MÅNADENS LEDARE 2024
Annons
Annons
I våra omkring tusen föreningar finns otaliga ledare, tränare, funktionärer, styrelseledamöter och andra som lägger en stor del av sin fritid och sitt engagemang i friidrotten. Utan er skulle inte friidrotten finnas. Under 2024 har vi varje månad lyft fram fjorton ideella ledare som gör skillnad.
December
Nils Pettersson, ordförande i Boden Friidrott.
Motivering från Boden Friidrott:
Med sitt öppna hjärta, framåtanda och sin enorma kompetens leder Nils hela föreningen på ett varmt och välkomnande vis. Med ansvar för hela föreningen, för den äldsta gruppen veckovis och tävlingsledningen i de tävlingar som arrangeras av föreningen, är han en riktig eldsjäl som ger allt i alla lägen!
Han är den som vill öppna upp möjligheter för alla att utöva och tävla Friidrott.
Med sin enorma kreativitet hittar Nils på olika grenar för att fler ska ha möjlighet att delta.
Bara i år hittade Nils på två olika grenar i samband med Boden Sommarspel. Det ena var 60 m häck för de allra minsta deltagarna (7-åringarna) och 800 m hinder där alla som ville kunde delta. Åldersspannet på de tävlande var från 7 år till 72 år.
November
Therese Henriksson och Fredrik Krantz, tränare i IK Finish Vellinge.
Motivering från IK Finish Vellinge:
Det är svårt att lyfta fram endast en tränare i IK Finish Vellinge. Föreningen har inte bara en tränare som andas och lever för friidrotten, utan två! Fredrik Krantz och Therese Henriksson ser till att de aktiva inte bara utvecklas inom sin idrott utan även växa som individer. De ska hyllas för deras enastående insatser och engagemang som tränare. De visar en otrolig förmåga att inspirera och motivera, men framförallt arbetar de aktivt för att stärka sammanhållningen i klubben och med andra klubbar.
Therese är alltid lyhörd och anpassar träningen efter varje individs behov, vilket gör att alla känner sig sedda och värdefulla. Passionen Fredrik de känner för sporten smittar av sig och gör varje träningspass till en glädje. Genom att ha tydliga mål och ge konstruktiv feedback hjälper Fredrik varje aktiv att nå sin fulla potential. De finns alltid där för att ge de aktiva råd, stöd och uppmuntran, oavsett om det har varit på träningen eller i livet utanför idrottsplatsen.
En bra tränare väcker lust, är lyhörd, lyfter varje individ och hjälper dem att sätta sina mål- och att nå dem, vilket de gör dag ut och dag in!
Oktober
Nathalie Welander, tränare och vice ordförande i Tibro AIK Friidrottsklubb
Motivering från Tibro AIK Friidrottsklubb:
Nathalie är en fantastisk eldsjäl och en engagerad förebild för samtliga barn. Hon är klubbens allt, utan henne skulle klubben svårligen kunna fortsätta med barngrupper och fört en tynande tillvaro.
Under veckodagarna tränar hon tre grupper, hon är vice ordförande i klubben samt även engagerad i fler föreningar.
Nathalie lyckas alltid få alla barn att känna sig sedda och ger barnen all sin energi. Hon har lyckats skapa en stark lagkänsla i gruppen, trots att friidrott är en individuell sport. Vi har svårt att se en bättre förebild för alla barn i Tibros friidrottsklubb.
September
Erik Ljunggren, ordförande, tävlingsledare, ledare och aktiv inom parafriidrotten, KFUM Arvika Friidrottsförening
Motivering från KFUM Arvika Friidrottsförening:
Erik Ljunggren har tagit över ordförandeskapet i KFUM Arvika Friidrottsförening och nyligen genomförde föreningen Stjärnspelen i friidrott i Arvika, med honom som tävlingsledare. Stjärnspelen är Värmlands största friidrottstävling och tävlingen drar förutom ungdomar också Sverigeelit, bl.a. Melwin Lycke Holm. Genom Eriks engagerade ledarskap växer friidrotten i Arvika igen. Tack vare att Erik även har förankring inom paraidrotten kunde vi ha sex tävlande parafriidrottare på Stjärnspelen. Erik är dessutom en mycket behaglig ledare/ människa, vilket gör, att han sprider god stämning omkring sig. Vi anser att Erik är en värdig representant för Friidrottssverige och ungdomsidrotten!
