Annons

Annons

Friidrottens utbildningsprogram består av omkring 30 utbildningar för tränare, ledare, föräldrar, funktionärer och domare. En del av utbildningarna är fysiska, en del digitala och en del i hybridform. De administreras och genomförs genom flera system. Det senaste systemet är friidrottens utbildningsportal.

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om utbildningsportalen och andra relaterade system. Sidan är strukturerad för att hjälpa deltagare och administratörer att enkelt navigera och få stöd. 

FAQ Friidrottens utbildningsplattformar

Friidrott.se

Friidrott.se

På vår webbplats publicerar vi samtliga utbildningar som finns inom friidrotten och som ges av Svenska Friidrottsförbundet och dess nio distrikt. Här finns överblick över vårt utbildningsprogram, läroplaner för de olika utbildningarna, information om hur ofta utbildningarna erbjuds och av vem, samt länkar till anmälan när ett kurstillfällen är aktuella. 

Idrott Online

https://login.idrottonline.se/

Idrott Online är idrottens gemensamma administrativa verksamhetssystem och ägs av Riksidrottsförbundet (RF). I IOL administrerar vi friidrottens utbildningar. Där sköter vi anmälningar, tar närvaro, skapar underlag för fakturering och subventioner samt tillhandahåller statistik åt oss själva och till RF. 

De utbildningar som finns i den nya utbildningsportalen administreras inte i IOL. Och IOL ersätts helt och hållet av Idrottsarenan 2026.

Friidrottens utbildningsportal

https://kunskapsarenan.se/friidrott

Utbildningsplattformen är idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder nya möjligheter i byggandet av hybrida utbildningar.

Strukturen på plattformen: 

  • Utbildningsplattformen – totalsystemet, med innehåll och kopplingar till Idrott Online, ekonomisystem med mera.
  • Friidrottens Utbildningsportal – friidrottens yta i Utbildningsplattformen
  • Kunskapsarenan – Öppen del av portalen med kurser tillgängliga för anmälan samt resurser som övningsfilmer.
  • Lärplattformen (Learnifier) – Den ytan där deltagare genomför utbildningar. När du deltar i en utbildning använder du lärplattformen. 

Utbildningsportalen lanseras för friidrotten 9 december 2024. Friidrotten kommer till en början att ha tre utbildningar i nytt format i portalen: 

  • Barntränare i friidrott
  • Friidrottstränare steg 1
  • Friidrottstränare steg 2

Utbildningarna är uppdaterade både i format och innehåll. 

Under 2025 och 2026 kommer portalen att fyllas på med Friidrottstränare steg 3 och därefter fler utbildningar för såväl tränare som domare och funktionärer.

För varje utbildning ser vi över hur vi kan skapa så hög kvalitet som möjligt och göra utbildningarna så tillgängliga som möjligt. En del utbildningar behöver utvecklas innehållsmässigt, en del passar bra att digitalisera, en del tjänar på att utvecklas till ett hybridformat och en del behöver fortsätta vara helt och hållet fysiska. Målet är att varje utbildning ska ges i sitt mest effektiva och ändamålsenliga format. 

De utbildningar som inte finns i Utbildningsportalen administreras som tidigare genom friidrott.se och Idrott Online.

Hur anmäler jag mig till en utbildning?
Du anmäler dig via länkar på Friidrott.se eller direkt i Utbildningsportalen. Mer information finns i kursbeskrivningen på vår webbplats.

Vad gör jag om jag inte hittar en utbildning i Utbildningsportalen?
Utbildningar som ännu inte finns i portalen administreras via Friidrott.se och Idrott Online.

Vilka roller finns i Utbildningsportalen?

  • Instruktör: Leder kurser och stöder deltagare (Utbildare).
  • Kursadministratör: Skapar och hanterar kurser och deltagarlistor (Utbildningsansvariga i distrikten alternativt Utbildare).
  • Portaladministratör: Har övergripande ansvar för portalen och stöder kursadministratörer (Utbildningsavdelningen på Svensk Friidrott).

Hur får jag en roll?
Du behöver genomföra relevanta utbildningar inom en roll kan tilldelas. Kontakta portaladministratören på utbildning@friidrott.se för mer information.

Har du frågor om innehåll?

Är du deltagare? Kontakta den person som är kursansvarig för den utbildning du går. Vem det är framgår på friidrott.se och i anmälan i Idrott Online.

Är du utbildare? Kontakta din uppdragsgivare – den som är utbildningsansvarig i distriktet alternativt på nationella förbundet.

Är du utbildningsansvarig distrikt: Kontakta utbildningsavdelningen på nationella förbundet.

Kontakt Utbildningsavdelningen Svenska Friidrottsförbundet: utbildning@friidrott.se

Har du tekniska frågor?

Kontakta: https://support.idrottonline.se/support/home

Har du frågor om innehåll?

Är du deltagare: Kontakta den person som är kursansvarig för den utbildning du går. Vem det är framgår i din lärstig i Lärplattformen.

Är du utbildare: Kontakta din uppdragsgivare – den som är utbildningsansvarig i distriktet alternativt på nationella förbundet.

Är du utbildningsansvarig distrikt: kontakta utbildningsavdelningen på nationella förbundet.

Kontakt Utbildningsavdelningen Svenska Friidrottsförbundet: utbildning@friidrott.se

Har du tekniska frågor eller frågor om köp?

Kontakta kundtjänst och teknisk support genom att fylla i supportformulär här: 
https://kunskapsarenan.se/kontakta-support

SISU Förlags kundtjänst och tekniska support återkommer till dig så snart de kan, normalt inom 24 timmar (vardagar). Supporten är på plats för att svara på dina frågor varje helgfri vardag mellan kl. 9.00-16.00. 

Vilka frågor skickas till vem i formuläret?

  • Mitt köp i Kunskapsarenan - Kundtjänst
  • Inloggning eller tillgång till köpt material - Teknisk support
  • Kursadministration i Lärplattformen – Administratörsansvarig
  • Övriga frågor - Teknisk support 

Vad är Freja ID+ och varför behövs det?

Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation som även kan användas som en fysisk legitimation i mobilen. I enlighet med RF-SISU:s riktlinjer kommer Utbildningsplattformen använda Freja vid inloggning för både administratörer och deltagare. Undantag från kravet är gästköp med direktbetalning.

FrejaID+ krävs också av administratörer i Idrott Online.

RF-SISU:s ambition är att identifiering med e-legitimation vid inloggning ska bli tillgängligt för alla applikationer och tjänster inom idrottsrörelsen. Detta för att höja säkerheten och skydda bland annat personuppgifter.

Hur skaffar jag Freja ID+?

Läs här:

https://www.rf.se/bidrag-och-stod/it-tjanster/idrottonline/saker-inloggning-med-freja-/

Vad gör jag om jag upptäcker ett fel i systemet?
Småfel kan uppstå i nya system. Rapportera buggar och felaktigheter till utbildning@friidrott.se.

Hur föreslår jag förbättringar?
Hör gärna av dig till utbildningsavdelningen på Svensk Friidrott på utbildning@friidrott.se.

Har du fler frågor eller behöver hjälp? Kontakta oss på utbildning@friidrott.se eller via de supportkanaler som nämns ovan.