Årsbästa för Daniel Ståhl – "Alltid kul att kasta i Finland"

Daniel Ståhl Finnkampen 2024 Daniel Ståhl.

Daniel Ståhl stod för en fantastisk prestation när han kastade årsbästa på Finnkampen. Och Maja Åskag maxade sina poäng när hon vann längdhoppet.

Daniel Ståhl älskar att tävla på Finnkampen. Det blev extra tydligt i år när han kastade nytt årsbästa i den småkyliga luften. Han kom direkt från Diamond League-tävlingen i Rom där han tävlade på fredagskvällen. Han gick in i tävlingen med ett kast på 65.91 och ökade sedan flera gånger under tävlingens gång.

I andra omgången mätte kastet 66.46, i tredje 68.21 och i den femte omgången slog han till med ett nytt årsbästa med 69.03.

– Jag har upplevt Finnkampen hela mitt liv. Min mamma är från Finland och jag är otroligt stolt över att vara halvfinne, det här känns som ett hem också även om jag är svensk. Det är alltid kul att kasta i Finland där det alltid är bra tryck på arenorna, säger en lycklig Daniel efter segern.

Wictor Petersson, som vann kultävlingen i går, och Jesper Ahlin såg till att det blev en svensk trippel i diskustävlingen. Jesper Ahlin slutade som tvåa på 57.10 efter att ha kastat upp sig från sjätte till andra plats i sista kastet, och Wictor Petersson blev trea på årsbästat 55.99.

• Sverige: 16
  • Finland: 6

Maja Åskag tog sin andra seger

Maja Åskag gick segrande ur gårdagens trestegstävling och frågan var om hon skulle kunna fixa en dubbelseger och vinna även längdtävlingen. Och det såg ut att kunna bli så när halva tävlingen gått och Maja ledde med 6.38 före Taika Koilahtis 6.16. Maja ökade i den fjärde omgången till 6.43, vilket kom att bli segerresultatet. Bakom Maja blev det oerhört tajt och mellan andra och femte plats skiljde det bara åtta centimeter.

Emilia Kjellberg slutade fyra på 6.13 och Kaiza Karlén femma en centimeter bakom på 6.12.

• Sverige: 12
  • Finland: 10

Evelina Henriksson säkrade sin andra andraplats

De första varven sprang 10000-metersdamerna i en samlad grupp, men ju längre loppet gick desto mer utspritt blev fältet och när halva loppet var sprunget var det löpare runt hela banan.

Bästa svenska då var Evelina Henriksson på en andra plats. Den positionen höll hon sedan ända in i mål dit hon kom på det nya personliga rekordet 33:44.31.

På tredje plats kom Lovisa Modig på 35:08.20 och bara sju hundradelar bakom kom Johanna Larsson på 35:08.27. Det betydde poängövertag för Sverige.

Väntat tuff uppgift för de svenska stavkvinnorna

I kvinnornas stav hade de svenska stavhopparna tävlat en stund innan finskorna klev in i tävlingen. Den första finskan klev in på 4.05, en höjd som blev för hög för Sandra Alvero och Annika Jönsson som rev ut sig. Gabriella Jönsson klarade men rev ut sig på nästa höjd som var 4.15.