Annons
Miniorlandslaget lyftes på pressträff: "Vi vet att vi gör helt rätt saker"
20 DECEMBER 2023 | 15:43
"Miniorlandslaget är en satsning som passar perfekt i vår verksamhet och vi vet att vårt inkluderingsarbete är på väg åt helt rätt håll". Det konstaterade Spårvägens Sara Wäsström på Svensk Friidrotts pressträff i fredags.
Annons
Den gångna helgen hade Svenska Friidrottsförbundet bjudit in riksmedia för en kombinerad jullunch och pressträff. Bland annat medverkade våra JEM-medaljörer från i somras och förbundskapten Kajsa Bergqvist berättade om mästerskapsgruppen och planerna inför OS-året 2024.
Därutöver bjöds även på information om den viktiga satsningen Miniorlandslaget, ett samarbetsprojekt mellan Svensk Friidrott och partnern Atea.
Svenska Miniorlandslaget är en form av friidrottsaktiviteter riktade till barn i de första skolåren i idrottssvaga områden där målet är att överbrygga gapen och skapa möjligheter för fler att få en meningsfull fritid.
Medverkade gjorde Mia Nyqvist, sponsringsansvarig på Atea, Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson och Sara Wäsström styrelseledamot och ungdomsledare i Spårvägen.
Projektet har nu varit i gång två år och allt fler föreningar hakar på.
- Intresset för att arbeta med de här frågorna upplever vi som mycket stort. Det är superkul att vi redan har 16 stycken miniorlandslag spridda över hela landet där lokala föreningar och Ateakontor jobbar aktivt tillsammans. Det är mycket engagemang och kreativitet som bubblar och det behövs för visst finns det utmaningar som exempelvis ledarrekrytering, säger Mia Nyqvist.
Sara Wäsström informerade om Spårvägens inkluderingsarbete som var i full gång redan innan klubben anslöt till Miniorlandslagssatsningen, men nu har föreningen fått extra skjuts i verksamheten:
- Miniorlandslaget fångar helt tidsenligt de behov som samhället och vi som förening har. Nu har vi haft möjlighet att starta upp verksamheten i fler områden där få barn idrottar. Att barnen får komma in i idrottsrörelsen betyder så mycket samtidigt som de kommer i rörelse, säger Sara som fortsätter:
- Vi vet att vi gör helt rätt saker, men ingenting är gratis och därför är satsningar som Miniorlandslaget och Idrottsklivet jätteviktiga.
Mia Nyqvist pratade även om vision framåt:
- För oss är det viktigt att det här landar i en långsiktig satsning och att barnen som deltar också går vidare till den ordinarie verksamheten i klubbarna. Sedan vill vi såklart både utveckla och utvidga projektet.
Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet, berättade varför satsningen på Miniorlandslaget är så viktig:
- Vi försöker alltid att hitta bra samarbeten med våra partners och det här känns som ett klockrent projekt, där vi tillsammans med Atea kan stötta föreningarna i deras viktiga arbete att nå ut i idrottssvaga områden. Det här är ett projekt som kan främja integrationen, sätta barn i rörelse och stärka Svensk Friidrott.
Satsningen innebär att lokala friidrottsföreningar, tillsammans med Atea, startar upp ett Miniorlandslag som tränar ihop tio veckor under våren och tio veckor under hösten. All träning är kostnadsfri för de som vill delta, och dessutom ingår gratis medlemskap i föreningen.
De lokala Atea-kontoren spelar en nyckelroll i form av ekonomiskt stöd, samverkan och samarbete med andra partners och lokala aktörer. På så sätt kan kraften i olika erfarenheter och kontaktnät bidra till en positiv upplevelse för de barn och unga som söker sig till landslaget.
Följande föreningar har i dag Miniorlandslagsverksamhet: Skellefteå AIK Friidrott, IF Göta Karlstad, IK Ymer, Uppsala IF, Eskilstuna Friidrott, IFK Växjö, Högby IF, Malmö AI, Västerås Friidrott, Falu IK, Linköping GIF, Trångsvikens IF, IFK Göteborg, Spårvägen FK, samt Gefle IF.
HÄR kan ni läsa mer om Miniorlandslaget
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Svensk Friidrott arbetar tillsammans med andra förbund aktivt för att öka andelen kvinnliga elittränare och målet är att nå 50/50. Kristina Andersson är en av Maja Åskags tränare och hon har funderat på varför så många kvinnor hoppar av: ”Jag vet int…
LÄS MERUnder fredagen arrangerade Cytiva tillsammans med Svensk Friidrott Droppenloppet för femte året i rad. Alla deltagare arbetar på bioteknikföretaget Cytiva i Uppsala och 900 av de totalt 1500 anställda på företaget deltog.
LÄS MER