Annons
Sammanfattning av årets European Horizontal jumps and Hurdle Symposium
25 NOVEMBER 2022 | 09:20
Friidrottens blickar riktades mot Karlstad den gångna helgen när Europeiska friidrottsförbundet (EAA) och Svensk Friidrott genomförde European Horizontal jumps and Hurdle Symposium 2022.
Annons
Det blev ett fullspikat tredagarsevenemang i Eva Lisa Holtz arena i Karlstad när European Horizontal jumps and Hurdle Symposium 2022 arrangerades. Bakom arrangemanget låg Janne Wanhainen och Lisa Rogö från Svensk Friidrott, Anders Möller från Prestationscentrum Hopp i Karlstad och Torbjörn Eriksson från Prestationscentrum Sprint/Häck i Falun med stort stöd från hemmaföreningen IF Göta samt volontärer.
I ett samarbete med DECA Text&Bild så har det mesta från konferensen spelats in och kommer snarast möjligt att finnas tillgängligt att teckna sig för och ta del av i efterhand via Friidrottskanalen.
Här nedan följer en sammanfattning av helgens föreläsningar:
Världsnamn på föreläsningsprogrammet
Stefan Holm hälsade deltagarna välkomna till Karlstad och nya arenan innan han introducerade Mike Powell, en av de mest kända och respekterade friidrottarna i historien, som satte sitt namn på kartan när han slog världsrekordet i den legendariska längdhoppsfinalen vid världsmästerskapen i Tokyo 1991. Ett världsrekord som står sig än idag. Det gör honom till en av mycket få idrottare som har haft ett världsrekord i mer än 30 år. Powell bjöd verkligen på sig själv, inspirerande med sin personlighet och sin historia, lärdomar och erfarenheter såväl om sin egen idrottskarriär som från alla framgångsrika aktiva han tränat genom åren
Efter Mike välkomnades Professor Kirsty Elliot-Sale, Manchester Metropolitan University, med den otroligt intressanta föreläsningen ”Effekterna av menstruationscykeln och hormonella preventivmedel på atletisk prestation - Vad vi vet, vad vi inte vet och vad vi bör göra nu och härnäst”.
Sydafrikansk biomekanik
Sofie Skoog gjorde comeback inom friidrotten och introducerade dr Helen Bayne, som är biomekaniker med roller inom idrottscoaching, skaderehabilitering, tillämpad idrottsvetenskap, forskning och utbildning och för närvarande är engagerad hos University of Pretoria, Sport, Exercise Medicine and Lifestyle Institute (SEMLI) och South African Society of Biomechanics (SASB). Hon inledde lördagen med sin första föreläsning ”How do they do it? Movement strategies in sprinting”.
Efter Helens pass fick deltagarna välja föreläsningar och praktikpass utifrån sitt intresseområde. Antingen horisontella hopp eller häck. De som valde hoppinriktning fick under förmiddagen återigen träffa Mike Powell och ta del av ett mycket inspirerande praktikpass där han delade med sig av sina tankar och övningar inom längdhopp som hjälpt honom och hans aktiva att prestera på den nivå de gjort.
Malaika Mihambos tränare på bjöd på sina erfaranheter
Inriktning häck fick samtidigt ett teoripass med den finländske huvudcoachen på 400 m och 400 m häck, Petra Stenman, som bland annat utvecklat det finländska landslagsprogrammet för 400m/400m häck och träningsprogram för tränare på landslagsnivå
Efter lunch var det för inriktning hopp dags att bekanta sig med den tyska förbundstränaren i längdhopp Ulrich ”Ulli” Knapp, som höll ett längre teoripass som han fått godkänt från det tyska friidrottsförbundet att dela med sig av. Han tränar bland andra längdhopparen och olympiska guldmedaljören Malaika Mihambo. Ulli fick utmärkelsen "Årets tränare 2021" och har erfarenhet som tränare i 45 år och från OS-basen i Saarbrücken i 30 år.
