FRIIDROTTSTRÄNARE STEG 4 (TIDIGARE CERTIFIERAD COACH - JUNIORTRÄNARE)
Annons
Annons
Utbildningen är en kunskapsfördjupning efter utbildningen ”Friidrottstränare steg 3”, kunskaper som bör ha praktiserats minst 2 år innan du går Steg 4.
Målgrupp och syfte
Du som sökande är tränare verksam för friidrottare från 17 år och uppåt. Du vill hjälpa dina aktiva att utvecklas så optimalt som möjligt, bland annat genom att minimera risk för skador och överbelastningar och ge dem så bra förutsättningar som möjligt för att nå så långt som möjligt utifrån sina unika förutsättningar samt att såväl du själv som dina aktiva mår bra och har kul i er gemensamma utvecklingsresa.
Observera att detta inte är det sista steget i din tränarutveckling. I dag saknar Svensk Friidrott en egen utbildning för steg 5 i utbildningstrappan - den för senior-/elittränare. Utvecklingsverksamhet sker genom Svensk Friidrotts prestationscentra och vi uppmuntrar alla friidrottstränare till kontinuerlig utveckling och fortbildning. Och vi har som inriktning att på sikt ta fram ett utbildningsformat för steg 5.
Behörighetskrav
Du har:
- varit tränare i minst 4 år, varav minst 1 år för åldersgruppen 17–22 år eller äldre.
- genomfört och blivit godkänd på Friidrottstränare steg 3 eller motsvarande utbildning och uppfyllt alla krav som ställs på underliggande nivåer. Har du motsvarande utbildning behöver du göra kompletterande uppgifter samt uppge referenser som kan intyga din kompetens och erfarenhet i förening och/eller distriktsförbund som du är eller har varit aktiv i, innan anmälningstiden gått ut.
- genomfört RF-SISU:s utbildning "Grundutbildning för tränare". Utbildningen är obligatorisk att alla deltagare ska ha genomgått och går att komplettera för de som ännu ej har genomfört utbildningen.
Kost, logi och resa
Helpension ingår vid de fysiska träffarna. Resebidrag (2:a klasstågbiljett) ingår för tillresande från regioner utanför den där de fysiska träffarna äger rum.
Om utbildningen
Utbildningen omfattar fem helgträffar med ett antal uppgifter som ska lösas mellan träffarna med utbildningsmål inom följande områden:
- Träningslära
- Träningsplanering och periodisering
- Grenteori och praktik
- Fysiologi
- Biomekanik
- Idrottsmedicin
- Ledarskap
- Idrottsnutrition och återhämtning
Kurstillfällen
Nästa tillfälle utbildningen ges är med start våren 2027.
2024/2025:
Träff 1: 15–17 mars 2024
Träff 2: 12–14 april 2024
Träff 3: 4–6 oktober 2024
Träff 4: 15–17 november 2024
Träff 5: planeras någon gång mellan januari och mars 2025.
Vid samtliga träffar är det som utgångspunkt att vi startar klockan 16.00 på fredagen och avslutning klockan 16.00 på söndagen. En del träffar är fysiska och en del digitala. De fysiska träffarna hålls på orter där vi har våra olika prestationscentra.
Utöver de fem träffarna innehåller utbildningen kursuppgifter, som ska lösas mellan träffarna. Totalt beräknat till 60 lektionstimmar.
Utbildningen ges vartannat eller vart tredje år beroende på behov.
Avgift
Kursavgift meddelas inför varje nytt kurstillfälle (2024-2025 var priset 35 000 kr). I kursavgiften ingår:
- resor (2:a klasstågbiljett)
- boende i dubbelrum (singelrum mot tillägg)
- måltider
- kursmaterial
Fakturering på hela beloppet görs i samband med kursstart. Efter godkänd utbildning, närvaro vid samtliga kurstillfällen, betalas ca hälften av kursavgiften tillbaka till din förening genom Projektstöd IF.
Anmälan
Du väljer grengrupp i din anmälan. Ansvarig för innehållet i respektive grengrupp är de ansvariga på Svensk Friidrotts prestastionscentra. Antalet kursdeltagare kan komma att begränsas. Urval sker då i grengrupper med flest anmälda och i samverkan med våra prestationscentrum.
Kursledare
Torbjörn Eriksson, Benke Blomkvist, PC Sprint/Häck
Ulf Friberg & Johan Wettergren, PC Medel/Lång
Anders Möller, PC Hopp
Anders Axlid, PC Kast
Eelco Sintnicolaas, PC Mångkamp
Avbokningsregler
Vid återbud senare än 30 dagar innan kursstart debiteras 10 procent av hela avgiften. Vid eventuellt avhopp under året debiteras hela avgiften.