Motivering från Södra Svealands Friidrottsförbund:
Erik Ljunggren har i flera år varit med som ledare för Södra Svealand vid Regionsmästerskapen och stöttar alla aktiva, oavsett förening. Han uppmuntrar också föreningens ledare att gå utbildningar. Erik ser också alltid till de aktivas bästa. När det gäller parafriidrotten så ställer Erik alltid upp och hjälper till när andra föreningar har frågor och funderingar, en hjälp och stöttning som gjort att parafriidrotten har kunnat växa i fler föreningar än Arvika.
Augusti
Mikael Wennolf, sprinttränare IFK Lund
Motivering från Mikaels förening:
Med sitt genuina intresse i sprint och stora engagemang har Mikael lyft upp flertalet sprinters inom Lund och Skånsk friidrott.
Micke har under sina år i IFK Lund skapat en sprintgrupp som är att räkna med. Här får alla plats under samma tak. Från ungdom upp till senior, tävlingsaktiva och inte tävlingsaktiva. Alla som vill träna sprint på en hög nivå är välkomna. Ett tänk som inspirerar och skapar förutsättningar för att utveckla sprinten i Skåne.
Bland sina aktiva har han bland Erik Erlandsson som inte bara kom 4a på EM, endast 20 år gammal, utan även tog en OS-plats.
Att få fram flertalet aktiva som tar medaljer i mästerskap, gör landslagsdebuter och nu även kvalar OS är i sig en bedrift. Men att dessutom göra det på en arena som varit i bruk i 100 år och som möter utmaningar i utformning av bana och möjlighet till inne träning, det är inspirerande. Han visar att med rätt kompetens och inställning kan du få fram duktiga sprinters även utan tillgång till egen rundbana inne.
Samtidigt som han lägger en stor mängd timmar på sina egna aktiva så har han även en betydande roll i föreningen där han hjälper och stöttar upp andra tränare. Hans dörr är alltid öppen för hjälp och frågor, ett tänk som stärker sprinten, inte bara i hans egen grupp, utan även i hela föreningen.
Balans är en viktig del av Mickes liv. Balansen mellan jobb, familj och tränaruppdrag, men också balansen inom gruppen. I hans grupp tränar både ungdomar, juniorer och seniorer tillsammans, men med anpassning efter ålder och fysisk förmåga. Ett pussel som inte är helt lätt att lägga och som kräver tanke och kunskap.
Vi gratulerar Mikael och hans aktiva till en fantastisk säsong och ser framemot att se vad som väntar i framtiden.
Juli
Arwid Koskinen, kasttränare
Motivering formulerad av tränarkollegan Per Zikovic:
Arwid har genom sitt starka intresse, kunskap och nyfikenhet att lära sig mera inom kast och framför allt kula, lyft upp kulstötningen i Sverige och skapat ett starkare intresse för kast i Göteborg.
Han har en egen karriär inom friidrotten och då framför allt inom grenen kula. Hans pers med seniorkulan är 18.47m och valde att år 2022 att lägga ner sin egna satsning för att istället gå in helhjärtat för att träna ungdomar, juniorer och seniorer inom kast och då framför allt kula, diskus och slägga.
Arwid arbetar idag heltid som låsmontör på Aadax i Göteborgsområdet. På sin fritid tränar han en handfull olika kastare från olika klubbar i Göteborgsområdet bland annat Leo Zikovic från ÖIS Friidrott. Utanför Göteborg tränar han Elias Lind från Hässelby och Jesper Arbinge från Spårvägens FK. Passen är måndagar till lördagar året runt utom ett uppehåll på några veckor i september. När han inte har pass så planerar han träning, analyserar de aktivas stötning och kast, samt har samtal med sina aktiva. Under tävlingssäsongen åker Arwid runt i Sverige och även utomlands för att stötta sina aktiva när de tävlar.
