Blågul trio under 21 sekunder

Henrik Larsson 2859

Det fina vädret höll i sig under den andra dagen av Nordiska mästerskapen i Malmö. Vinden hade mojnat vilket de manliga 200-meterslöparna utnyttjade till fullo. Henrik Larsson vann på fina 20.49 och fick med ytterligare två svenskar under 21 sekunder.

Den andra dagen av Nordiska mästerskapen bjöd på strålande sol precis som under lördagen. Den starka vinden hade bedarrat något vilket gjorde att vi fick se flera toppresultat i godkända förhållanden.

IF Götas Henrik Larsson satte för en vecka sedan svenskt rekord på 100 meter med 10.08 i Österrike. På Nordiska mästerskapen i Malmö valde han att fokusera på 200 meter där han var nära sitt personliga rekord på distansen.

I herrarnas A-final öppnade Henrik snabbt och ledde in på upploppet. Han fick med sig Lunds Erik Erlandsson som bara var steget bakom Henrik i mål. Klockan stannade på 20.49 (-0.1) för Henrik, fem hundradelar över sitt personliga rekord. Bakom honom blev Erik tvåa på 20.62 och förbättrade därmed sitt personliga rekord med hela 24 hundradelar. Erik, som har det svenska juniorrekordet inomhus, går in som sjua genom tiderna i Sverige bland seniorer.

– Jag missade starten lite men jag hade snabba löpare utanför mig så det var bara att hänga på. Jag hade ett tufft fjolår men vi tog det lugnt och jobbade oss sakta tillbaka vecka för vecka. EM är ett mål som vore kul att klara men det viktigaste för mig är att få en säsong där jag kan hålla mig frisk, säger Erik Erlandsson.

Henrik Larsson, som försvarade sin titel från i fjol, var nöjd med loppet men hämmades av ett skavsår:

– Det var ett okej lopp och jag är nöjd men fick inte till starten som jag ville. Tyvärr har jag fått ett väldigt grovt skavsår på hälen som jag kände av rejält i kurvan. Det är som det är men lite surt ändå. Just nu får 200 meter vara ett komplement till 100 meter även om jag tycker det är en rolig distans.

I B-finalen sprang Lerums Linus Pihl för första gången under 21 sekunder när han var först i mål på 20.92 vilket räckte till en fjärdeplats totalt. Några minuter tidigare vann MAI:s William Trulsson C-finalen på 21.00 och klarade kvalgränsen till U20-VM i Lima.

Fem svenska herrsegrar under söndagen

På 4x100 meter jagar de svenska herrarna EM-kval och tog tack vare seger på 39.40 ett stort kliv närmare en EM-start. De svenska herrarna tog även hem den långa stafetten över 4x400 på tiden 3:09.20.

Det var bara åtta löpare till start på herrarnas 110 meter häck vilket gjorde att det blev final direkt.  Säsongsdeubuterande Max Hrelja från MAI på vann på 13.84 och killarna fick chansen att springa ett extralopp som även det vanns av Max på 13.63.

Det blev dubbelt svenskt i stav där Ullevis Robin Jacobsson vann på 5.24 före Örgrytes William Asker som stannade på samma höjd.