Annons

Annons

Att bära med sig mat på sin vandring är naturligtvis tungt, men givetvis också nödvändigt om ni inte köper och äter i fjällstugorna eller dylikt. Det brukar pratas om att det finns tre olika typer av mat att tas med på vandringen. 

Det kanske vanligaste att ta med sig på långa vandringar är frystorkad mat. Maten är ofta förpackad i färdiga portionspåsar, där du häller i varmt vatten, rör om, och försluter i några minuter innan maten är klar att förtära. Dessa portionspåsar väger inte speciellt mycket, men du måste ha tillgång till vatten och spritkök eller en bra termos för att kunna äta. 

Ett lite nyare och modernare alternativ är mjukkonserver. Det är en påse med färdiglagad mat som kan ätas både varm och kall. Det finns två olika sätt att värma maten, antingen på ett traditionellt sätt genom att hälla upp maten i en kastrull och värma på, eller att använda en värmepåse. Du lägger påsen med maten i värmepåsen, tillsätter några centiliter vatten, värmepåsen reagerar med vatten och blir varm och börjar värma upp maten. En stor fördel gentemot frystorkad mat är att det bara behövs några få centiliter vatten, och att det går otroligt fort att få maten redo för förtäring. Detta är en stor fördel om man inte vill ta någon lång matrast, eller om det regnar eller liknande. En annan fördel är att många anser att mjukkonserverna smakar bättre än frystorkad mat. Den stora nackdelen med denna typ av mat är att maten är betydligt tyngre än frystorkad mat. 

Givetvis kan du själv tillaga och även torka mat hemma innan vandringen, detta är överlägset bäst sett ur ett ekonomiskt perspektiv, men krävs en del förberedelsetid. 

Glöm inte att ta med er all skräp och släng i lämpligt sopkärl!