gjorde Fredrick Kibii på 2:14:17 men han blev hårt pressad på slutet av Robert Ngeno som bara var 13 sekunder bakom i mål. Benard Kipkorir var drygt en minut bakom på 2:15:41 som trea.

”Jättebra träning inför OS”

I damernas tävling gick den regerande SM-guldmedaljören Carolina Wikström från Upsala IF ut kontrollerat och låg som mest 20 sekunder bakom Hanna Lindholm från Högby. Carolina ökade tempot succesivt och passerade Hanna som även fick släppa Runacademys Malin Starfelt förbi sig.

Carolina Wikström kunde till slut ta hem ett överlägset SM-guld, hennes fjärde totalt på distansen, på 2:37:28 vilket gav henne en fjärdeplats totalt i loppet. Malin Starfelt var överlycklig efter att ha bärgat karriärens första SM-medalj när hon tog silver på 2:41:25. Hanna Lindholm mattades rejält men lyckades hålla undan till bronset på 2:43:57. Fyra i SM-klassen kom Högbys Towa Nilsson som bara 18 år gammal sänkte sitt personliga rekord till 2:45:58 i den tryckande värmen.

– Jag lade upp loppet bra och försökte att ta det lugnt i början. Klart man blir lite stressad i början när de andra drar i väg men jag har sprungit många lopp och kände mig lugn. Det här loppet gav mig mycket positiv energi och är jättebra träning inför OS där det också kommer att vara tuffa förhållanden, säger Carolina Wikström som är klar för OS i Paris.

Det blev kenyansk seger även på damsidan genom Marion Kibor som vann på 2:31:46. Damtäten öppnade snabbt och såg ett tag ut att kunna slå det 36 år gamla banrekordet som innehas av Grete Waitz. Värmen gjorde att den andra halvan av loppet gick betydligt långsammare och banrekordet 2:28:34 var aldrig hotat.

Tvåa i loppet blev Sifan Melaku från Etiopen på 2:32:54 och Ivyne Jeruto från Kenya slutade trea på 2:34:01.

Se alla resultat från Stockholm Marathon här.