Andreas Almgren EM-fyra på 10000 meter

Andreas Almgren (14)

Andreas Almgren var Europaetta på 10 000 meter inför EM i Rom och det fanns förhoppningar om en medalj för Turebergslöparen. Tyvärr räckte det inte för Andreas den här dagen utan han slutade fyra.

Turebergs Andreas Almgren har haft ett fantastiskt år där han satt svenska rekord på allt från 5000 meter till halvmaraton. Han kom till EM i Rom som en av favoriterna på 10 000 meter.

Finalen på 10 000 meter inleddes långsamt och indikerade på en sluttid över 30 minuter. Andreas placerade sig runt tionde plats i fältet och såg ut att springa kontrollerat. Efter tre kilometer gick britten Patrick Dever upp och höjde farten något.

Med fyra varv kvar var det fortfarande många löpare med i tätklungan och Andreas hade börjat röra sig framåt i fältet. Andreas var uppe på andra plats med en kilometer kvar och på det näst sista varvet hade åtta löpare gått loss.

Med 300 meter kvar gick Andreas upp i ledningen och försökte sig på en långspurt. Han höll ledningen in på upploppet men blev omsprungen av Dominic Lobalu från Schweiz och fransmannen Yann Schrub. Andreas kämpade om bronset men fick ge sig mot spanjoren Thierry Ndikumwenayo. Det blev en fjärdeplats för svensken som var besviken efter loppet.

– Det är för dåligt, ingen bra insats. Jag är lite ivrig och jag har inte mer krafter, jag är inte tillräckligt bra idag. Det kändes bra med ett varv kvar men sen tog det stopp med 120 meter kvar. Det kanske hade varit bättre att ligga bakom och springa om på upploppet, säger Andreas Almgren till SVT.

Lobalu tog hem guldet på 28:00.32, 16 hundradelar för silvermedaljören Schrub. Andreas tid på fjärde plats blev 28:01.16 och han var till slut bara två tiondelar från bronset som togs av Ndikumwenayo.

Oliver Löfqvist nosade på personliga rekordet

På grund av att EM låg så tidigt på säsongen uteblev Europacupen på 10 000 meter inställt. I stället avgjordes en B-final på distansen under EM där tre svenskar fanns med.

Spårvägens Oliver Löfqvist gjorde ett riktigt bra lopp och slutade trea i B-finalen på 28:28.42, knappt en sekund över sitt personliga rekord. Lidingös Simon Sundström ställde upp på sin andra distans under EM och sprang in på 28:33.93 som sjua.

Mohammadreza Abootorabi kom i mål på 29:55.11 och blev 13:e man i B-finalen.