FÖR FÖRÄLDER OCH ANHÖRIG
Annons
Annons
Välkommen till friidrotten!
Friidrott är en mångsidig idrott som erbjuder flera olika grenar där snabbhet, styrka och uthållighet tränas. Framförallt är det en väldigt rolig idrott som bidrar till både gemenskap och personlig utveckling.
Friidrotten ska vara en trygg plats för barn och ungdomar. Vi vet att en friidrott fri från diskriminering är en förutsättning för att vilja vara en del av vår verksamhet. Här tränar vi tillsammans oavsett kön eller könstillhörighet. Vi tränar utomhus och inomhus, vinter som sommar.
Friidrott består av träning och tävling där idrottsglädje, mångsidighet och personlig utveckling står i fokus. Friidrott består av träning och tävling. För att träna måste du inte tävla, det är helt upp till den aktive. Friidrott är en av världens äldsta sporter och har alltid varit en paralympisk och olympisk idrott. Mycket har hänt sedan dess och fortsätter hända.
För dig som ny friidrottsförälder eller anhörig har vi skapat upp denna sida med vanliga frågor om barn och ungdomsfriidrott samt vad som kan förväntas av just dig i föreningslivet. Vi rekommenderar alla nya föräldrar att gå Svensk Friidrotts digitala utbildning Friidrottsförälder. Den är gratis och går att genomföras själv eller i grupp på en tid som passar dig.
Hur går jag till väga för att börja?
För att hitta en friidrottsförening och för att fråga om vilken förening som passar just dig eller ditt barn kan det vara bra att ta kontakt med ert RF SISU Distrikt. De har koll på friidrottsföreningarna i ditt område. Beroende på ålder har flera friidrottsföreningar väntetid för att få börja träna. Om du som förälder har möjlighet att hjälpa till som tränare kan det göra att ditt barn kan börja träna tidigare.
Vad kostar det att friidrotta?
Som medlem i en friidrottsförening behöver du betala en medlems- och träningsavgift. Vad som ingår i denna avgift varierar från förening till förening men vanligtvis ingår då tränarledd träning och startavgifter för tävlingar. Andra vanliga kostnader inom friidrotten är skor, tävlingskläder och eventuella träningsläger.
I vissa föreningar ges träningsbidrag ut till ungdom, junior och senior. För att vara berättigad träningsbidrag ska vissa villkor och vanligtvis resultatnivåer uppnås, kika med din förening vilka möjligheter som finns hos just dem.
Vad innebär det att vara medlem i en förening?
Alla svenska friidrottsklubbar är ideella och demokratiskt styrda föreningar som ägs av sina medlemmar. Alla föreningar har policys med gemensamma regler, rutiner, värderingar och handlingsplaner för olika situationer. Detta har föreningen för att skapa trygghet för sina medlemmar.
Att vara medlem innebär även engagemang. Som förälder kan du bidra på många vis till föreningen, ett vanligt sätt är att ställa upp som funktionär vid klubbens tävlingar. Ta reda på vad som förväntas av dig som medlem under året så att du är väl förberedd.
Alla föreningar har en hemsida där information om föreningen samlas. På denna sida hittar du också kontaktuppgifter, policys, betaluppgifter och annan nödvändig information. Vissa föreningar har även sociala medier där det uppdateras om föreningens verksamhet.
Om du som förälder önskar engagera dig som ledare finns det olika ledarutbildningar att gå. Kontakta din förening och meddela att du är intresserad av att bli ledare så hjälper dem dig vidare. I flera föreningar finns det även möjlighet att träna själv. Här kan du undersöka vilka föreningar som erbjuder friidrott för veteran och vuxen.
Användbara länkar
Kost, sömn och vanliga skador
Frisk Friidrott: Svensk Friidrott informationssida om hälsa inom friidrott för ungdomar.
Resultat och statistik
Friidrottsstatistik.se är Svensk Friidrotts officiella resultat- och statistikdatabas. Svensk Friidrott lagerför inte resultat gjorda av barn 11 år och yngre.
Om olyckan är framme
Försäkring via Folksam: För föreningar som är medlemmar i Svenska Friidrottsförbundet ingår en olycksfallsförsäkring hos Folksam för föreningsmedlemmar upp till 16 års ålder.
Byta förening?
Övergångar och föreningsbyten: Om ert barn önskar byta kan er nuvarande förening vara behjälplig med det som behöver göras för att övergången ska registreras hos Svenska Friidrottsförbundet.