Annons

Flera bra svenska prestationer på Bislett Games i Oslo

Montler Thobias Montler kan lägga ytterligare en tävling över åtta meter till handlingarna.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Ett omväxlande väder i Oslo ställde till det lite för årets upplaga av Bislett Games, men trots det gjorde flera svenskar riktigt bra ifrån sig.

Annons

Under Diamond League-tävlingarna Bislett Games i Oslo hade vi många svenska stjärnor på plats och visst fick vi se flera fina resultat, bland annat ett nytt världsårsbästa av Armand Duplantis.

Lite undanskymt sprang dock den blott 17-åriga Saga Provci hem ett nytt mäktigt personligt rekord på 1500 meter när hon gick i mål på 4:22.97 och raderade därmed sitt gamla rekord på 4:25.58.

Ett regnväder gjorde att stavtävlingen blev avbruten en bra stund innan Duplantis ens gått in i tävlingen. Dessutom uteblev duellen mellan Duplantis och Sam Kendricks som det pratats om inför tävlingen. Amerikanen Kendricks drog sig ur strax före tävlingsstart på grund av känningar i ett knä.  

Det blev i stället norrmannen Sondre Guttormsen som blev det största hotet mot Duplantis. I den långdragna tävlingen, som blev en bra bit över två timmar lång på grund av flera regnuppehåll, tog norrmannen 5.80, men rev ut sig på 5.86. Duplantis som stod över flera höjder blev tvungen att ta 5.92 för att bli ensam segrare och det satt långt inne. Inte förrän i sista omgången kom han över och tog därmed hem segern. Han satte då upp ribban på 6.02, vilket han klarade i första försöket och vi kunde registrera nytt världsårsbästa och nytt arenarekord.

– Det var ganska jobbigt faktiskt, det var en lång och tuff tävling. Men jag är glad och frisk och 6.02 är väl bra. Vi hade inte så mycket tur med vädret, jag hoppas det blir bättre i morgon, sa Armand Duplantis. 

Över åtta meter för Montler

Annons

Thobias Montler inledde längdtävlingen med två övertramp men kom sedan igen och låg inför det sista hoppet trea. Då skulle han försöka slå Tentoglous 8.10. Det lyckades han inte med, men han gjorde sitt längsta hopp i tävlingen och blev tvåa på fina 8.05.

– Det var ett steg i rätt riktning, sa en nöjd Thobias Montler efter tävlingen.

I damernas kula tog Fanny Roos en femteplats med sin stöt på 18.99. Trots att hon inte lyckades spräcka 19-metersgränsen lät hon relativt lugn efter tävlingen när hon fick frågan om det är tekniskt eller något annat som gör att hon inte kommer över 19 meter.

– Det är mest tekniskt, men det kommer, svarade hon på det.

Axelina Johansson gjorde sin debut i Diamond League och gjorde det med den äran när hon fick in en stöt på 18.02, inte så långt från det personliga rekordet på 18.39.

Annons

– Bara att få stöta mot de som är bäst är jättehäftigt, sa en glad Axelina till C More efter tävlingen.

Vann gjorde amerikanskan Chase Ealey på nya personbästat 20.13. Även tvåan Jessica Schilder hade en lyckad tävling och stötte 19.46 som är nytt personbästa och nationsrekord för Nederländerna.

Carl Bengtström fyra på 400 m häck

Carl Bengtström sprang ännu ett bra lopp och tog en fin fjärdeplats på 400 meter häck på 49.31.

– Det är tufft idag, jag känner mig inte i toppslag. Men jag ville springa ett så rent lopp som möjligt så jag är nöjd. Vi fokuserar på VM nu så jag ser varje tävling som en träning, sa han.

Inte mindre än tre svenskor sprang 200 meter i Oslo, Moa Hjelmer, Matilda Hellqvist och Klara Helander. Moa Hjelmer sprang in som trea på 23.72, endast sju hundradelar under årsbästatiden. Matilda Hellqvist kom in på tangerat årsbästa, 24.49 och Klara Helander sprang på tiden 25.10.

Annons

Det blev ingen särskilt lyckad kväll för Lovisa Lindh som tappade tätkontakten tidigt i loppet och kom sist i mål på 800 meter på tiden 2:04.74.

– Jag var stum efter 200 meter och då är det svårt att springa. Jag vet inte varför det blev så, sa hon till C More efter loppet.

Kvällen avslutades med en lång stafett över 4x400 meter för det svenska damlaget bestående av Moa Hjelmer, Matilda Hellqvist, Klara Hellander och Marie Kimumba. De tävlade mot tre andra nationslag, Storbritannien, Norge och Irland. Vann gjorde Storbritannien på 3:28.57, en hundradel före Norge. Sverige sprang in på en fjärdeplats på 3:28.57.

Hela resultatlistan hittar du här.

Biografier och statistik om alla svenskar på friidrottsstatistik.se.

/Anna-Lena Pettersson

Annons

Annons

Relaterade nyheter