Annons

Johanna Vikström: "Det ekonomiska stödet var en slags trygghet"

För två år sedan blev årets tränare på Friidrottsgalan 2020, Johanna Vikström tilldelad ett tränarstipendium från ADC Växjö. I en intervju med Svensk Friidrott berättar hon om hur viktigt stödet var när hon påbörjade sin tränarkarriär.

Annons

Johanna Vikström jobbade som tränare på NIU-utbildningen på Sjödalsgymnasiet i Huddinge när hon bestämde sig för att packa väskorna och flytta till Växjö år 2019 – i hopp om att kunna leva som kasttränare på heltid. Sedan dess har hennes karriär gått sprikrakt uppåt, rättare sagt i raketfart. Förra året blev hon utsedd till "Årets Tränare" på Friidrottsgalan, i mars blev hon uttagen till Svenska Olympiska Kommitéens (SOK) jämstäldhetsprojekt, för att få fram fler kvinnliga tränare till framtida olympiska spel, och i dag är hon tränare jämsides Vasteinn Hafsteinsson och Anders Axlid vid prestationscentrum kast i Växjö. 

I samband med flytten från Stockholm till Växjö blev hon tilldelad ett tränarstipendium på 150 000 kr som Linnéuniversitetet (ADC) delar ut en gång om året. Tanken var att erbjuda tränare och ledare personlig utveckling och kompetensutveckling, för att på så sätt stärka elitmiljön i den småländska staden. Utan stödet tror Johanna att tränarsatsningen hade försvårats. 

– Jag valde att söka stipendiet för att kunna få en start och ett ekonomiskt stöd i mitt jobb som tränare på heltid. Det är inga klara anställningar man får som tränare, så det ekonomiska stödet var en slags trygghet. Rent ekonomiskt hade det varit svårt att klara mig i Växjö under mitt första år utan stipendiet, säger Johanna Vikström. 

– När jag fick reda på att jag fick stipendiet blev jag jätteglad. Det är roligt att man också kan bli satsad på som tränare, och inte bara som aktiv. 

Utöver den ekonomiska hjälpen har det i stipendiet ingått en utbildning som riktar sig mot tränare inom Svensk Friidrott (alla grengrupper), med ambition att växa med fokus på att utveckla framtidens elitidrottare på seniornivå. Johanna ser positivt på 

– Vi gjorde en utbildningsplan, steg för steg för hur jag som tränare skulle utvecklas. Där hade vi fokus på exempelvis teknik, mentorskap och coaching. Det har varit jätteviktigt i min utveckling som tränare, säger Johanna. 

– Under åren här har jag lärt mig jättemycket av folk som har gjort det här mycket längre än vad jag har. En av de viktigaste delarna i tränarskapet är ju att ha mentorer som man kan bolla med, och få hjälp av när man kör fast, som alla tränare gör. Det tror jag har varit en jättestor del i min utveckling.

Annons

Vad har du att säga till alla dem som funderar på att söka, men som inte gjort det än?

– Sluta tveka och sök! Det är en jättebra möjlighet om man vill jobba som tränare, avslutar Johanna. 

Är du intresserad av att söka? Så här går det till:

Ansökningsprocess

Sökande ansöker till ADC Växjö, ref: Koordinator. Ansökan ska bestå av två delar;

  1. En formell ansökan med olika uppgifter
  2. Ett personligt brev som beskriver sökandes behov och vilja till vidareutveckling, ambitioner men även hur sökanden tror sig kunna bidra till utvecklingen i samband med och efter utbildningen.
  • Kompetensteamet och ADC koordinator behandlar ansökningarna.
  • Personliga intervjuer genomförs av representant från kompetensteamet. Förslag till beslut lämnas till styrgruppen.
  • Beslut tas av styrgruppen av ADC.
  • Ytterligare samtal sker för en så hög grad av individanpassning som möjligt.

Genomförande

Annons

Utbildningen genomförs på plats i Växjö samt genom vägledning/coachning på distans. Utbildare kommer från SFIF, Lnu och från de samlade kompetenser som finns i Växjö och samverkande parter i landet och vid behov ev. även utomlands. Stipendiet används för kost och logi i Växjö och ev övriga studiekostnader. Totala summan som ska fördelas är 150 000kr. För sökande bosatt i Växjö kommun kan om kompetensteamet så bedömer, del av utbildningen genomföras på annan ort/utomlands.

Kriterier

Sökande ska:

  • Vara aktiv tränare i klubbverksamhet
  • Ska ha genomgått grundutbildning samt ytterligare två nivåer inom Svenska friidrottsförbundet.

Det är en fördel om sökande har och vill utveckla en specialistkompetens förutom den tekniska grenspecifika kunskapen, t ex fysiologi, uthållighet, biomekanik, medicin eller coachning. Detta ska beskrivas särskilt i det personliga brevet.

Tränarstipendiet går att söka fram tills 20 juli, och ansökningarna ska skickas in till ADC Koordinator Susanne Linnér, Linnéuniversitetet Institutionen för Idrottsvetenskap Växjö, eller via mail Susanne.linner@lnu.se

Annons

Utbildningen beräknas börja till hösten. 

/Lukas Nordén

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Mondo Och Helena 8825
Nominera kvinnor till elitcoachutbildning

Är du eller någon i din förening sugen på att gå vidare och bli elitcoach – och dessutom kvinna? Nu finns möjligheten att söka till en utbildning som kan bli vägen till det målet.

LÄS MER
Eldsjal24 (1)
Ny omgång av Eldsjäl 2.0 startad

Femte omgången av utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 är igång. Från friidrotten finns Ludvig Fredman, IFK Märsta och Amanda Bladh från Hammarby IF representerade.

LÄS MER