Annons
"Alla som uppfyllde de internationella kriterierna förtjänade en OS-plats"
14 AUGUSTI 2024 | 13:00
OS-festen är över och nu är det fyra år till nästa sommarspel. Innan elden tänds i Los Angeles ska dock de svenska uttagningsreglerna ändras. Det är Svenska Friidrottsförbundets bestämda uppfattning.
Annons
Återigen har vi fått se hur svenska friidrottare som uppfyller de internationella kriterierna för att få tävla ersätts av lägre rankade aktiva från andra nationer.
Varför ska vi ha det så här?
Den frågan skickar förbundsstyrelsen till Sveriges övriga olympiska specialidrottsförbund – och även till politiken.
– Vi beklagar att ett antal fullt kvalificerade aktiva aldrig fick chansen i Paris, säger förbundets ordförande Johan Storåkers.
OS 2024 blev en fantastisk succé. Både för jättearrangemanget som sådant och för den svenska truppen i sin helhet.
Svensk Friidrott skickade 22 aktiva varav merparten fick uppleva den häftigaste tävlingen hittills i karriären.
Emellertid fick åtta stycken friidrottare stanna hemma – trots att de uppfyllde de internationella kvalificeringskriterierna.
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) tar ut idrottare antingen på grundkriteriet, som går ut på att man bedöms kunna konkurrera om en topp-12-placering på OS, eller framtidskriteriet där man anses vara en löftesrik deltagare till nästa och/eller även nästföljande OS. Detta grundar sig på ett årsmötesbeslut inom SOK år 2023 och Svenska Friidrottsförbundet respekterar det, även om vi röstade på ett annat sätt vid aktuellt tillfälle. Dock tar vi oss rätten i en demokrati med yttrandefrihet att fortsätta opinionsbilda för vår linje i ämnet.
Kriterierna som gäller för OS-deltagande gör att idrottare som är inkvalade, enligt det internationella förbundets regler, av SOK kan nekas sitt livs äventyr och allra största karriärsmål.
Vi är medvetna om att det sker ett samarbete mellan SOK:s sportorganisation och vår förbundskapten om resultatnivåer med mera för nominering, men Svenska Friidrottsförbundets åsikt är att den grundläggande utgångspunkten för uttagningskriterierna är för snäv. Speciellt om vi ska ta de olympiska idealen i beaktande.
Svenska Friidrottsförbundets ledning har tidigare i sommar uttalat sig i frågan i olika medier. Med respekt för OS-truppens uppladdning inför och under spelen i Paris har förbundet dock valt att avvakta tills nu med ett samlat inlägg i debatten.
”Unikt hårda krav”
- Vi känner en stor glädje och stolthet över att hela 22 svenska friidrottare försvarade våra färger på OS. Faktum är dock att ytterligare åtta svenska friidrottare hade tävlat i Paris, om det inte var för att SOK i ett internationellt friidrottsperspektiv ställer unikt hårda krav, säger förbundets ordförande Johan Storåkers.
De extrema tuffa svenska kriterierna dök givetvis inte upp som någon överraskning för Svenska Friidrottsförbundet, som precis som alla andra olympiska specialförbund har att förhålla sig till vad som beslutas på SOK:s årsmöten.
- Vi har att verka under de regler och kriterier som beslutas demokratiskt, men vi vill samtidigt utnyttja våra rättigheter i ett fritt land och göra allt som står i vår makt för att fortsätta verka och argumentera för att nå en framtida förändring, säger Johan Storåkers.
- Vi står helhjärtat bakom våra aktiva, tränare och föreningsledare och har största respekt och förståelse för den frustration och besvikelse som visats den här sommaren. Att deltaga på ett olympiskt spel är det största och finaste man kan vara med om som friidrottare och att inte få den möjligheten trots att man enligt både Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och World Athletics (WA, det internationella friidrottsförbundet) är inkvalad är orimligt. WA:s uttagningskriterier är nämligen godkända av IOK.
World Athletics beklagar djupt
Under veckorna efter den slutliga uttagningen och fram till OS-invigningen hade Svenska Friidrottsförbundet fortlöpande kontakt med SOK på olika nivåer och i olika sammanhang. Förbundet förde även många diskussioner internt och inte minst med de aktiva och tränare som drabbades denna gång.