Kunskapstörsten är stor hos Arwid och han analyserar och läser allt han kommer över kring kast. Han vill alltid bli bättre på att träna sin kastare. Detta är en styrka hos Arwid att han har ett öppet sinne för nya intryck som han analyserar och har en stark förmåga att förstå sig på de olika grenarnas teknik, styrka etc och även de aktivas olika förmågor och egenskaper. Ytterligare en viktig sak med Arwid är att han alltid planerar långsiktigt och inte stressar fram resultat.
Juni
Liva Gustavsson, Spårvägens Friidrottsklubb
Liva Gustavsson är aktiv löpare i Spårvägens Friidrottsklubb och även tränare för föreningens paragrupp. Gruppen fokuserar på aktiva med intellektuell funktionsnedsättning, i åldersgruppen 10-18 år och de strävar efter att bli fler.
Motivering från Livas förening:
Både aktiva och föräldrar är mer än nöjda med Livas engagemang. De aktiva har utvecklats åt rätt håll efter att de började med friidrott. Motoriken har blivit klart mycket bättre bland annat.
Tre frågor till Liva:
Hur blev du tränare för din paragrupp?
Jag fick frågan av ledningen i min friidrottsklubb. När man uppnår en viss ålder inom klubben ges möjligheten att bli ungdomstränare för yngre aktiva. Den typen av konventionellt uppdrag har dock aldrig riktigt tilltalat mig uppriktigt sagt, till stor del för att min egen friidrottssatsning tar upp mycket tid. Men när jag fick frågan kring det här kändes det väldigt speciellt, något med ett högre syfte på något vis.
Vad är du mest glad eller stolt över med din grupp?
Innan jag började coacha min grupp visste jag inte riktigt vad jag hade att förvänta mig. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av intellektuell funktionsnedsättning och var inte helt säker på vilka krav man skulle kunna ställa eller hur man bäst skulle bedriva träningen. Min inställning har dock alltid varit att coacha som jag hade gjort med en grupp utan funktionshinder, men med mer tålamod kring teknik och utförande. Vad som då har blivit väldigt givande är att jag själv ser samt att föräldrar till de aktiva säger till mig att de nu kan göra övningar och rörelser de inte tidigare kunnat göra. Så det är väldigt roligt att se vad kontinuitet kan göra.
Vad ser du framåt för din grupp?
Några från gruppen gjorde sin första tävling under ett klubbmästerskap nu under våren, vilket var en väldigt fin upplevelse. Det ska bli roligt att se kommande tävlingsinsatser.
Maj
Mikkel Mördrup, IFK Lidingö Friidrott
Mikkel Mördrup är ordförande i IFK Lidingö Friidrott. Här kan du läsa mer om hans engagemang i föreningen.
Motivering från Mikkels förening:
Att vara ordförande i en förening i både med och motgång, på sin fritid, är verkligen ingen enkel "hobby". Mikkel klarade under covidåren av att strama åt och förvalta det lilla precis lika mycket som han nu vågar satsa mot det stora. Att han dessutom gått in och gjort ett jättejobb i Lidingöloppsorganisationen visar bara vilket hjärta han har för vår verksamhet - och ett hjärta som sitter på rätt ställe! Utöver sin ordföranderoll är han dessutom en engagerad ledare och funktionär på i stort sätt alla våra arrangemang. Man tar så mycket för givet men Mikkel, vi uppskattar dig, varje dag!
April
Robert Huldén, IF Göta
Motivering från Roberts förening:
Robert Huldén, även känd som OCR-kocken, har verkligen gjort enastående insatser genom att starta och utveckla en OCR-träningsgrupp på IF Göta Karlstad. Hans passion och engagemang för gruppen och dess medlemmars utveckling är verkligen beundransvärt. Från en liten start med sin dotter och några redskap har gruppen vuxit och utvecklats till att ha en imponerande övningshinderbana i arenan, som nu nyfiket testas av många även utanför träningsgruppen.
OCR-träningsgruppen lockar nya intresserade varje vecka och det finns ett aktivt deltagande i alla åldrar. Roberts nästa mål är att bygga en utomhus hinderbana där det garanterat kommer bli många lopp, med Roberts drivkraft finns det även möjlighet att det SM där om ett par år.
Mars
Sofie Bertilsson, Hässleholms AIS
Motivering från Sofies förening:
Sofie började som aktiv när hon var 7 år ung. När Sofie kom upp i 14/15-årsåldern ville hon gärna vara hjälptränare och har från 17/18 årsålder varit huvudtränare för de som är födda 2014 – 2013. Sofie har även tränat vid sidan av utan att vara aktivt på tävlingar. Sofie inspirerar andra att träna, tävla och visar att man även kan vara tränare.
Sofie tog steget in i styrelsen som suppleant 2023 och är nu ledamot i styrelsen. Sofie är också aktiv i två av våra arrangemang, som är Vårkampen och Kalvinknatet.
Sofie har, tillsammans med föräldrar och andra yngre hjälptränare, anordnat vårt höstläger för de som är födda 2016 – 2011, med mycket gott resultat. Detta var mycket uppskattat av deltagarna och föräldrarna.
Sofie har med detta visat ett föredöme för de andre ungdomarna att fortsätta med träning, tävling och som tränare/ledare.
Februari
Britta Brännström, Trångsvikens IF
Grattis Britta!
- Det var roligt att bli utsedd till månadens ledare!
Hur länge har du varit engagerad ledare och tränare inom friidrotten?
- Jag fick upp ett minne på facebook om att för 10 år sedan gjorde barnen sin första friidrottstävling, så lite längre än så, för jag var med som ledare från början.
Berätta om den verksamhet som du är engagerad i idag?
- Jag är tränare för en grupp med ca 15 aktiva som är 14-19 år. Dem har jag tränat länge, tillsammans med några andra tränare. Förutom träningar är jag med och arrangerar tävlingar, träningsläger och andra arrangemang i klubben.
Vad gjorde att du började att engagera dig?
- Nära där vi bor ligger en friidrottshall och barnen började. Jag hade hållit på med friidrott själv samt varit engagerad som ledare i andra idrotter, så friidrottstränare kändes naturligt.
Vad gör att du fortsätter med ditt engagemang?
- Det är en rolig grupp och en rolig sport!
Tack för ditt engagemang!
Motivering från Brittas förening:
Britta ägnar stora delar av sin fritid till att vara både tränare och ledare i Trångsvikens IF. Hon både planerar och leder träningarna för de äldsta ungdomarna i klubben. Hon ordnar dessutom träningsläger och olika sorters roliga samvaron för de aktiva.
Britta är också med och samordnar tävlingar i föreningens regi. Utöver allt fixande så har hon alltid ett leende på läpparna och får med sitt ledarskap de aktiva att känna glädje genom att friidrotta.
Januari
Som årets första Månadens ledare presenterar vi de två ungdomsledare som förtjänstfullt prisades under Friidrottsgalan 23 januari:
Madde Olsson, IF Göta Karlstad
Med värme, kreativitet och ett otroligt engagemang inom friidrotten har denna ledare skapat en trygg miljö för sina aktiva att utvecklas i. Genom ett tydligt fokus om att ”alla ska med” har träningsgruppen och föreningen vuxit sig starkare tack vare denna ledares inkluderande ledarskap.
För denna ledare läggs stor vikt vid att de aktiva ska få utvecklas till de friidrottare de själva vill bli, både på och utanför friidrottsarenan. I träningsgruppen har alla en lika stark röst och chansen att påverka sin egen satsning är självklar. Av sina aktiva får denna ledare kanske det bästa betyg en ledare kan få: världens bästa tränare.
Henrik Eneman, IFK Göteborg
Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta.
För Henrik är det viktigt att dom som vill vara delaktiga också ska ges möjligheten. Genom sin lyhördhet är han specialist på att plocka fram det bästa ur dem han möter och engagera människor.
Henrik är en sådan ledare som gör mer än det som efterfrågas och mer än det som förväntas. Förutom sina egna ungdomar gästspelar han även ofta i klubbens andra träningsgrupper där det på senaste tiden blivit mer fokus på hoppgrenarna.