Annons

Annons

ATT SÖKA TÄVLINGSSANKTION

En förening som vill anordna en tävling behöver söka tävlingssanktion. Sanktion innebär att tävling i förväg anmäls till och godkänns av ansvarigt förbund.

 

Varför söka sanktion?

Genom att ansöka om och beviljas sanktion blir tävlingen godkänd och en del av den officiella tävlingskalendern. Sanktionen bekräftar också att tävlingen följer upprättade regler, vilket gör att resultat från tävlingen blir giltiga för statistik och rekord.

 

Så här söker du sanktion

Alla ansökningar om sanktion gällande arena- och långloppstävlingar görs via Svensk Friidrotts system för tävlingsansökan, här.

För att kunna ansöka om sanktion för sin tävling måste föreningen vara medlem i Svenska friidrottsförbundet. Föreningen behöver även inlogg till systemet för tävlingsansökan. På friidrott.se finns mer detaljerad information om hur man som förening gör för att ansöka om sanktion. Där finns även instruktionsfilmer och manualer tillgängliga.

Tips! Innan ansökan görs är det bra att ha koll på följande information:

  • Tävlingens namn
  • Tävlingsdatum och reservdatum
  • Plats
  • Grenar och klasser,
  • Kontaktinformation (namn, e-post) samt eventuell övrig information (valfritt).

 

Sanktionsnivåer

Det finns två olika nivåer av sanktion: central sanktion och distriktssanktion.

Central sanktion söks för tävling som i huvudsak vänder sig till tävlande utanför det direkta närområdet samt för långlopp med fler än 200 vuxna deltagare (över 16 år). Det ställs högre krav på tävlingens genomförande, till exempel ska eltidtagning användas. Tävlingar med central sanktion är avgiftsbelagd och syns både i SFIF:s tävlingskalender på friidrott.se och i distriktets tävlingskalender. Mer information om central sanktion och dess avgifter finns på Svensk friidrotts hemsida.

Distriktssanktion är avgiftsfri och söks för tävling som i huvudsak vänder sig till deltagare i det direkta närområdet. Vissa moment i tävlingsgenomförandet behöver inte vara lika exakt som vid central sanktion, till exempel kan manuell tidtagning användas. För långlopp med distriktssanktion finns en deltagarbegränsning på 200 vuxna deltagare (över 16 år). Tävlingar med distriktssanktion syns i distriktets egen kalender. Mittsvenskas tävlingskalender hittar du här.

 

Ansökningsperioder

Centrala sanktioner söks under två perioder per år:

  • Maj månad: ansökan för kommande inomhussäsong
  • September månad: ansökan för kommande utomhussäsong

Central sanktion kan även sökas löpande men hänsyn tas då till de tävlingar som redan beviljats sanktion.

Distriktssanktioner söks senast åtta dagar innan tävlingen är planerad, men gärna tidigare.

 

WRC (World Ranking Competition)

Har ni elitaktiva i ert arrangemang vars resultat behöver vara giltiga i internationell statistik för att kunna kvala in till mästerskap behöver ni även söka WRC-status senast 80 dagar innan och betala avgiften 25 € till World Athletics så arrangemanget kommer med i World Athletics Global Calendar. Mer information om WRC hittar du på här.

 

Tävlingar med åldersklasser under 12 år

Om ni ska ha en tävling enbart med åldersklasser under 12 år ska ni anmäla en barntävling. Ska ni ha med barn under 12 år i samma tävling som åldersklasser över 12 år ska ni ansöka om sanktion för tävlingen som vanligt men också anmäla en barntävling med samma namn. Detta för att skapa en översikt över de barntävlingar som arrangeras i vårt distrikt.

Anmälan om barntävling gäller all form av barntävling, dvs. oavsett om ni arrangerar en traditionell friidrottstävling för barn, ett lopp eller en enklare variant som exempelvis öppet hus och oavsett om ni enbart arrangerar för den egna föreningens barn eller bjuder in andra.

Registrering av barntävling är avgiftsfritt och görs i samma system som ansökan om tävlingssanktion vi denna länk.

Läs mer om tävlingar för barn under 12 år på friidrott.se.

 

Har du några frågor?

Om ni har frågor kopplat till tävlingsansökan eller anmälan om barntävling är ni välkomna att höra av er till Josefin Häggblom.

Mer info om tävlingsansökan

Här finns mer information om hur ni ansöker om sanktion. 

Klicka här