Annons

Beate och Liam fullbordade historisk svensk medaljskörd

Liam Belo DA SILVA 3498 Liam Belo Da Silva med sin silvermedalj.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Ett fantastiskt U18-EM för svensk del avslutades med att det blev ytterligare två medaljer genom Beate Pott i stav och Liam Belo Da Silva i tiokamp.

Annons

Inför tävlingarna i Banská Bystica var det svenska medaljrekordet på U18-EM fem och aldrig tidigare hade det blivit mer än ett guld på samma mästerskap. Den svenska U18-truppen kommer att lämna Slovakien med två guld, tre silver och tre brons vilket är överlägset bäst genom tiderna.

Beate Pott gick in i stavfinalen med ett personligt rekord på 4.14 som hon satte när hon blev silvermedaljör på SM i Uddevalla. Hon inledde finalen med att riva på 3.60 som hon sedan klarade i det andra försöket. På 4.00 gled hon över i sista försöket och hon var med i medaljstriden tillsammans med fyra andra tjejer.

Svenskan klarade sedan 4.10 direkt och gick tillfälligt upp i ledningen. Tjeckiskan Nicole Krutilová klarade även hon i första och övertog förstaplatsen. Samtliga fem hopperskor klarade höjden och när ribban höjdes till 4.15 låg Beate på andra plats.

Norskan Embla Matilde Njerve klarade höjden i första försöket samtidigt som alla övriga rev. Efter att Beate klarat i andra och höjt sitt personliga rekord med en centimeter valde den grekiska förhandsfavoriten Anastasia Boumpoulidi att spara sina två sista försök till nästa höjd.

Beate, Njerve och Krutilová rev alla ut sig på 4.20 medan grekiskan klarade i sitt andra och sista försök. Därmed gick guldet till Grekland, silvret till Norge och bronset till Sverige genom Beate Pott.

Annons

Överlägsen diskuskastning bäddade för Liams silver

Den andra dagen av tiokampen inleddes med 110 meter häck som inte är en av Liam Belo Da Silvas starkaste grenar. Efter några rejäla islag kom han i mål på 15.56 i heatet som vanns av Rasmus Arnell på det personliga rekordet 14.81.

I diskus var Liam på förhand överlägsen sina motståndare med ett personligt rekord på över 56 meter. Han visade också klass när han tog hem segern i grenen på 51.91. För Rasmus landade diskusen på 40.82 som längst.

Stavhoppet blev en liten missräkning för Liam som stannade på 4.00. För Rasmus blev det 3.80 som högst. I spjut förbättrade Liam sitt personliga rekord med över fem meter till 56.95 vilket räckte till en andraplats i grenen och inför avslutningen låg han tvåa totalt. Även Rasmus kastade bra och förbättrade sitt personliga rekord till 52.66.

Annons

Tristan Konso från Estland hade en klar ledning inför avslutande 1500 meter och även om han kom i mål en bit bakom Liam tog han en klar seger på 7549 poäng. Denis Hrabar från Portugal vann grenen på 4:24.83 och plockade tillräckligt med poäng för att gå upp på fjärde plats totalt. Liam kämpade med fransmannen Kilian Trochain om silver och brons. Trochain gick i mål på 4:44.65 men Liam var bara drygt sekunden bakom och klarade silvret med 28 poäng marginal.

Efter 4:45.88 på 1500 meter skrevs slutpoängen till 7318 för Liam som silvermedaljör. Rasmus avslutade med 4:35.99 och slutade på 13:e plats med 6875 poäng.

Elin Lindberg slog till i sista omgången

Tjejernas spjut var den sista teknikgrenen på U18-EM. Med i finalen fanns Elin Lindberg med som inledde med 49.58. Efter tre kast på drygt 46 meter landade spjutet på 49.57 i den femte omgången och inför sista kastet låg Elin sexa.

I det sista kastet flög Elins spjut långt över 50 meter och landade på 53.90. Tyvärr fattades det 62 centimeter upp till bronset och Elin slutade på fjärde plats. Vann gjorde förhandsfavoriten Vita Barbic från Kroatien som kastade 61.07 i den sista omgången.

Annons

Sveriges medaljfacit på U18-EM i Banská Bystrica:

Guld: Svante Svensson (höjd), Evelina Olsson (längd)

Silver: Ludvig Ellgren (kula), Ivano Bevanda (200 meter), Liam Belo Da Silva (tiokamp)

Brons: Sebastian Lörstad (3000 meter), Carmen Cernjul (800 meter), Beate Pott (stav)

Sverige slutade på sjunde plats i medaljligan som vanns av Italien med sju guld, tre silver och fem brons.

Annons

Se hela medaljligan här

Svensk historik U18-EM

Se alla resultat från U18-EM

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter