Annons
Toppklubbar och förbund går ihop i kvinnligt nätverk
01 JUNI 2021 | 13:00
FOTO: DECA TEXT&BILD
Fler kvinnliga ledare på elitnivå och en ökad jämställdhet inom idrotten – det är de två stora målen när flera av landets största och mest framgångsrika klubbar och förbund går samman i nätverket EPOS (Equality in memory of Per O Sundström).
Annons
Svenska Friidrottsförbundet, Svenska Skidförbundet Längd, Malmö Redhawks, IFK Göteborg, Djurgården Hockey och Djurgården Fotboll – det är de sex specialidrottsförbund och klubbar som tillsammans med Sundström Safety startat nätverket EPOS.
EPOS står för Equality in memory of Per O Sundström, den tidigare vd:n och delägaren på Sundström Safety som under hela yrkeslivet kämpade för allas lika värde.
– EPOS är en satsning där vi tillsammans med klubbar och förbund hjälper kvinnliga ledare att ta steget till att bli tränare eller ledare även på elitnivå. Det känns oerhört bra att vara en del av att skapa en miljö där alla känner att de kan förverkliga sina drömmar oavsett vad de har för bakgrund eller kön, säger Ivan Sundström, son till Per och styrelseordförande i Sundström Safety.
Torneklint: "Vi har för få kvinnliga elittränare"
Redan 2019 startade Sundström Safety en satsning tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet just i syfte att locka fler kvinnliga elittränare och det är det samarbetet som nu gynnat ut i EPOS efter att fler förbund och föreningar anslutit sig.
– Vi har för få kvinnliga elittränare och vårt mål är att vi ska nå upp till 40 procent. I dag ligger vi på åtta till tio procent kvinnor bland elittränarna och det tycker vi är bekymmersamt, därför vill vi vara en del av EPOS. Vi har jättemycket att lära från andra och det ska bli intressant att se hur lagidrotten arbetar och hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att vi ska bli fler kvinnliga elitcoacher, säger Karin Torneklint som sedan 2013 varit förbundskapten för friidrottslandslaget.
EPOS ska fokusera på kompetensutveckling, inspiration och erfarenhetsutbyte för kvinnliga idrottsledare med målet att de ska fortsätta sin resa upp till senior- och elitnivå. Tillsammans ska förbunden och klubbarna driva satsningen, nätverksträffar och utbildningar såväl nationellt som lokalt för att öka jämställdheten bland tränare i svensk idrott.
– Det är viktigt för oss att ifrågasätta normer och strukturer. Det finns hinder idag som gör att vi inom svensk idrott får för få kvinnliga ledare till oss. Den barriären vill vi bryta. Tillsammans med andra aktörer kommer vi kunna ställa obekväma frågor, identifiera delar som ligger till grund för varför det finns så få kvinnliga ledare, vara en drivande aktör i att våga ställa frågorna. Vi vill komma fram till hur förändringsarbetet kan göras, säger Elisabeth Anderton, hållbarhetsansvarig hos IFK Göteborg.
Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska skidförbundet:
– Vårt övergripande mål är att få fler kvinnor som tränare på högsta nivån. Tillsammans ska vi ta fram en plan som bidrar till en naturlig könsfördelning och en kultur som ger samma förutsättningar för alla oavsett nivå i vår verksamhet.
/Gustav Orbring
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Svensk Friidrott arbetar tillsammans med andra förbund aktivt för att öka andelen kvinnliga elittränare och målet är att nå 50/50. Kristina Andersson är en av Maja Åskags tränare och hon har funderat på varför så många kvinnor hoppar av: ”Jag vet int…
LÄS MERUnder fredagen arrangerade Cytiva tillsammans med Svensk Friidrott Droppenloppet för femte året i rad. Alla deltagare arbetar på bioteknikföretaget Cytiva i Uppsala och 900 av de totalt 1500 anställda på företaget deltog.
LÄS MER