Annons

Idrottsministern laddar för 1500 m på veteran-VM

Malin Jakob Malin Sundström med sin nya adept, social- och idrottsminister Jakob Forssmed.

Om knappt sju månader ska social- och idrottsminister Jakob Forssmed stå redo på startlinjen när veteran-VM i friidrott avgörs i Göteborg. Ministern ställer upp på distansen 1500 meter: ”Veteran-VM är ett spännande och välkomnande koncept som fler borde upptäcka”, säger Jakob Forssmed.

Annons

I augusti arrangeras veteran-VM i friidrott i Göteborg och bland de tusentals deltagarna finns en peppad 49-åring, nämligen Jakob Forssmed, social- och idrottsminister. Han kommer att stå på startlinjen när startskottet för 1500 meter i klassen M45 går av och nu börjar satsningen mot mästerskapet.

Till sin hjälp har han löpcoachen Malin Sundström som, när hon inte coachar ministrar, tränar elitsatsande löpare i Team Cursus, en del av IFK Lidingö där bland andra VM-finalisten och hinderlöparen Simon Sundström ingår.

– Vi är ett professionellt team som vill ge våra löpare i gruppen förutsättningar för att kunna nå riktigt långt, säger hon.

Nu ska hon guida Jakob Forssmed fram till, om inte en världstid, så åtminstone en riktigt bra upplevelse under veteran-VM.

– När veteran-VM går i Sverige vill jag inte missa chansen att delta i folkfesten och det är kul att få träna för en distans som man är ovan med, säger Jakob Forssmed som redan idag löptränar ett par gånger i veckan, men är mer van vid längre distanser.

Annons

Jakob Forssmed saknar i princip träningsbakgrund från barndomen. Han kickade lite boll med kompisarna och sprang någon gång i elljusspåret med sin pappa, men ägnade sig inte åt någon organiserad idrott. Löpningen hittade han istället när han själv blev pappa.

– Jag var i dålig form och tyckte att det var ett bra tillfälle att ändra på det när jag var föräldraledig. Jag började springa med en löparvagn, berättar han.

Med uppdraget som minister är tiden knapp och cykelpendling till och från jobbet är en tidseffektiv bas i träningen, men han försöker även springa ett par pass i veckan: ett längre pass på 15–20 kilometer, ett tröskelpass med intervaller och de gånger det blir ett tredje pass blir det ett distanspass på runt 10 kilometer. Utöver det försöker han, trots stark motvilja, träna lite styrketräning några minuter här och där för att hålla sig skadefri.

– Jag har fördelen att jag kan göra mycket av det där hemma, jag har ett litet gym och ett felkalibrerat löpband, skrattar han och fortsätter:

– Så snabbt som bandet säger att jag springer, så snabbt springer jag inte.

Annons

Ministern är turebergare

Men trots att han mest springer längre distanser kommer 1500-metersloppet i Göteborg inte att bli hans medeldistanspremiär. Inte ens på tävling:

– Jag har tävlat på 800 meter en gång. Jag lovade mina barn att jag skulle göra det. Det var på en vanlig seniortävling i Norrtälje för fyra år sedan och då sprang jag på höga 2:24.

Med tre barn som tränar friidrott i Tureberg känner han sig hemma kring Sollentuna friidrottshall, även om han inte är van att springa inomhus.

– Jag går ju ner hit till Sollentunavallen på kvällarna ibland och springer intervaller. Man får en känsla av att man är lite bättre än man egentligen är när man springer på bana, säger han.

Annons

Men 1500 meter är så mycket mer än knappa fyra varv på en friidrottsbana. Det gäller att hitta sin plats i fältet och slipa på sin taktik. Hur har Jakob Forssmed det med sitt taktikupplägg?

– Alltså, jag har ju tittat jättemycket på löpning, så jag tycker nog att jag har ett rätt bra grepp om taktik, skrattar han.

Tiden är en utmaning

En minister som gör en löparsatsning innebär fler än en utmaning. Den största utmaningen, säger Jakob Forssmed själv, är tiden. Malin Sundström ska därför bidra med de nyckelpass som gör att han utnyttjar den tid han kan lägga på löpning på bästa sätt och som ska få honom att kunna springa bra i Göteborg. Träningen ska helst också hålla honom skadefri.

Jakob Forssmed berättar om ”sitt dåliga högerben” som varit utsatt för höftproblematik, löparknä och senast en hamstringsskada efter en lite för häftig träningsökning.

Annons

– Det gäller att hålla sig hel och frisk. Han har ju valt en distans där skaderisken kan vara lite större, så det gäller att tänka smarta mål, säger Malin Sundström som själv har bakgrund som elitlöpare:

– I grunden vill jag fortfarande prestera och göra bättre, jag är sällan nöjd. Men man är inte odödlig. Det gäller att se till de basala behoven: sova, äta, röra på sig och lyssna inåt på sig själv. Ibland måste man hitta en ”good enough”-nivå, säger hon.

Jakob Forssmed hoppas också att många ska upptäcka friidrott genom veteran-VM och själva bli sugna på att ställa upp. Det finns inga kvalgränser, utan alla som har åldern inne och alltså är över 35 år, kan vara med och tävla.

– Ett sådant här arrangemang kan betyda mycket för folkhälsan i stort. Och flera grenar kan bli aktuella för dem som inte gillar motionslöpning. Man kan också hitta ett nytt socialt sammanhang om man går med i en klubb som har en veterangrupp.

Veteran-VM arrangeras i Göteborg under två veckor i sommar, den 13–25 augusti. Mästerskapet förväntas locka 8000 deltagare från 100 nationer och tävlingarna kommer att avgöras på Slottsskogsvallen, Ullevi, Björlanda Athletics Center samt i Slottsskogen och Friidrottens hus.

Läs mer om mästerskapet och anmäl dig här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

K35 Halvmaraton Trippel Jenny Sundkvistjpg
VVM: Ett succéarrangemang med många blågula medaljer

Veteran-VM i Göteborg 13-25 augusti blev en succé såväl organisatoriskt som idrottsligt med hela 175 svenska medaljer varav 60 guld. Veteranfriidrotten har uppmärksammats i media där även gemenskap i kombination med fysisk aktivitet lyfts fram som nå…

LÄS MER