Annons

Finbesök när Sätra Friidrottshall fyllde 25 år

Jubilarer 999 De fyra Sätra Friidrottshall-legendarerna som nu finns förevigade på väggen i hallen. Fr v Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson, Moa Hjelmer och Michel Tornéus.

FOTO: DECA TEXT&BILD

I samband med Lucia-spelen firade Sätra Friidrottshall 25 år och på plats fanns fyra av svensk friidrotts största som nu finns på väggen i form av storformatsbilder – Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson, Michel Tornéus och Moa Hjelmer.

Annons

Det var den 12 december 1998 – alltså nästan på dagen ett kvarts sekel sedan – som den första friidrottstävlingen arrangerades i den då nybyggda Sätra Friidrottshall och i samband med jubileet genomfördes nu den 319:e. Hallen har betytt oerhört mycket för stockholmsfriidrotten och främst då givetvis för södra Stockholm. Dels i form av möjligheten att tävla men ännu mer för de fina träningsmöjligheterna för seniorer juniorer, ungdomar och veteraner.
– Jag genomförde i princip alla träningspass här höst, vinter och vår under hela min karriär så den här hallen har verkligen betytt mycket för min friidrottskarriär, säger Michel Tornéus som fortfarande är svensk rekordhållare i längd.

Fyra legendarer hyllades
Inbjudna var fyra Sätra Friidrottshall-legendarer i svensk friidrott som alla kan betecknas som nummer 1 i sin gren genom alla tider sett utifrån respektive meritlista. Kvartetten är utmärkta exempel på att det verkligen finns en väg till den internationella friidrottseliten som går via Sätra Friidrottshall som de alla har ett speciellt förhållande till.

Längdhopparen Michel Tornéus, Hammarby, och 400 m-löparen Moa Hjelmer, Spårvägen, är uppväxta söder om Söder och för dem har hallen alltid funnits där och antalet träningstimmar de spenderat där är närmast oräkneliga.
Michel tog sex mästerskapsmedaljer under sin längdkarriär varav VM-brons inomhus 2014. Han avslutade elitsatsningen 2019 men har alltjämt det svenska rekordet med 8.44.

Tränat i Sätra i 25 år
Moa Hjelmer vann EM-guld på 400 m i Helsingfors 2012 på det ännu gällande svenska rekordet 51.13 och förbereder sig nu för inomhussäsongen 2024. Och det gör hon i Sätra Friidrottshall.
– Jag gjorde min allra första arenatävling här i Sätra i december 1999. Jag sprang 60 m och hoppade längd och har en medalj kvar från den tävlingen någonstans. Sedan dess har det blivit otaliga träningspass här och förstås många tävlingar. Den här hallen har varit min huvudsakliga träningsarena varje vinter i nästan 25 år, säger Moa.

Bragdmedaljören Daniel Ståhl
Daniel Ståhl, Spårvägen, kommer från Jakobsberg men har genom åren tränat regelbundet i hallen och på kastplanen utanför. Sin allra första tävling gjorde han som 13-åring på Sätra IP.
Sedan dess har han vunnit dubbla VM-guld, är regerande olympisk mästare och svensk rekordhållare med 71.86.
Tidigare i veckan fick Daniel Svenska Dagbladets guldmedalj för sitt fantastiska VM-guld i Budapest i somras.

Världsrekordet i Sätra
Stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson kommer från Småland men tävlade för Hässelby hela sin elitkarriär och satte 2011 juniorvärldsrekord med 4.52 på JSM i Sätra. Hon har därefter satt en rad svenska rekord, tagit tre EM-medaljer och har alltjämt det svenska inomhusrekordet med 4.81. Hon avslutade elitsatsningen efter OS i Tokyo 2021.
– Mitt första minne från Sätra är ungdoms-SM 2008 då jag vann F16 stav. Juniorvärldsrekordet är förstås också ett starkt minne. Jag bytte till en styvare stav och fick på ett riktigt bra hopp, minns Angelica.

Inspiration för framtida generationer
Tanken är att de fyra porträtten i storformat i Sätra Friidrottshall inte bara ska hedra dessa aktiva och bevara minnet av deras prestationer utan att porträtten också ska utgöra en extra inspiration för framtida generationer av Stockholms friidrottare med höga ambitioner.
– Jättekul att få bli uppmärksammad på det här sättet, säger Angelica Bengtsson.

Ett viktigt tävlingsnav
Bland de över trehundra tävlingarna som arrangerats i Sätra genom åren märks 13 SM-arrangemang och tre Folksam GP-galor plus fem årliga tävlingar som genomförts vardera minst 20 år. Det är Raka Spåret, Hammarbyspelen, Lilla Hässelbyspelen, Täby Vinterspel och Luciaspelen.
Det första svenska rekordet sattes i januari 1999 i stav av Liza Jörnung och det femtonde och senaste i januari 2023 på 60 m av Henrik Larsson.
Fortfarande efter 25 år fyller Sätra Friidrottshall en mycket viktigt roll i friidrotten för föreningarna i Södra Stockholm och kommer så göra i många år till! 

Se en längre videoupptagning av firandet i Arkivet för Sätra Friidrottshall.

/Jonas Hedman

Biografier på friidrottsstatistik.se
Daniel Ståhl, Spårvägen, diskus
Angelica Bengtsson, Hässelby, stav
Michel Tornéus, Hammarby, längd
Moa Hjelmer, Spårvägen, 400 m

 

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Arsmöte Klubba
Årsmöte 11 mars 2025

Gotland-Stockholms Friidrottsförbunds årsmöte 2025 är fastställt till tisdagen den 11 mars 2025 i Sätra Friidrottshall.

LÄS MER