Inriktning häck hade två praktikpass med stor variation av övningar. Först med Laura Turner-Alleyne som själv deltagit på 100 meter vid OS i Peking och tävlat i 4 världsmästerskap. 2014 startade hon West London Track & Field (WLTF) där hon är huvudtränare. Hon är även Great Britain Team Coach för Sprints & Relays hos British Athletics och arbetar med sprint och häck i British Athletics Futures Academy.
Efter Laura följde Petra Stenman upp sitt teoripass med praktik och övningar för att bygga upp häcklöpare
Därefter presenterade Erik Svensson sin pågående masteruppsats med fokus på längdhoppets biomekanik, mer specifikt effekten av kolfiberplatta i längdhoppsskor och påverkan på prestation. Erik kombinerar sin tränarkarriär med en master i idrottsvetenskap vid GIH och har hjälpt Svenska Friidrottsförbundet med biomekanisk analys i hoppgrenarna de senaste åren. Presentationen följdes av en rundabordsdiskussion där Anders Möller, Ulrich Knapp och Helen Bayne deltog.
Ny teknik kan bestämma muskelfibertyp
Därefter höll Stephen McAleer en föreläsning om vävnadsspecifik skadehantering. Stephen har haft en ledande roll i genomförandet av Red Bull's Muscle Injury Plan i alla sporter inom Red Bull-familjen och arbetar på Red Bull's Athlete Performance Center i Salzburg med ett brett spektrum av idrottare och tidigare bland annat arbetat som fysioterapeut inom British Athletics.
Lördagskvällen avslutades vetenskapligt med Dr Eline Lievens, Victoris Ghent University, som leder projektet Muscle Talent Scan, en icke-invasiv metod (inte tränger in i kroppen utan undersöker den utifrån) för att uppskatta muskelfibertyp för talangidentifiering, individualisering av träning och förebyggande av skador.
Även söndagen inleddes av dr Helen Bayne och en föreläsning där hon fördjupade sig i hur vi kan gå från ”Komplexitet till klarhet: Prestationsstödjande team inom elitidrott” eller med andra ord hur tränare på bästa sätt kan stötta sina olika aktiva och teamen runt de aktiva i det otroligt komplexa system där varje del som påverkar är sammankopplade och beroende av varandra, till exempel hälsa, träning, mat, sömn, biomekanik och livsstil. Målet är att kunan skapa ”rätt” team av resurser för att inte bara nå uppsatta mål utan att göra det på bästa möjliga sätt så effektivt som möjligt.
Avslutningsvis fick deltagarna välja inriktning horisontella hopp, praktikpass med Ulrich Knapp, eller häck, teoripass med Laura Turner-Alleyne.
Strävar efter att få in fler kvinnliga föreläsare
Det var totalt åtta huvudföreläsare som bidrog med föreläsningar och praktikpass och som en del i den strävan mot fler kvinnliga ledare på elitnivå var fem av dessa åtta föreläsare kvinnor. Detta för att nå en ökad jämställdhet inom idrotten. EPOS (Equality in memory of Per O Sundström) lyfter i sin bakgrund fram exemplet att på OS, där ett stort antal idrotter är representerade, är andelen kvinnliga coacher bara cirka tio procent och att andelen av dessa tio procent som coachar män är sannolikt försvinnande liten.
/Janne Wanhainen
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Snart kickar den första utbildningen Elitcoach 2028 igång, en utbildning som riktar sig till kvinnliga tränare som vill bli tränare på elitnivå. ”Det känns superkul att få möjligheten”, säger Madde Olsson som ska gå utbildningen.
LÄS MERI oktober arrangerade vi Tränarforum i Umeå, för ungdoms- och juniortränare. Forumet var efterfrågat. Samarbetet mellan nationella och lokala aktörer blev lyckat och deltagarna var mycket positiva efteråt. Så nu planerar vi för nya Tränarforum, för a…
LÄS MER