Samtidigt fördes en dialog med WA, med utgångspunkt i den bärande OS-tanken att de bästa aktiva i alla grenar ska vara med och tävla. Nu fick ju flertalet aktiva från Sverige stå tillbaka för aktiva från andra länder vilka hade sämre ranking och resultatnivå. Detta är något som WA beklagar djupt men inte kan göra något åt. Samtidigt kan vi notera att flertalet aktiva från andra länder placerade sig på en mycket hög nivå i Paris – trots att de med de svenska uttagningskriterierna inte ens hade fått deltaga.
- Det är provocerande att vårt land har bland de tuffaste uttagningsreglerna i världen i friidrott, när den olympiska rörelsen är noga med ett inkluderande förhållningssätt och att bygga broar mellan världens människor. Vidare går det att ha tydliga synpunkter på hur våra regler hör ihop med Pierre de Coubertins ideal, säger Johan Storåkers och betonar att WA:s uttagningskriterier är tuffa nog.
Svenska Friidrottsförbundet har länge arbetat för att få till stånd en förändring och så sent som inför SOK:s årsmöte 2023 skickades en motion in där bland annat följande kan läsas:
”En generell utgångspunkt ska vara att de enskilda idrotternas internationella uttagningskriterier ska gälla. Sveriges Olympiska kommitté ska ha mandat att göra vissa undantag när det är påtagligt att det finns alltför skilda resultatnivåer mellan idrotter och/eller grenar. Det finns sådana exempel inom den olympiska idrotten, men vi anser att det generellt ska vara de enskilda idrotternas internationella uttagningskriterier som ska gälla. Viktigt är självklart att den aktuella utövaren kan uppvisa god form nära OS. Vidare är det vår åsikt att OSF:ens beslutsmandat över uttagningarna ska stärkas. De är vi som är företrädare i de enskilda idrotterna som kan vår verksamhet bäst.
Vi yrkar att Årsmötet beslutar:
- att de internationella idrotternas egna uttagningskriterier ska gälla för uttagning till OS. Sveriges Olympiska kommitté ska emellertid ha mandat att ta beslut om vissa undantag när det är befogat.
- att OSF:ens mandat över uttagningsbesluten ska stärkas i skriftliga samverkansavtal mellan de aktuella förbundet och SOK.”
I demokratisk ordning får Svenska Friidrottsförbundet respektera att de flesta andra idrotterna hade en annan uppfattning och gick på SOK:s linje. Men arbetet med att få till en förändring fortsätter.
”Förtjänat sina platser”
- Vi förstår absolut att SOK:s resurser är begränsade, men märk väl: det här handlar inte om en strid för att få in fler svenska friidrottare i olika typer av stödprogram. Det här handlar om en betydligt enklare och mer självklar sak: att SOK inte ska stänga dörren för aktiva som bjudits in till OS-festen. Kostnader kring deltagandet i Paris hade säkert gått att lösa, säger Storåkers, som avslutar:
- Tyvärr har nedsättande och missvisande uttryck som ”andrahandskvalade” dykt upp från SOK i sommarens debatt och det visar på okunskap gällande det internationella kvalificeringssystemet för friidrott. Vi vill verkligen betona att alla de aktiva som inte fick sin rättmätiga plats i OS-truppen, precis som de uttagna, har kvalificerat sig. Alla som uppfyllde de internationella kriterierna förtjänade en OS-plats. Det finns ingen rangordning inom ramen för de skilda möjligheter som finns för utövarna i friidrott att kvalificera sig till OS, enligt WA:s kriterier.
- Tillsammans med aktiva, tränare och föreningsledare ska vi i Svenska Friidrottsförbundet fortsätta verka för att få ett sunt uttagningssystem på plats och målet ska nås genom att driva igenom beslut på SOK:s årsmöten. Jag ser fram emot många konstruktiva samtal i god ton och på sakliga grunder. Det arbete som redan har pågått länge fortsätter med oförtruten kraft.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Nu är Sveriges trupp till terräng-EM i Turkiet spikad. Sammantaget ställer Blågult 20 löpare på start och för första gången sedan hemma-EM 2000 blir det fyra lag.
LÄS MERNu är kriterierna för inomhussäsongens mästerskap klara. Dessutom har nya generella uttagningskriterier för Svensk Friidrott tagits fram.
LÄS MER