BARNTRÄNARE I FRIIDROTT (TIDIGARE FRIIDROTT FÖR BARN)
Annons
Annons
Utbildningsarrangör
Distriktsförbunden.
Om utbildningen
"Barntränare i friidrott" är en utbildning inom Svensk Friidrott som erbjuder tränare en grundläggande och inspirerande introduktion till att leda friidrottsträning för barn, främst riktad mot åldern 7–10 år. Utbildningen utgör ett förberedande nivå före de obligatoriska utbildningarna inom Svensk Friidrott som ger tränare grundläggande kunskap och förståelse för barnens motoriska och fysiska utveckling samt hur friidrottens övningar kan anpassas för att möta barnens behov. Genom utbildningen får tränarna verktyg för att leda lekfulla, inspirerande och säkra träningspass som syftar till att väcka ett växande intresse för friidrotten.
Syftet med utbildningen är att skapa en trygg och positiv introduktion till friidrott där barnens rörelseglädje och nyfikenhet står i centrum. Tränare som genomgår utbildningen får praktiska verktyg och kunskaper för att planera och genomföra träningspass som stimulerar grundläggande rörelseförmågor som balans, koordination och styrka – allt genom lek och rörelse som passar åldersgruppen.
Utbildningen omfattar digitala självstudier, som genomförs individuellt eller tillsammans med tränarkollegor via lärplattformen Learnifier, samt en fysisk träff på totalt 8,5 timmar. Den fysiska träffen kan fördelas på hel- eller halvdagar alternativt på flera kortare tillfällen utifrån vad som blir bäst sett till distriktens förutsättningar och deltagarnas möjligheter.
Sedan 1 januari 2019 ingår RF:s webbutbildning ”Introduktionsutbildning för tränare” som en separat och obligatorisk del för den som går utbildningen ”Friidrottstränare för barn”. I samband med självstudierna genomför deltagarna även denna kortare utbildning som kompletterar, breddar kunskaperna ytterligare och skapar en större förståelse för idrottsverksamheten i helhet och vad det innebär att vara ledare. Deltagare som redan gjort utbildningen har möjlighet att ladda upp sitt diplom.
Vi rekommenderar även att deltagarna går och tipsar barnens föräldrar att gå Svensk Friidrotts webbutbildning ”Friidrottsförälder”, som är kostnadsfri.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till ledare för barngrupper i friidrottsföreningar som vill bygga en grundläggande kompetens för att introducera friidrott på ett lekfullt och pedagogiskt sätt. Den passar särskilt för nya tränare, men även för erfarna ledare som vill stärka sin förståelse för barns motoriska utveckling och skapa en trygg och positiv träningsmiljö med fokus på rörelseglädje och nyfikenhet.
Svensk Friidrott rekommenderar att friidrottsverksamhet för barn leds av ett team av tränare och uppmuntrar därför flera ledare från samma förening att gå utbildningen tillsammans för att stärka samarbetet och bygga ett väl fungerande team.
Behörighet
Utbildningsmål
Efter avslutad utbildning ska kursdeltagaren ha:
- fått en introduktion till ledarskap inom Svensk Friidrott samt grundläggande kunskap om barns motoriska och fysiska utveckling
- ha en samling användbara övningar och fått introduktion i friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar och hur de kan kombineras med lekar, stafetter, hinderbanor samt gymnastik och styrkeövningar
- känna sig tryggare i att leda och anpassa övningar som stimulerar barnens rörelseglädje, balans, koordination och kroppskontroll
- kunna integrera friidrottens värdegrund i sitt ledarskap för att skapa en trygg och positiv träningsmiljö där barnen känner sig sedda och uppskattade
- ha tillgång till stöd för att kunna planera träningspass som anpassas efter barnens utvecklingsnivå och gruppens förutsättningar.
Examinerande uppgifter
För att bli godkänd på utbildningen så behöver deltagaren:
- genomföra de digitala självstudierna* innan den praktiska delen av utbildningen.
- genomföra hemuppgiften, det vill säga genomgå utbildningen ”Introduktionsutbildning för tränare” och ladda upp diplom före den fysiska träffen
- delta aktivt på den praktiska delen såsom att delta i diskussionerna och genomföra de praktiska moment som ingår.
*Alla uppgifter i Learnifier ska vara avklarade och svaren på reflektionsfrågorna utgör diskussionsunderlag vid den praktiska delen av utbildningen och finns då tillgängliga för respektive deltagare samt utbildaren i Learnifier.
Litteratur/Kursmaterial
I utbildningen används digitalt utbildningsmaterial, lärstig och instruktionsvideor utbildningsplattformen (Learnifier och Kunskapsarenan)